Asadar, am parcurs traseul prin Apuseni cu modificari, in urma amanuntelor aflate prin amabilitatea colegilor de forum, carora de multumesc
Prima etapa: Cluj - Marisel pe langa lacul Tarnita (DJ 107P). Este un drum cu asfaltul distrus in multe sectoare, inlocuit cu pietris si pe alocuri cu mult praf. Langa drum este intrarea la hidrocentrala Marisel, construita in perioada anilor 1970-1977, despre care puteti citi mai multe aici:
https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/hidrocentrala-tainica-a-lui-ceausescu-190329. Nu este accesibila pentru vizitare.
Pe scurt, nu recomand drumul daca nu aveti un obiectiv intermediar. Alternativa este DJ 103 K mentionat de
@ariciul, pe care am fost si eu mai demult si care e super ok.
De la Marisel am coborat la lacul Belis pe acelasi 107 P, care era razuit in multe locuri, pregatit pentru peticeala.
La lacul Belis puteti face plimbari cu barca pe lac, de cca 20-30 de minute.
Etapa 2: Belis - Balcesti - Dealu Botii - Rachitele - Smida
Este un drum superb, asfaltat complet, in mare parte cu regim de drum comunal (DC 121) dar mult mai bun decat unele drumuri nationale. Altitudinea maxima este la 1295 metri si ofera o panorama grozava asupra apusenilor. Are sectoare cu panta 16%. La Smida are loc anual un festival de jazz in aer liber, in luna august. S-ar putea continua prin Ic Ponor spre Padis (Bihor) dar sunt 12 km de drum nesfaltat mai greu de parcurs.
Etapa 3: Smida-Rachitele - Cascada Valul miresei. Drumul din Rachitele vreo 5 km asfaltat, nou apoi pe jos cca.15-20 minute pe drum pietruit. Desi este semn de interzis, unele masini nu tin cont si merg pana la cascada (am vazut si vreo 4 suzuki vitara model mai vechi). Cascada este frumoasa, merita vazuta iar plimbarea pe jos e foarte reconfortanta.
Etapa 4: inapoi la Belis, apoi prin DN1 R (drum supranumit Transursoaia, prin pasul Ursoaia aprox. 1300 metri) la Albac si Garda de Sus. Drumul este in mare ok, dar apar si destule sectoare cu denivelari, mici gropi, ar necesita intretinere. La Garda de Sus va recomand plimbare pe jos prin cheile Ordancusii si intrarea la pestera Poarta lui Ionele (cu ghid)
Etapa 5: Ghetarul Scarisoara - 10 km drum nou asfaltat de la Garda de Sus prin valea Garda seaca + 400 m plimbare pe drum pietruit. Multe pensiuni in zona, la mica distanta de ghetar. Am fost uimit cat de mult s-a dezvoltat zona (electrificare, pensiuni, comert stradal, amenajare pestera) fata de acum 20 de ani. Ghetarul se viziteaza cu ghid, temperatura 2 grade Celsius vara.
Etapa 6: spre Turda prin DN 75 - groaznic pentru un drum national (placi din beton, fisuri, peticeli, denivelari), dar nu prea ai alternative. Am oprit la manastirea Valea Bistritei (dupa Campeni) - punct de belvedere la care ajungi pe un drum cu inclinatie 24%; se recomanda viteza 1 sau 4x4. Am urcat si cu 4x2 dar era uscat, altfel ... merita sa va abateti daca sunteti in zona.