In acest topic rog posesorii permis cu o experienta mai mare , sa dea si ei niste sfaturi .. sa ne impartaseasca din experienta lor . Ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci in anumite situatii periculoase , sfaturi in legatura cu parcarile , depasirile .. etc . Pentru ca suntem multi pe forum care nu avem mai mult de 5 ani de experienta si poate ca ne vor fii utile unele sfaturi.
Multumesc anticipat.
Niciodata nu mi-a placut sa dau sfaturi...ca batrinii sfatosi, dar din experienta sa mai spun cite ceva, mai merge...
Am sa incerc sa grupez, esalonat in timp, din propriile observatii.
- Dupa un anumit timp de condus "simtim" cumva masina, ca si cum ar fi o prelungire a simturilor ( zgomote, posibilitati, manevrabilitate, dimensiuni etc.)
Dimensiunea este importanta pt. a aprecia cit mai exact cind ne putem strecura intre alte 2 masini, atit pt. stinga- dreapta cit si fata- spate, mai ales in oras.
- Nu subestimati distanta de franare, mai ales pe carosabil umed.
- Atentie permanenta la unghiul mort, de multe ori pot fi surprize neplacute.
- Schimbati vitezele cit mai aproape de cuplul maxim ( eu la 3000-4000) cu mici exceptii tr.1 unde schimb functie de cel din fata, consumul si rezerva de putere fiind in parametri optimi.
- Atentie la virajele pe alei sau stradute unde oricind pot aparea biciclisti fara lumina, sau copii, chiar si scutere etc.
- Verificati periodic stergatoarele, sa nu lase dungi pe parbriz, este enervant si scad vizibilitatea pe ploaie.
- Noaptea distantele pentru o depasire sunt oarecum "distorsionate" de lumina farurilor celui care este pe contrasens sau in spate, aici experienta se cistiga in timp.
- Incercati sa aveti permanent presiunea optima in pneuri, atit pt. o buna aderenta cit si pt. consumul de carburant.