Autor Subiect: Roboti si ...roboate...  (Citit de 7960 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Costique

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2537
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Roboti si ...roboate...
« : 03.Iul.2019, 02:19:28 p.m. »
La toti ne place cate ceva. Mie imi plac mai multe. Printre ele si robotii...

M-am decis sa fiu in rand cu lumea si sa introduc robotizarea in viata mea. Si in casa mea. Si cum acest lucru este o decizie ce ne poate afecta emotional (vezi Robot & Frank 2012 pentru mai multe amanunte), m-am gandit sa va intreb si pe voi despre subiect, ca poate voi raspundeti pozitiv la intrebarea lui Jimi "Are you experienced?"...

Asa ca un pas mic pentru Costica este sa-si ia un maturator cu ora, ca atat il tine bateria. Problema este ca o groaza de saituri iti fac cunostinta cu maturatorii lor si eu ca persoana nu prea stiu la ce sa ma uit, ca intrebarile care le am nu au raspuns in general. Piticii astia noi se impiedica de marginea covorului. Si eu, cateodata, dar trec mai departe. Ei nu. Raman blocati in lumea lor ingusta pe care mamica si taticu' lor nu le-a deschis-o suficient. Sa fiu al dracului daca eu accept aceasta limitare, ca si cum ar fi vina mea, ca am covorul flausat...Asa ca ...ce-mi recomandati? Cine are deja unul (sau una, ca nu stiu cum i-ati botezat) si cum se descurca ? Recomadari? Invataturi de minte (aici le spun LEASSON LEARNES)?

PS: E adevarat ca trebuie sa-ti sui in pom toate prelungitoarele cu prizele intinse pe jos daca vrei sa vezi culori mai deschise pe langa ele?
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008

Offline shpeedy

Re: Roboti si ...roboate...
« Răspuns #1 : 03.Iul.2019, 02:57:14 p.m. »
Noi avem de vreun an de zile un Xiaomi Mi Roborock Gen. 1 (luat din Romania la ceva oferta). Suntem multumiti de el, dar nu avem prin casa covoare/carpete. Ii reglezi diferitele moduri de aspirare, ii poti seta perimetru cu pereti virtuali - totul la distanta, prin intermediul WiFi. Pentru maximizarea perimetrului, singura chestie pe care o facem este sa ridicam toate scaunele de pe traseu. Ca viteza, in medie face cam 1mp/minut, iar cand isi termina treaba se duce singur la incarcare. Ca statistica, pentru 40mp suprafata aspirata rezervorul de praf duce doua aspirari complete. Are vreo 13 senzori si curata destul de bine raportat la pereti/mobila/pctele. de non-acces. Masoara si durata de viata a consumabilelor (filtrul HEPA, periile) si-ti spune cata viata mai au, iar cele de schimb sunt ok ca pret. Exista si o Gen. 2 a acestui model, care are in plus si un rezervor pentru lichid (pentru spalare).

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

The following users thanked this post: gabineg, Costique

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #2 : 03.Iul.2019, 05:43:07 p.m. »
Am magazin online XIAOMI aici in Suedia, au 3 tipuri la vanzare: S50, S5 si S6. Pret de la 2500 la 3500 RON, in rotunjire mare. Problema ar fi covoarele, nu scriu nimic de cat poate urca. Si am si praguri de 1-2 cm. Sincer nu inteleg de ce nu fac un mecanism de trecere. Ca inginer mecanic imi vin in minte cel putin 2 sisteme. Dar faza cu scaunele nu prea o inteleg, e prea mare pentru spatiul dintre picioarele scaunelor? Programezi tu peretii sau ii recunoaste el? Sau amandoua?

Offline shpeedy

« Răspuns #3 : 03.Iul.2019, 06:31:02 p.m. »
Ce pot confirma:

- prag de trecere asemeni celui de mai jos trece fara probleme - rotile motoare sunt destul de mari, iar axul pe care sunt puse are un sistem de suspensie variabila ce asigura o garda la sol maricica:

- in urma cu ceva vreme aveam in casa o carpetica de la Ikea cu aspect (sintetica, adica) de blana de oaie - o procesa, nu se bloca in ea, dar destul de greu; daca nu ai covoare prea pufoase, nu cred sa fie probleme.

- referitor la chestiile pe care le eliminam din calea lui, acestea sunt eliminate pentru a maximiza suprafata aspirata: 2 scaune de bar si o scarita rabatabila (de la Ikea toate) al caror perimetru la sol nu permite intrarea printre picioare, 2 scaunele prea mici pentru a putea intra sub ele, o masuta si cam atat.

- peretii fizici ii recunoaste el - poza din mesajul anterior este conturat de el, in baza informatiilor de la cei 13 senzori/scannere; odata profilata suprafata de lucru, isi stabileste si pattern-ul dupa care sa lucreze.

- peretii virtuali - ii desenezi tu un dreptunghi in care sa lucreze si doar in respectivul dreptunghi isi face treaba.

Prin intermediul aplicatiei, noi de obicei il punem la treaba cand plecam/suntem plecati de acasa, ca sa nu mai aiba si alte obstacole variabile prin casa. In masura in care nu se descurca cu trecutul dintr-o arie in alta a casei, il poti pune in momente diferite sa lucreze fiecare arie in parte.

Offline NicNic

« Răspuns #4 : 03.Iul.2019, 07:18:08 p.m. »
Ceva Xiaomi, Roborock avem si noi.
Sotia ii spune Robocop. Eu ii spun "prostu' ". Fiindca se da cu capul de toti peretii ... Merge de nebun prin casa si daca il strigi nu se intoarce spre la tine!  :P

Sotia e super incantata de el. Si multumita. Eu, ca inginer, ii vad doar deficientele sau limitarile.

Partea cu spalatul, de care amintea si @shpeedy, este asa .. ca sa uniformizeze ce ramane.
Odata pe luna tot trebuie sa mai iei in mana mopul si galeata cu apa si detergent in ea.

In schimb, e confortabil sa stii ca vii acasa si gasesti podeaua fara firimituri.
Sau ca te culci dupa ce ai mancat, si gasesti relativ maturat cand te scoli. Cam la fel cum e sa lasi masina de spalat vase sa-ti "frece" paharele murdare.

Cred ca e util pentru mentenanta preventiva. Aia corectiva (adevarat corectiva) ramane inca la nivelul lucrului manual.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Leutz

« Răspuns #5 : 04.Iul.2019, 02:31:42 p.m. »
@Costique, daca crezi ca obstacolele din casa sunt prea mari, poti incerca ceva de la Boston Dynamics  :-)).
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

The following users thanked this post: Costique

Offline shpeedy

« Răspuns #6 : 05.Iul.2019, 05:36:59 p.m. »
... ceva de la Boston Dynamics  :-)).

Pana se supara... ;)

Offline enicky

« Răspuns #7 : 09.Mai.2020, 01:00:45 p.m. »
  Deja de mai bine de-o saptamana avem un nou "membru" in  familie care isi face treaba mai bine decat ne asteptam !
  Orange s-a miscat repede si in doua zile ni l-a livrat pe "domnul" din imagine :-))'
N-as fi crezut ca aspira asa bine !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Costique

• Hero Member
    • Göteborg
« Răspuns #8 : 09.Mai.2020, 02:15:02 p.m. »
Ce marca/tip este?

Offline enicky

« Răspuns #9 : 09.Mai.2020, 02:38:44 p.m. »
Ce marca/tip este?
   Xiaomi Mi Robot Vacuum, asa se numeste. Dar vad ca orange nu-l mai are. Il mai au altii, dar mult mai scump.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip