0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
Am gresit cam facut
[...] tendetios.
........Ma îndoiesc ca l-au votat ingineri, medici si alte persoane cu educatie mai superioara.Dar daca totusi au pus stampila de vot pe un asemenea specimen, atunci suntem iremediabil pierduti.
Ce e de râs?[...]
E bine să ştim totuşi că nu toate adjectivele pot avea grade de comparaţie – prin urmare, nici superlativ relativ. Există două categorii de adjective în această situaţie. Din prima categorie fac parte adjectivele care exprimă calităţi, însuşiri sau trăsături care pur şi simplu nu pot avea comparaţie sau care sunt ele însele superlative: „gigantic”, „uriaş”, „principal”, „enorm”, „fenomenal”, „colosal”, „complet”, „unic”, „veşnic”, „excepţional”, „formidabil”, „senzaţional”, „fabulos”, „superb” etc. Asta înseamnă că suntem liberi să spunem „Acest roman este formidabil”, dar că e incorect să spunem „Acest roman este cel mai formidabil din câte am citit”.A doua categorie cuprinde adjective sau perechi de adjective care în limba latină reprezintă chiar forme de comparativ sau de superlativ: exterior-interior, minim-maxim, anterior-posterior, minor-major, superior-inferior, suprem, optim etc.
Vezi ca poate-ti iei cartonas mai galben decât galbenusul.Ai facut gesturi mai obscene decât permite regulamentul. PS: recunosc când gresesc, ma simt ruginit, ramolit, obosit, scârbit.Nu e o rusine si nici slabiciune.Dar mai exact (sic, apare si în manuale si opere literare - ce analfabeti sunt autorii aia), nu suport sa fiu luat peste picior sau sa mi se bage batul între spite când ma dau cu bicicleta. Oameni suntem, este pamânt (asfalt) destul pentru toata lumea.
„Mai exact în schimb este o formulare greșită”. E cam greu să admiți gradarea aici, ceva exact nu prea poate să fie „mai exact” sau „cel mai exact”. Ori e exact, ori nu e. În loc de „ce faceți face mai exact”, puteți spune „ce veți face exact”?