Autor Subiect: Jante non OEM  (Citit de 7729 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline fireburn

Re: Jante non OEM
« Răspuns #10 : 14.Sep.2019, 11:14:46 a.m. »
Multumim pentru info; e bine de stiut.

Offline teutzue

« Răspuns #11 : 20.Sep.2019, 10:50:15 a.m. »
Buna dimineata,

Vreau sa impartasesc cu voi inca un aspect legat de jante. Un aspect pe care eu nu am stiut sa-l iau in calcul au fost prezoanele. Am avut grija la prindere, gaura centrala, et, etc.
Mai specific, prezoanele OEM vin vu o conicitate iar jantele de ASX nu au conicitate, ci sunt plate.

Acum, asx-ul are piulite plate, suzuki prezoane conice, Provocarea e sa gasesti prezoane plate care sa poata intra sa centreze si janta.
Am gasit prezoane cu saiba (lucrul asta ajuta sa fie plate) dar partea interioara a prezonului nu intra in janta (ar trebui fortata - diferenta de 1mm).
Imagine atasata.

Date tehnice prezon care ar trebui sa mearga: M12x1,5, prezon cu saiba care sa intre pe canalul jantei de asx.

Cu asta ma confrunt eu acum. Totusi vine sezonul rece si voi pune jantele originale si nu voi avea probleme.

Acum am urmatoarele variante posibile:
- vand jantele si iau OEM
- incerc sa pun prezoanele gasite sa largesc putin gaura cu 1mm sa intre ok
- gasesc alte prezonoane putin mai subtiri la corpul care intra in janta, idei cineva?

• Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

Offline boga81

« Răspuns #12 : 20.Sep.2019, 11:05:43 a.m. »
Prezoane de ASX nu merg?

Trimis de pe al meu SM-G960F folosind Tapatalk

• Duster 1.5 Blue dCi 4x4 SL Orange, chill as f*ck / ex SX4 1.6 4x4 Navi a.k.a. Suzuka - MAD Springs Lift-Kit, K&N Filter, powered by obdtunig: Life begins at 4.000 rpm

Offline teutzue

« Răspuns #13 : 20.Sep.2019, 11:09:12 a.m. »
Asx - ul vine cu piulite. Am zis și mai sus.

Trimis de pe al meu SM-G955F folosind Tapatalk

Online NicNic

« Răspuns #14 : 20.Sep.2019, 11:32:36 a.m. »
[...]
Acum am urmatoarele variante posibile:
- vand jantele si iau OEM
- incerc sa pun prezoanele gasite sa largesc putin gaura cu 1mm sa intre ok
- gasesc alte prezonoane putin mai subtiri la corpul care intra in janta, idei cineva?

-cea mai buna (sigura) varianta este sa iei jante cu specificatii potrivite (after market sau OEM, nu conteaza, decat daca iti plac si respecta cerintele de montare). Pentru ca ar rezolva si problema gaurii de centrare.
-sa nu faci niciodata asa ceva. largirea gaurii produce in mod inevitabil o modificare a pozitiei ei (dezaxare). Asta face sa ai sanse mari (poate certe) sa nu mai utilizezi deloc acea janta, pentru ca daca pozitia gaurilor de prezon nu este corecta, toata roata va fi descentrata.
-e un compromis, daca iti plac acele jante foarte mult. Mai ramane problema inelelor de centrare. Solutia cu inele din metal e ok, insa oricand poti rataci unul la vulcanizare sau schimbarea rotii. O piesa in plus (4 de fapt) de care sa ai grija ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline wolfin

« Răspuns #15 : 20.Sep.2019, 11:34:02 a.m. »

Inelele de plastic au fost schimbate cu unele din aluminiu. La viteza mare, a disparut bataia ritmica data de inelele proaste. Inelele erau rupte 2 din ele iar altele 2 erau lipite de butuc semn ca s-au si incalzit/deformat.

In concluzie, ajung sa confirm ce mi-a zis instictul (dar constrans de circumstante l-am ignorat), nu puteti inele de centrare printate 3D.

imi aduc aminte ce discutii interminabile am avut cu colegii nostrii..cand le spuneam ca sunt inconstienti ca pun jante de tabla cu alta gura de centrare diferita de suzuki respectiv 60.1(unii puneau chiar inele  :-S). idem de alu..fara inele de centrare dedicate.

faza cu prezoanele...sincer..daca nu vin ok...se rup. dar ciudat ca diametrul prezonului sa fie mai mare....incearca unu de asx oem - problema nu e la fuzeta ci la janta vs prezon. centrarea o face inelul.
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

The following users thanked this post: teutzue, toma

Offline teutzue

« Răspuns #16 : 20.Sep.2019, 01:35:02 p.m. »
Multumesc pentru raspunsuri.

Mai zic inca o data, Asx-ul vine cu piulite si nu prezoane. Sunt doua lucuri diferite.

Jantele se potrivesc bine pe masina, gaura de centrare difera si pentru asta am pus inele de aluminiu (vedeti cateva posturi mai sus) care si centreaza roata cum trebuie. Deci nu exista o problema la gaura de centrare.@NicNic

Dificultatea apare fiindca eu trebuie sa montez prezoane cu saiba (plata). Asta se face ca sa se poata pupa prezonul cu gaura jantei si formatul ei care este plat. Deci problema e intre prezon si gaura jantei, atat.

Poate nu m-am exprimat bine sau s-a citit cu viteza.

M-am mai gandit la varianta sa subtiez putin corpul prezonului (la strung), adica ce am marcat in imaginea din postul anterior, cu 1mm.
Voi reveni cu detalii dupa ce descalcesc problema si gasesc o solutie sigura.

Multe magazine cer VIN-ul si vand ce le da caluclatorul, nu pot sa rezolva o problema de compatibilitate de genul asta.

Daca stiti profesionisti in jante si tot ce tine de ele va rog sa-mi recomandati.

Offline boga81

« Răspuns #17 : 20.Sep.2019, 01:48:36 p.m. »
Auto-soft.ro
Vadrexim.ro

Trimis de pe al meu SM-G960F folosind Tapatalk

• Duster 1.5 Blue dCi 4x4 SL Orange, chill as f*ck / ex SX4 1.6 4x4 Navi a.k.a. Suzuka - MAD Springs Lift-Kit, K&N Filter, powered by obdtunig: Life begins at 4.000 rpm

The following users thanked this post: teutzue

Online NicNic

« Răspuns #18 : 22.Sep.2019, 05:26:01 p.m. »
@teutzue:

Am inteles bine problema ta.
Partea cu inelele de centrare o vad rezolvata tehnic, fiindca ai luat din cele de aluminiu. Dar tot ar ramane, in opinia mea, problema ca trebuie sa porti de grija si la aceste inele. De cate ori vei da roata jos....

Ai intrebat daca poti sa largesti gaurile din janta (pentru prezoane) ori sa strunjesti cota prezoanelor corespunzator celei din janta. Eu unul nu recomand asa ceva. Dar daca gasesti pe cineva sa faca aceasta operatie,  la solicitarea ta, iti recomand sa faci aceasta operatie cu cineva care isi va asuma si raspunderea pentru lucrare si consecintele ei.

Auto-soft si Vadrexim stiu ca sunt firme din Bucurresti. Incearca sa gasesti firma din Iasi care comercializeaza jante. Ele au de obicei si accesorii de tipul inele de centrare, prezoane sau lucrari de reparatii/adaptare jante. Si experienta in domeniu.

Spor.  :)
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: teutzue

Offline teutzue

« Răspuns #19 : 24.Sep.2019, 12:38:59 p.m. »
Salut din nou,

Povestea cu jante de ASX pe S-Cross a luat sfarsit cu bine. Prezoanele care se porivesc perfect sunt de peugeot 107. Inelele sunt de aluminiu si centreaza ok.

Date tehnice:
- filet M12x1,5
- cap prezon plat
- partea prezonului care intra in janta sa o centreze intra cum trebuie
- prezon pt cheie de 17

Un link pt produs ar fi aici: https://www.epiesa.ro/surub-roata-peugeot-107-1-0-benzina-68-cai-febi-bilstein-26590/18586/100213/prodid-199285469/
Eu insa am gasit la pretul de 20lei/buc. Cam scump pt 20 de prezoane dar sunt in siguranta si imi pot pastra jantele.

In general magazinele auto nu pot ajuta in asemea cazuri fiindca ei doar cauta masina dupa VIN si apoi iti ofera piesa.
In cazuri mai speciale ca la mine, e nevoie de un pic de analiza sa poti gasi prezonul potrivit. Cumva trebuie sa pui cap la cap date tehnice de la 2 tipuri de prezoane si sa le faci sa se pupe. Am incercat si la autolux(nu au avut, au zis ca sunt rare) si vadrexim (nu mi-au raspuns) insa fara succes.

Asadar, am incercat sa identific exact ce am nevoie si am luat prezoane de citroen si peugeot pana am gasit unul care s-a potrivit. Sfaturi bune am primit de la un importator de jante custom din Iasi. As vrea sa-i dau numele dar nu vreau sa se considere reclama.

Am mai gasit o solutie insa: sa pui distantiere si asa sa modifici prinderea jantei. Sa iei un distantier care se prinde in prezoane, care mai apoi sa scoata niste prindderi pentru care sa pui piulite. Complicat, nenecesar in cazul meu, si un pic mai scump ca imi trebuia vreo 40 de prezoane (20 de prins distantierul, 20 de prins jantele) + costul distantierelor. Ar fi aratat mai cool cica.

Astea fiind spuse, nu ma asteptam sa devin un mini expert in prezoane dar ma bucur ca am trecut si prin asta.
« Ultima Modificare: 24.Sep.2019, 12:54:14 p.m. de teutzue »

The following users thanked this post: ntire2000