Autor Subiect: Hibride si electrice in general: EV. PHEV, self-charging, etc  (Citit de 9213 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Re: Hibride si electrice in general: EV. PHEV, self-charging, etc
« Răspuns #100 : 10.Feb.2022, 08:21:05 p.m. »
Chinezăriile întotdeauna au avut calitatea plătită. Ca si cu turcismele.
In domeniul EV China conduce detașat, anul trecut s-au livrat peste 2 milioane de EV pe piața interna. Anul acesta încep expansiunea globala. Sunt peste 200 de producători dar primii 5 fac milioane de EV anual. Unii spun ca anul asta ar putea depăși 30-40% din piață. SI China e piața numărul 1 pe glob cu 24 de milioane de mașini noi vândute anual...Asta înseamnă ca au foarte multi bani pentru dezvoltare.
Bănuiesc ca MG ZS EV nu va spune nimic. O firma chineza care a luat marca englezeasca MG dar face mașini in China si le vinde in Occident. Cu succes. Aici la mine anul trecut au apărut pe piață si au luat 1,5% din ea, Suzuki are 0,7%... Sa nu facem ca americanii când au venit japonezii cu mașini...Ce se știe deja este ca au anunțat ca vor să ia 50% din piața globala...De aia au intra in fibrilație toți anunțând proiecte peste proiecte si peste 200 de miliarde de dolari investiții începând cu acest an in Occident. La mine aici Volvo a curățat o fabrica de motoare (probabil diesel-ele, si i-au concediat pe cam toți care lucrau la inginerie motoare termice) si construiește una noua de baterii. 3000 de locuri de munca... Așa ca ...nu aveți  nici o șansă cu ICE, orice ați crede azi. Hibridele vor mai face ceva vanzare vreo 2-4 ani. Nu le vad sa mai apară pe piață noi mai încolo de 5 ani.
« Ultima Modificare: 10.Feb.2022, 08:31:43 p.m. de Costique »
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline Calin sb

« Răspuns #101 : 10.Feb.2022, 09:40:50 p.m. »
Anul trecut in vara in Belgia eram seara pe terasa restaurantului care avea stație de încărcare rapida in parcare am văzut oameni stand mai mult de o ora in mașina așteptând sa li se încarce “teslele”
Dacă asta e viitorul eu zic pas.
Vor ajunge la o limita procentuală si atât.
Sunt încă tari in care se vinde benzina cu plumb, de 80 , care repara acumulatori cu plumb  la colțul străzii iar multe din mașini circula de 50 ani.
In cinci ani se vor mai vinde încă motoare diesel in Europa.
Sunt o grămada de mașini care nu se vând in Europa datorită legislației asta nu înseamnă ca e sfârșitul lor.
Posibil sa se schimbe multe din aerele fandosite ale legislației europene daca o recesiune economică va apare.
  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call

The following users thanked this post: Sefer Jesirah

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #102 : 10.Feb.2022, 09:50:30 p.m. »
NU, nu, si ..nu. Nu mai exista tari care sa vândă benzina cu plumb, ultima capacitate de producție s-a închis anul trecut in Libia. Nu vor ajunge la limita procentuala si atât. Nu contează absolut deloc ce ați văzut acum un an sau doi. Si cele mai tari telefoane de acum 2 ani sunt mid-range anul asta. Si la preț  iar performața tot ai e. Si nu m-am referit nici la America de Sud si nici la Africa. M-am referit in zona in care trăiesc oameni cat de cat civilizați si/sau cu acces la tehnologie.
Știti ca mai circula locomotive cu aburi? Si? Au vreo importantă, vrea cineva sa se întoarcă la ele? Facem excepțiile sa fie regula? Schimbarea va fi, si foarte, foarte repede.
De exemplu avem toate șansele ca in 2023 sau 2024 jumătate din mașinile noi vândute, autoturisme personale, sa fie EV. De ce? Pai...vin chinezii...chiar daca nu vrei - faci, ca altfel ești mâncat, istorie!

Offline toma

« Răspuns #103 : 11.Feb.2022, 03:52:28 p.m. »
@Costique, cred ca e vorba despre o problema suficient de complexa incat sa nu poata fi tratata asa usor. Cateva idei:

- masini electrice multe -> nevoie mare de acumulatori -> nevoie mare de fabrici de acumulatori -> nevoie mare de materie prima. Asta nu stiu daca e rezolvata sau rezolvabila. Daca vine "seceta" cresc si preturile, scad vanzarile.

- masini electrice multe -> nevoie mare de statii de incarcare - > nevoie de infrastructura de productie dar mai ales de transport. Nu stiu alte tari cum stau dar in RO sunt multe zone unde daca trei case dau drumul simultan la aparatele de AC lasa fara curent tot cvartalul.

- masini electrice noi -> prea putine au ajuns la momentul schimbarii acumulatorilor. Abia peste cativa ani vom vedea ce inseamna cu adevarat sa detii o electrica. Pretul de revanzare al unei masini electrice care are nevoie de acumulatori noi nu cred ca se va compara cu pretul de revanzare al unei masini cu motor termic si acelasi numar de ani si numar similar de kilometri parcursi.

- nu poti compara reinnoirea telefonului cu trecerea de la masina cu motor termic la una full electrica. In cel de-al doilea caz vei fi nevoit sa faci multe lucruri complet diferit fata de cum erai obisnuit.

E clar ca tendinta este spre hibride (PHEV sau nu). Insa, fara niste salturi spectaculoase in tehnologie si o reducere majora a costurilor sunt destul de sceptic in privinta unui viitor integral electric nici macar in vestul sau nordul Europei.

Pot fi "pungi" unde este deja/va fi predominat full electric (Silicon Valley este primul loc care imi vin acum in minte), insa pana vor conduce baietii astia, pe care ii vad venind pe santier cate 5 intr-un gioarsa de minim 15 ani vechime, o masina full electrica va mai trece mult apa pe Dunare.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: costin_bad, sfichiu, Soimu, Sefer Jesirah

Offline hugbear

« Răspuns #104 : 11.Feb.2022, 09:07:27 p.m. »
baietii astia, pe care ii vad venind pe santier cate 5 intr-un gioarsa de minim 15 ani vechime...
... au au un impact asupra mediului infim față de aceiași cinci băieți în cinci mașini electrice...
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

The following users thanked this post: ntire2000

Offline toma

« Răspuns #105 : 11.Feb.2022, 09:23:19 p.m. »
Au nevoie de masima aia ca sa poata lucra. Cat timp transportul public e la pamant o sa tot aiba nevoie de ea.

Obiectic e impactul mai mic, subiectiv daca nu anticipezi si treci pe recircularea aerului in habitaclu inainte sa ti se bage in fata ramai cu mirosul in nas doua ceasuri  >:)
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline CyborgSky00

« Răspuns #106 : 12.Feb.2022, 06:38:23 a.m. »
Doar electrice, sau peste 75%...poate peste 30 ani. Nu cred ca se face ecologie, acumulatorii, industria , casarea, lor este poluanta. .Ce vor face axvioanele, vapoarele si trenurile, marii consumatori mondialu.Nimic. In domeniul auto asta este ca in moda, daca nu-ti pui chilotii pe cap, nu esti in trend. Si sunt multi snobi. Un trend de a diversifica produsele  si creste vanzarile.
« Ultima Modificare: 12.Feb.2022, 06:48:48 a.m. de CyborgSky00 »
  • Suzy

The following users thanked this post: ntire2000

Offline sfichiu

• VITARA S ,Matiz

Offline enicky

« Răspuns #108 : 05.Mar.2022, 02:09:43 p.m. »
O chinezarie cum ar zice unii!!
  O fi, dar e tare! S-a mai vorbit de ea p-aici, cred. Am discutat chiar si cu un posesor de Tesla si se pare ca, "chinezaria" este chiar un concurent solid. Cel putin la cum arata !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #109 : 05.Mar.2022, 02:21:28 p.m. »
Sunt peste 200 de firme chineze care reproduc EV in acest moment. Chinezii au spus clar, vor 50% din piața auto mondiala...Abia când au anunțat asta sau trezit vesticii (acum peste un an a fost chestia).