Autor Subiect: Vorbire corecta...  (Citit de 25033 ori)

0 Membri şi 7 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Vorbire corecta...
« Răspuns #140 : 09.Iul.2020, 03:41:56 p.m. »
@NicNic

„Mai exact în schimb este o formulare greșită”. E cam greu să admiți gradarea aici, ceva exact nu prea poate să fie „mai exact” sau „cel mai exact”. Ori e exact, ori nu e. În loc de „ce faceți face mai exact”, puteți spune „ce veți face exact”?

Nu sunt de acord cu opinia respectivei doamne.

Daca se foloseste cuvantul "exact" ca sinonim pentru "precis", atunci poti il poti utiliza si la comparativ.
Daca il folosesti in context ce ar insemna "identic", atunci da, nu suporta comparatia.

Cu alte cuvinte, fiecare utilizare trebuie analizata in context.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline toma

« Răspuns #141 : 09.Iul.2020, 04:34:07 p.m. »
Mie "exact" nu prea imi lasa loc de comparatie. Ori e exact, ori e aproximativ...

Da-mi un exemplu de constructie in care ti se pare ca suna bine "mai exact"... poate daca citesc ma lamuresc.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline NicNic

« Răspuns #142 : 09.Iul.2020, 04:51:29 p.m. »
"Calculul de verificare facut de Toma este mai exact decat al meu.
El a obtinut o eroare relativa mai mica decat mine" 

:)

Desteapta-te romane!

Offline hugbear

« Răspuns #143 : 09.Iul.2020, 04:53:38 p.m. »
Din cauza confuziei lui „precis” cu „exact”, expresia corectă „mai precis” s-a transformat în cea eronată „mai exact”.
Precizia și acuratețea (noțiuni metrologice) pot lua diverse valori, în consecință suportă grade de comparație („Voltmetrul meu e mai precis decât al tău” = aparatul meu măsoară cu o repetabilitate mai bună decât al tău; are „grupare” mai strânsă / a se nota că nu am zis nimic de acuratețe... :) )
„Exact” însă are valori binare, este sau nu este.

Pe de altă parte, e adevărat că într-o anume situație punctuală și eu îmi permit o mică „licență poetică”: atunci când definesc ingineria ca „arta aproximărilor exacte” :D (ceea ce, luat literal, nu e corect; limba română are locuțiunea adverbială „cu acuratețe” dar nu are un adjectiv care să fie traducerea directă a lui „accurate”).

« Ultima Modificare: 09.Iul.2020, 05:04:55 p.m. de hugbear »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

The following users thanked this post: NicNic, toma

Offline NicNic

« Răspuns #144 : 09.Iul.2020, 05:13:07 p.m. »
E clar, ceea ce spune @hughbear.

Din pacate, si eu m-am obisnuit sa folosesc termenul "exact" cu sens de "precis".
Nu mai imi suna asa de gresit ...  :-S

Desteapta-te romane!

The following users thanked this post: hugbear

Offline enicky

« Răspuns #145 : 10.Iul.2020, 12:26:15 a.m. »
  Mai exact  j'ai mal à la tête !
Eu zic asa, (mai) simplu : educatia poate fi superioara sau inferioara. Cu "mai" nu merge ! Gresesc?
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #146 : 10.Iul.2020, 12:31:04 a.m. »
 Poți să traduci te rog ce ai vrut să spui?

Offline enicky

« Răspuns #147 : 10.Iul.2020, 12:37:24 a.m. »
  Ca m-a luat durereaa de cap(figurativ) de cat s-a scris(11 postari!) ptr. un singur cuvant :mai :).
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Online ntire2000

« Răspuns #148 : 10.Iul.2020, 12:41:42 a.m. »
Si când te gândesti ca totul a început de la o figura de stil.

PS: am luat bacalaureatul cu 10 la limba si literatura româna (scris si oral), ca fapt divers pentru cârcotasi.
Data viitoare o sa ofer si traducere, note de subsol la metafore, figuri de stil si alte jonglerii lingvistice.
Somn usor s-aveti.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #149 : 10.Iul.2020, 12:42:19 a.m. »

Ca m-a luat durereaa de cap(figurativ) de cat s-a scris(11 postari!) ptr. un singur cuvant :mai :).
Cu limba lui Voltaire m-am descurcat, trimiterea din link nu înțelegeam ce relevanță are. :)