Autor Subiect: Ingerul cazut sau Monumentul Tineretului de la Straja  (Citit de 1972 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline toma

Ingerul cazut sau Monumentul Tineretului de la Straja
« : 29.Ian.2020, 09:38:36 a.m. »
   Ne tot gandeam saptamana trecuta unde sa mergem in weekend-ul prelungit in care sarbatorim Unirea Principatelor. Si cum Valea Prahovei cu al ei trafic infernal nu ne atragea deloc, am hotarat incurajati si de prognoza meteo optimista sa mergem la Constanta. Imi doream sa vad marea iarna cand sunt temperaturi extrem de scazute pentru a fotografia spectacolul de apa, gheata si lumina insa nu am reusit pana acum sa ma organizez, fie pentru ca viscolul bloca drumurile, fie din lipsa de timp.
Uite ca pana la urma am ajuns in ianuarie la Constanta dar la niste temperaturi care au incurajat plimbarile lungi pe plaja impreuna cu copiii in incercarea disperata de a-i scapa de mucii omniprezenti de la inceperea iernii, printr-o terapie de trei zile cu aer sarat.

A fost ocazia perfecta e vedea unul din obiectivele care zaceau de mult pe lista, mereu ocolit sau amanat, drumurile catre litoral in sezonul estival (putine la numar oricum) nelasand niciodata loc pentru asa ceva: la dus este de obicei prea de dimineata in incercarea de a evita aglomeratia de sezon pe A2, la intors dorinta de a ajunge acasa primeaza asupra poftei de explorare. Acum insa s-au aliniat astrele in cel mai fericit mod cu putinta si iata-ne in jurul orei 12:00 pe malul Canalului Dunare-Marea Neagra, la borna numarul 16, la baza Monumentului Tineretului de la Straja. Colosul, lucrat din otel inoxidabil, are 38 metri si este asezat pe un soclu de beton de aproape 10 metri, fiind un simbol care ar trebui să ne amintească de cei care au trudit și murit la construcția Canalului.
 Creatorul său, artistul plastic Pavel Bucur spunea intr-un interview: „Este un înger alb, un înger al libertăţii, în sensul în care omul, când îl vede, să se simtă şi el legat de natură, de cer, să simtă că zboară, pentru că toţi dorim să ajungem în cer. [...] Ideea de a construi acolo un monument a fost al conducerii Uniunii Tineretului Comunist din vremea aceea. UTC-ul a plătit din fondurile sale 10 kilometri din lucrările la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Au dorit să lase generaţiilor viitoare un simbol al întregului Canal“.
     După Revoluţia din 1989, Monumentul Tineretului a intrat în uitare. Abia în 2000 a revenit în atenţie când o bandă de hoţi întreprinzători s-au înarmat cu utilaje şi au demontat bucată cu bucată cele trei basoreliefuri de bronz infăţişându-i pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi scene muncitoreşti de la construcţia Canalului. Doar o parte dintre acestea au fost recuperate de la un centru de colectare din judeţul Călăraşi. Între timp, hoţii au mai devalizat ce au putut: plăcile de inox de la baza monumentului, dar şi literele din bronz de pe soclu, care adresau următorul mesaj: „Generaţiile viitoare să ştie că ne-am sacrificat pentru înălţarea Patriei“. Nimeni nu mai ştie când au fost furate.
    Lasat la cheremul hotilor si vegetatiei salbatice, fara o infrastructura adecvata care sa-l puna in valoare si fara sa fie mentionat prea des, monumentul, demn de o soarta mai buna, rabda in singuratate trecerea deceniilor asteptand vremuri mai bune.

Pentru a-l vizita am parcurs urmatorul traseu: Bucuresti - A2 - iesire de la Murfatlar/Medgidia - DJ381 Ciocarlia de Sus  - DJ308 Lanurile - DC20 Baraganu - DC2 Straja. Ultimul segment de la Baraganu la Straja si monument este fara asfalt, drum pietruit in stare buna, pe uscat poate fi parcurs cu orice fel de masina. Monumentul este vizibil de pe A2 in momentul traversarii Canalului Dunare-Marea Neagra, in partea dreapta pe sensul spre Constanta. Putini il remarca deoarece este destul de departe si viteza de autostrada face ca acesta sa fie in raza vizuala doar pentru cateva momente.

Mai multe informatii despre el aici si aici.

« Ultima Modificare: 29.Ian.2020, 10:12:53 a.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: Leutz, ntire2000, shpeedy, rexkrokiDAU, NicNic, ariciul, dthem

Offline dthem

Re: Ingerul cazut sau Monumentul Tineretului de la Straja
« Răspuns #1 : 29.Ian.2020, 10:31:49 a.m. »
Foarte frumos, mi-e rusine ca am stat in Constanta pana la 18 ani si nu l-am vazut niciodata mai aproape decat de pe autostrada.

In alta ordine de idei, cum ti-a placut transfagaranul din Lanurile? Mereu am zis ca acolo trebuie organizate raliuri.
  • Vitara 1.4 BoosterJet AT Passion 2019

The following users thanked this post: toma

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #2 : 29.Ian.2020, 10:36:18 a.m. »
Merci pentru relatare @toma. Nu știam de acest monument. :)

Offline toma

« Răspuns #3 : 29.Ian.2020, 11:08:34 a.m. »
In alta ordine de idei, cum ti-a placut transfagaranul din Lanurile? Mereu am zis ca acolo trebuie organizate raliuri.

Imi place Dobrogea foarte mult, e extrem de ofertanta in multe privinte: peisaje, wildlife, istorie si arhitectura. Am tot explorat in ultimii ani de la obiectivele binecunoscute la cele bine ascunse dar sunt departe de a fi epuizat subiectul. Drumurile neasfaltate sunt una dintre atractii, poti gasi de la soft offroad la adevarate provocari de offroad "hardcore".

Cand spui Transfagarasanul presupun ca te referi la multitudinea de curbe in unghi drept... de neinteles avand in vedere topografia locului cu teren destul de plat. Cum nu sunt la primele incursiuni prin Dobrogrea... nimic neasteptat  :D
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
« Răspuns #4 : 29.Ian.2020, 11:13:09 a.m. »
Mi-ai dat palpitatii in titlu...Ca eu am tot fost la Straja, statiunea de ski din Parang, mai sus de Lupeni, si nu vazusem madrete de monument....apoi m-am lamurit, este monumentul exact pe drumul hotilor, adica aproape ascuns...Pacat, caci nici ideea si nici realizarea nu sunt de lepadat. Politic vorbind, multi s-au sacrificat pentru Canal, care avea rolul lui in economia vremurilor trecute.
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline toma

« Răspuns #5 : 29.Ian.2020, 11:25:28 a.m. »
Canalul Dunare - Marea Neagra, dincolo de politic, economic sau social, consider ca este cea mai mare realizare inginereasca cu care ne putem lauda ca natie (nu la nivel individual).

Sutele de victime, de la detinutii politic exterminati pe santier continuand cu militari in termen si incheiand cu simpli muncitori (nu exista inca o statistica oficiala in privinta numarului exact de victime ale santierului) dimpreuna cu toti cei care au lucrat pe santier merita ca un astfel de monument sa fie pastrat si pus in valoare. Ar merge facut langa si un muzeu al Canalului... din pacate suntem absolut inapti in privinta pastrarii cum se cuvine a memoriei acestor meleaguri.

The following users thanked this post: Costique

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #6 : 29.Ian.2020, 11:50:02 a.m. »
Drept sa-ti spun, daca aia care au facut autostrada erau romani si simteau asa, lungeau juma de kilometru numai sa treaca pe langa monument. Mai faceau si o bretea cu pod si parcare pentru acces din ambele directii. Bat pariu ca orice s-ar fi construit in zona, ca ar fi fost benzenarii, bar, restaurant muzee etc ar fi avut vad si vizitatori... Nu stim si nici nu ne duce capul...
« Ultima Modificare: 29.Ian.2020, 12:14:35 p.m. de Costique »

The following users thanked this post: toma, saureign

Offline Leutz

« Răspuns #7 : 29.Ian.2020, 12:01:03 p.m. »
Ce spui tu, straine
...Stefan e departe
 :angel:
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #8 : 29.Ian.2020, 12:24:34 p.m. »
Uite, chestia asta ma dus cu gandul la un lucru: exista in Romania, despre Romania, o carte ghid cu locurile de vizitat plecand in excursii cu masina? Sa nu uitam ca Ghidul Michelin este facut de un producator de cauciucuri initial avand acelasi scop...
Eu va dau un exemplu personal: prima mea iesire cu masina in excursie de o zi a fost la Vulcanii noroiosi din Buzau. Am descoperit ca exista o manastire in apropiere (pe un indicator de pe DN10) si am abatut spre ea. Manastirea Ciolacu. Drumul spre ea s-a transformat intr-un drum de vis prin munti, peste 30 km cred. Ajung la manastire si ce sa vezi, descopar in fata ei Tabara de scuptura de la Magura. 3 dealuri cu zeci de sculpturi in piatra alba, rodul a 10 ani de munca si a catorva zeci de artisiti , care insa isi petrec veacul in compania vacilor ce pasc vesele printre statui... A fost poate cea mai frumoasa excursie de o zi ce am avut-o vreodata...

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g2136896-d12274575-Reviews-Tabara_de_Sculptura_Magura-Magura_Buzau_County_Southeast_Romania.html

PS: Cand am fost eu, in primavara lui 2007, statuile erau mai albe ca ce vad in poze acum...
« Ultima Modificare: 29.Ian.2020, 12:50:40 p.m. de Costique »

The following users thanked this post: ariciul

Offline shpeedy

« Răspuns #9 : 29.Ian.2020, 12:36:26 p.m. »
Cand apuc, le mai folosesc p'astea (pe langa TripAdvisor):

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.amazingromania.starter

https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.conceptapps.dustertrip

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X