- Luna trecuta, impreuna cu colegul mxxa si mihaitza, la una din ultimele intalniri, am verificat starea bujiilor, iar Adi (mxxa) avand experienta si sculele necesare... s-a tras concluzia: bujiile trebuiesc schimbate
asa cum am mai scris si pe topicul dedicat, am achizitionat setul de bujii si sculele necesare, iar duminica am profitat de un pic de timp liber si am purces la treaba.
- Pentru aceasta operatiune este nevoie de urmatoarele scule : cheie pentru bujii de 16, gheara flexibila extractoare, chei tubulare de 8, 10, diluant pentru curatire etc...
si sunt necesare urmatoarele operatiuni:
se desface cutia filtrului de aer, din cele 4 suruburi de 10 cu cheia potrivita
dupa care se desface capacul de protectie al fiselor si circuitelor electrice, prins in 4 suruburi de 8
se scoate pe rand fisa bujiei care urmeaza a fi schimbata
cu cheia de bujii se desface bujia ce urmeaza a fi schimbata
dupa care, cu gheara speciala, flexibila, se introduce noua bujie in locas si usor se infileteaza o tura cu foarte multa grija, iar cu cheia se continua operatiunea de infiletare, tot asa cu foarte mare grija, pentru a nu strica filetul existent in chiulasă. In general cheia speciala pentru bujii, are o garnitura de cauciuc care retine bujia in momentul scoaterii celei vechi sau introducerii celei noi, dar garnitura aceea imbatraneste si nu-si mai face treaba, de aceea este necesara aceasta gheara flexibila, locasul de infiletare fiind adanc, nu se poate face ca la modelele vechi cu ajutorul degetelor.
aceasta operatiune se repeta pentru fiecare bujie in parte, iar dupa terminarea schimbarii bujiilor, se trece la operatiunea inversa de montare a capacului care protejeaja fisele si a cutiei filtrului de aer.
- Atentie insa la montarea capacului de protectie a fiselor, acesta are o garnitura cu sectiune rotunda, ce intra intr-un sant special, existent la partea interioara a capacului, iar rostul lui este de a nu lasa sa intre apa si mizeria in zona fiselor si a circuitelor electrice, garnitura se introduce inainte de montarea capacului susmentionat in santul respectiv.