Autor Subiect: Cu si despre banci, carduri etc.  (Citit de 2927 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Cu si despre banci, carduri etc.
« : 27.Ian.2020, 03:43:38 p.m. »
Un alt aspect de remarcat despre Revolut: bancile din RO si-au dat seama ca existau multi care foloseau Revolut pentru a obtine cash din cardurile de credit. "Portita" asta se inchide rapid cam peste tot.

Citat
Incepand cu data de 18 ianuarie 2020, reincarcarea cardurilor Revolut din cardurile de credit Bonus Card, sunt purtatoare de dobanda conform tipului de tranzactie de transfer numerar, fiind practic un transfer din linia de credit acordata de banca in alt cont/card, nu o plata de bunuri/servicii prin intermediul cardului. Astfel, in cazul in care reincarcati cardul Revolut din Bonus Card, se va aplica dobanda ca si pentru o retragere numerar, incepand cu ziua efectuarii tranzactiei.

...si dobanda la retragere numerar de pe cardul de credit este "usturatoare"!

Asta din cauza ca in Romania bancile te taxeaza la fiecare miscare de bani. Unul din motivele pentru care NU imi place Romania...In Suedia platesti comision la schimb valutar dar nu exista comision la retrageri de moneda din card sau cont...Nici macar cand trimit bani in tara nu imi iau vreun ban...dar in tara ca sa scoti banii sau sa platesti ceva imediat te taxeaza. Am transferat pana acum de pe cardul de credit pe cel revolut cam 2000 de euro fara probleme si fara discutii. Cu cel Revolut am facut plati electronice cu schimb valutar, nu am scos bani cash. Dar sa vedem daca suedezii sunt mai OK ca romanii si pe viitor...
« Ultima Modificare: 28.Ian.2020, 11:14:41 a.m. de toma »
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline toma

Re: Cu si despre banci, carduri etc.
« Răspuns #1 : 27.Ian.2020, 03:50:33 p.m. »
@Costique nu stiu cum e in Suedia dar e posibil sa faci o confuzie: e o mare diferenta intre cardul de credit si cel de debit. Retragerea de numerar (cash) de pe cel de credit este foarte scump tarifata in RO prin dobanzi si ceva ma face sa cred ca si in alte parti e la fel.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline dthem

« Răspuns #2 : 27.Ian.2020, 03:56:49 p.m. »
Costique, nu e o dezbatere Romania vs. altceva, bancile sunt entitati private. De asemenea, in acord cu @toma cu siguranta retragerile de numerar de pe card de credit sunt purtatoare de dobanzi mari si in Suedia.
  • Vitara 1.4 BoosterJet AT Passion 2019

Offline shpeedy

« Răspuns #3 : 27.Ian.2020, 04:03:32 p.m. »
@Costique : Cred ca nici nu suporta comparatie - vorbim de societatea care tinde sa devina prima cashless din lume (SE) vs o societate in care mare parte din populatia (asa-zis) bancarizata (are cont curent + card) face o singura tranzactie pe luna (in ziua de salariu, cand scoate toti banii din cont); asta ca sa nu mai zic ca populatia bancarizata (adica au un card) e pe la 55-57% la nivelul RO, iar mai putin de un sfert din populatie are ceva educatie financiara...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #4 : 27.Ian.2020, 04:06:36 p.m. »
Da, cardul de credit are o dabanda mai ridicata ca una de imprumut cu vreo 5%  dar aici in Suedia functioneaza chestia cu 0% 55 de zile, adica eu cheltui banii luna asta si pana la finele lunii urmatoare ori platesc banii ori platesc dobanda... Cum cardul de credit este obligatoriu pentru rezervari in multe locatii , prefer sa il am si sa fac "mici" imprumuturi fara dobanda pe termen scurt. Cum imi faceau turcii, care erau fericiti daca ma intarziau cu plata salariului macar o zi-doua...
Am rezervat in Viena si am dat cardul Revolut. Hotelul a vrut sa il testeze si sa ia 1euro. N-a mers si a trebuit sa dau cardul normal ca sa confirm rezervarea. Lucru asta m-a costat cardul Revolut, din greseala mea ulterioara. Am gasit, dupa ce am facut confirmarea cu cardul normal, un mesaj pe telefon (unde am si contul revolut) de la Revolut prin care ma intrebau daca recunosc tranzactia de 1 euro. Nu mi-am dat seama instant ca era testul hotelului si am  apasat NU. Imediat a venit mesajul "de felicitare": "nici o problema, v-am anulat cardul, unul nou soseste ...." Dupa aia am realizat ca ala era numele hotelului, unul mai ciudat pentru un roman needucat...nemteste!

Offline ...

« Răspuns #5 : 27.Ian.2020, 04:19:22 p.m. »
@Costique Dobanda 0% pana la 55 de zile e si aici la unele carduri de credit.
Pentru a testa cardul Revolut se poate valida cu 0 euro o tranzactie, nu e necesar sa incerce sa ia 1 euro.

Offline toma

« Răspuns #6 : 27.Ian.2020, 04:30:01 p.m. »
@Costique vorbim impreuna si ne intelegem separat  :-))

Asa cum spunea si @cad, sunt multe carduri de credit in RO, de la diverse banci, la care ai dobanda 0% daca achiti cheltuiala integral la scadenta (e drept mai putin de 55 zile). In plus sunt multe situatii in care le poti folosi pentru a achizitiona produse in rate (de la 3 la 12) fara dobanda.

NU despre asta era vorba. Ci despre retragerea de numerar de pe cardul de credit. In acest caz dobanda incepe sa curga imediat si este mai mare decat la un imprumut obisnuit (gen credit de nevoi personale).

PS
Stiu ca intuitiv nu ai nevoie de asa ceva (sa scoti cash de pe cardul de credit) dar fix asta era smecheria cu Revolut. Faci topup de pe cardul de credit pe Revolut si practic transferi niste bani pe care nu-i ai (ca de aia se numeste credit) in Revolut. De acolo poti face inclusiv retragere de numerar fara dobanda, deci practic eschivezi dobanda impusa de banca la retragerea de numerar de pe cardul de credit.
Ce am spus eu este ca bancile din RO s-au prins de smecherie si nu o mai "tolereaza".
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #7 : 27.Ian.2020, 04:45:15 p.m. »
Pai asta  spun, ca aici nu platesti dobanda la scoterea banilor de pe cardul de credit; ca platesti un serviciu sau scoti bani sa platesti un serviciu e aceeasi chestie. Ce descrieti e doar o smechereala romanesaca, ca sa nu cumva sa platiti schimbri valutare cu bani imprumutati, chiar si pentru o luna... Si atunci se pune intrebarea de ce sa mai ai card de credit in Romania daca platesti ca la camatari...

Offline shpeedy

« Răspuns #8 : 27.Ian.2020, 05:00:14 p.m. »
Din ce vad (conditiile aferente unui card de credit - ce am gasit in engleza la o simpla cautare), se cam taxeaza si acolo scoaterea cash de pe cardul de credit...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline dthem

« Răspuns #9 : 27.Ian.2020, 05:07:42 p.m. »
Costique, lumea e mare si dracul nu e atat de negru in Romania. Practica de a taxa retragerile de numerar de pe cardul de credit nu s-a inventat aici, ci in US. Google poate furniza detalii suplimentare pe tema ce si de ce. Mi-e greu sa cred ca la tine in Suedia poti sa tragi cash toata linia de credit si sa o rambursezi la scadenta fara consecinte.
  • Vitara 1.4 BoosterJet AT Passion 2019

The following users thanked this post: enicky, Costique