Autor Subiect: Schimbare bujii ignis  (Citit de 17192 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline danker

Re: Schimbare bujii ignis
« Răspuns #10 : 18.Aug.2009, 02:15:39 p.m. »
-Multumesc pentru aprecieri si asta se intelege prin notiunea de club auto.. ;)  oricum in afara de cativa membrii (si aia nu stiu de ce,  dar am eu un "feeling" ca si ei sunt tare meticulosi) nu cred sa intereseze pe prea multa lume. Totusi, eu zic ca aproape oricine citeste sfaturile de pe acest topic ar putea sa-si schimbe singur bujiile si sa-si fac o mica economie ( la service cam 1mil )  :inteligent:
- mxxa,- De ce sa o scoti?, atata timp cat isi pastreaxa elasticitatea, e foarte utila, daca aiesit din greseala o lipesti inapoi, in momentul cand ai desfacut bujia veche ea ramane prinsa in cheie iar cand o introduci pe cea noua o fixezi mai intai in cheie,dupa care cu grija o infiletezi, unde mai pui ca garnitura respectiva asa cum s-a zis protejeaza si izolatia de portelan.
« Ultima Modificare: 18.Aug.2009, 07:44:59 p.m. de danker »
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline Laurentiu

« Răspuns #11 : 18.Aug.2009, 02:19:32 p.m. »
...sa-si schimbe singur bujiile si sa-si fac o mica economie ( la service cam 1mil )  :inteligent:
OffTopic
Poate la unii, chiar si la nivel de criza, nu conteaza banii.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline M_TM

« Răspuns #12 : 18.Aug.2009, 07:29:09 p.m. »
Eu la Oltcit aveam o bucata de tub de caucuic de gaz ca care desfiletam si re infiletam bujiile.
E de preferabil sa fie scoase din cheie pentru ca ,risti foare usor ,avand un "cuplu "mai mare sa incaleci filetele  ,blocul fiind din al(aliaj)oricum mai moale decat materialul de la bujii.Cu cauciucul sau cu scula speciala,daca nu esti pe filet nu poti ,nu ai forta sa insutubezi bujia.
Si ca sa bucsezi  e mult mai complicat decat sa pierzi cateva secunde si sa folosesti scula de extras .
Am patit-o la oltcit si stiu ce inseamna asta.  :ceas:  Gata ,ma duc la Poli vs nemti !!!!!!!!!!!

Offline >pexic<

« Răspuns #13 : 18.Aug.2009, 09:09:54 p.m. »
salut danker , cu cat vinzi bujiile vechi ? daca le cureti bine mai merg cam 40.000 km din ce vad in poza :)
Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.

Offline danker

« Răspuns #14 : 18.Aug.2009, 09:55:56 p.m. »
- NU am de gand  sa le vand, le mai tin o perioada de rezerva sa vad cum merg cele noi, daca o sa fiu multumit, dupa o perioada probabil o sa le donez unui membru care eventual ar avea nevoie, asa cum am facut si cu alte componente inca bune. ;)

Offline bachus

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 71
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #15 : 25.Aug.2009, 05:10:15 p.m. »
La cati km ai schimbat bujiile?
Ignis 1.3 GLX. b 75 yoa

Offline mxxa

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1459
« Răspuns #16 : 25.Aug.2009, 08:05:11 p.m. »
135.000 daca nu ma insel, @pexic - nu trebuie sa aiba uzura fizica ca sa nu mai mearga , ele sunt garantate 100 000

cateva extrase din citatele unor colegi forumisti

" Daca mergem cu ele pina la defectare sau le schimbam cind ne aducem aminte ca exista si asa consumabil riscam sa le scoatem f. greu, sa decalibram filetul datorita depunerilor din capat. Exista si posibilitatea ca ele sa "crape" si bucati de ceramica sa cada in camera de ardere, deci adio camasi/segmenti. ''

''La bujii: daca zona electrodului central e caramizie, totul e OK. Daca e neagra si umeda, ai benzina in exces (amestec prea bogat). Daca e neagra si ancrasata rau, iti papa ulei. Daca e cenusie-argintie, mergi cu amestec prea sarac. Trebuie sa ai distanta intre electrozi cat scrie in carte. Daca ai facut tu smecherii (aprindere elctronica), distanta se schimba dupa cum scrie in manualul de instalare. Electrozii trebuie sa aiba fetele paralele si sa fie curatati de calamina sau stropi metalici. De asemenea trebuie curatat interiorul pentru ca acolo pot apare punti care fura curent. Uita-te sa nu ai izolatorul crapat. De asemenea trebuie sa tii cont de durata de viata a bujiei. De exemplu bujiile Sinterom normale trebuie sa le arunci dupa 10...15000 km chiar daca arata perfect si tie ti se pare ca merg bine, pentru ca nu mai asigura performantele dinamice si de consum. " - bine la noi e vorba de NGK-uri cu durata mult mai mare de utilizare dar principiul este acelasi  :) am lasat special Sinterom in fraza pentru nostalgici  :D

bujii muncite dar inca functionale , oare in parametrii ?  ;)

bujii la 43000 km fara guler maroniu  ;)

« Ultima Modificare: 25.Aug.2009, 08:44:56 p.m. de mxxa »

Offline danker

« Răspuns #17 : 26.Aug.2009, 01:55:56 p.m. »
- Bune precizari  mxxa,  :good:

Offline Laurentiu

« Răspuns #18 : 26.Aug.2009, 06:13:26 p.m. »
cateva extrase din citatele unor colegi forumisti

" Daca mergem cu ele pina la defectare sau le schimbam cind ne aducem aminte ca exista si asa consumabil riscam sa le scoatem f. greu, sa decalibram filetul datorita depunerilor din capat. Exista si posibilitatea ca ele sa "crape" si bucati de ceramica sa cada in camera de ardere, deci adio camasi/segmenti. ''
La cele mentionate mai sus, am mari dubii.
1. "riscam sa le scoatem f. greu" - de ce ? prind radacini ?
2. "sa decalibram filetul" - calamina este de o duritate mai mare decit chiulasa ? Filetul se strica datorita pozitionarii proaste a bujiei in momentul montarii.
3. "Exista si posibilitatea ca ele sa "crape" - bujiile vor crapa doar in momentul cind sint manevrate aiurea sau lovite.
4. "bucati de ceramica sa cada in camera de ardere" - daca vei folosi extractorul sau tubul de cauciuc, greu sa se intimple asa ceva.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline mxxa

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1459
« Răspuns #19 : 27.Aug.2009, 10:10:50 a.m. »
@Laurentiu iti raspund din propia-mi experienta ca am rupt 2 chei de bujii , le-am sudat , am rupt iara una din ele si mai stiu si pe altcineva ce la randul sau a frant una, concluzia ori suntem noi prea fortoisi ori cheile slabe  :) sau....."prind radacini" cum zici  ;)

la celelate aspecte e discutabil, bujiile daca sunt coapte portelanul  devine casant si se ciobeste foarte repede