Autor Subiect: Schimbare bujii ignis  (Citit de 17190 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline danker

Schimbare bujii ignis
« : 17.Aug.2009, 12:51:25 p.m. »
- Luna trecuta, impreuna cu colegul mxxa si mihaitza, la una din ultimele intalniri, am verificat starea bujiilor, iar Adi (mxxa) avand experienta si sculele necesare... s-a tras concluzia: bujiile trebuiesc schimbate   :fluier:  asa cum am mai scris si pe topicul dedicat, am achizitionat setul de bujii si sculele necesare, iar duminica am profitat de un pic de timp liber si am purces la treaba.
- Pentru aceasta operatiune este nevoie de urmatoarele scule : cheie pentru bujii de 16, gheara flexibila extractoare, chei tubulare de 8, 10, diluant pentru curatire etc...

si sunt necesare urmatoarele operatiuni:

se desface cutia filtrului de aer, din cele 4 suruburi de 10 cu cheia potrivita

dupa care se desface capacul de protectie al fiselor si circuitelor electrice, prins in 4 suruburi de 8

se scoate pe rand fisa bujiei care urmeaza a fi schimbata

cu cheia de bujii se desface bujia ce urmeaza a fi schimbata

dupa care, cu gheara speciala, flexibila, se introduce noua bujie in locas si usor se infileteaza o tura cu foarte multa grija, iar cu cheia se continua operatiunea de infiletare, tot asa cu foarte mare grija, pentru a nu strica filetul existent in chiulasă. In general cheia speciala pentru bujii, are o garnitura de cauciuc care retine bujia in momentul scoaterii celei vechi sau introducerii celei noi, dar garnitura aceea imbatraneste si nu-si mai face treaba, de aceea este necesara aceasta gheara flexibila, locasul de infiletare fiind adanc, nu se poate face ca la modelele vechi cu ajutorul degetelor.

aceasta operatiune se repeta pentru fiecare bujie in parte, iar dupa terminarea schimbarii bujiilor, se trece la operatiunea inversa de montare a capacului care protejeaja fisele si a cutiei filtrului de aer.

- Atentie insa la montarea capacului de protectie a fiselor, acesta are o garnitura cu sectiune rotunda, ce intra intr-un sant special, existent la partea interioara a capacului, iar rostul lui este de a nu lasa sa intre apa si mizeria in zona fiselor si a circuitelor electrice, garnitura se introduce inainte de montarea capacului susmentionat in santul respectiv.

« Ultima Modificare: 18.Aug.2009, 09:36:26 a.m. de danker »
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline cobra20

Re: Schimbare bujii ignis
« Răspuns #1 : 17.Aug.2009, 01:12:44 p.m. »
felicitari  :clap: amu o sa toarca ca o pisica  :happy:
Something, somewhere went terribly wrong.

R.I.P. SJ 88 TAS Suzuki Ignis Daily driver: SJ 88 TSA Ford Focus mkII       Tel.:0749.405.130

Offline discovery

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 269
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti
« Răspuns #2 : 17.Aug.2009, 02:07:17 p.m. »
Frumos tutorial! Iti multumim si... mai asteptam si altele asemenea  :good:
  • Ignis 2 din 2003, 1328 cm3, 2W
Ignis, 1328 cm3, 2WD - GLX+ din 06 2003, fara ABS.

Offline danker

« Răspuns #3 : 17.Aug.2009, 02:28:44 p.m. »
- Cu placere, oricand pot sa ajut cu "experienta" mea.......  :)

Offline discovery

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 269
    • Bucuresti
« Răspuns #4 : 17.Aug.2009, 03:40:50 p.m. »
cheia pentru bujii este de 16?
  • Ignis 2 din 2003, 1328 cm3, 2W
Ignis, 1328 cm3, 2WD - GLX+ din 06 2003, fara ABS.

Offline Laurentiu

« Răspuns #5 : 17.Aug.2009, 03:55:53 p.m. »
@discovery, dupa aspect, cheia e de 16.

Pt cei care nu detin o "scula" retractoare, aceasta se poate confectiona dintr-un tub (furtun) de cauciuc cu interior de 10mm in care sa intre putin fortat izolatorul de portelan al bujiei.
La montarea bujiei, aceasta se infileteaza in mare parte din cursa cu ajutorul furtunului si doar ultimile ture cu ajutorul cheii de bujii.

ATENTIE - Nu demontati (montati) bujiile cu motorul cald sau fierbinte !!!

Pt curatare bujiilor, folositi un "spion" din tabla de Al pe care sa-l puteti introduce intre masa (filet) si miez (electrodul central). Curatind acel spatiu (canal) veti mari durata de viata a bujiilor iar acestea vor functiona in parametri.
« Ultima Modificare: 17.Aug.2009, 03:58:32 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline danker

« Răspuns #6 : 18.Aug.2009, 09:34:30 a.m. »
-Multumim pentru sfaturi Laurentiu......... ce inseamna experienta... :inteligent:
-discovery- Cheia pentru bujii este de 16
- Mai adaug o poza cu modelul bujiilor, si una comparativa chiar daca nu spune mare lucru, oricum prima constatare dupa montarea noilor bujii este faptul ca masina este mai fasneatza si motorul mai elastic, desprea consum nu stiu, dar nu cred ca o sa fie diferente majore.  ;)

« Ultima Modificare: 18.Aug.2009, 09:38:54 a.m. de danker »

Offline Batranul

« Răspuns #7 : 18.Aug.2009, 11:49:32 a.m. »
Pai experienta e unul din plusurile cu care vine faptul de fi (fost) proprietar de oltcit. :D
Acolo bujiile se scot cu o cheie cu 2 articulatii. Asta mai nou, caci, pe vremea cand se fabricau unele din ele veneau (din fabrica) cu cheie de bujii - o bucata de furtun care facea exact treaba descrisa de Laurentiu.
fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

Offline mxxa

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1459
« Răspuns #8 : 18.Aug.2009, 01:24:52 p.m. »
Doamne cata rabdare sa faci topicul asta, tutorial mai explicit nici ca se putea :) Felicitari pentru ceea ce faci in aceasta comunitate si tare ma bucur ca te cunosc :) o intrebare - daca ramane garnitura din cheie pe bujie cum o mai scoti ? Eu am scos garnitura de la inceput

Offline Laurentiu

« Răspuns #9 : 18.Aug.2009, 02:00:36 p.m. »
daca ramane garnitura din cheie pe bujie cum o mai scoti ? Eu am scos garnitura de la inceput
Ai 2 posibilitati:
1. scoti garnitura din cheie DAR, atentie mare la manevrarea ei pe bujie - risti sa spargi portelanul (element izolant);

2. Lipesti garnitura in interiorul cheii.

P.S. Multam fain pt apreciere Batrine ;)

@danker, cu ce pot incerc sa ajut si eu aceasta comunitate. :)
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!