Autor Subiect: Cum iti cumperi Suzuki din Ungaria  (Citit de 11751 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ntire2000

Re: Cum iti cumperi Suzuki din Ungaria
« Răspuns #20 : 26.Feb.2019, 03:14:10 p.m. »
revin cu detalii.

ramasesem la faza cu prezentarea la RAR.

în momentul în care va prezentati la RAR trebuie sa aveti certificatul de conformitate al masinii, copie dupa cartea de identitate a masinii eliberata în tara de provenienta (trebuie sa aveti si originalul sa-l prezentati), copie dupa buletin (sa-l aveti si în original) si un formular care se poate completa acolo.
atentie, când plecati de acolo sa nu lasati cartea de identitate în original ca daca va opreste ulterior politia si nu o aveti ati încurcat-o.  :)
dupa 2-3 zile veti fi chemat sa vi se dea CIV împreuna cu certificatul de conformitate în original (sfatul meu e sa încercati sa lasati si aici o copie, originalul este ca un fel de certificat de nastere al masinii si sa nu aveti surprize ca vi-l ratacesc aia de la rar)

dupa ce mergeti la RAR si va luati CIV în original va faceti cam 3-4 copii dupa el.
puteti sa va prezentati la ANAF pentru eliberarea certificatului fiscal care atesta plata TVA.
aici lasati iar copii dupa CIV, dupa factura de achizitie, dupa contractul de vanzare-cumparare, si chitanta sau OP-ul de la banca cu care dovediti ca ati achitat TVA-ul, copie dupa declaratia 301 validata tot de ANAF.
de regula vi se elibereaza certificatul fiscal in aceeasi zi sau in urmatoarea, depinde cat de bolovan e functionarul de acolo.

pasul urmator e sa mergeti la directia de taxe si impozite cu doua formulare unul de aici http://inmatricularimasini.ro/formulare.html - fisa de inmatriculare si o cerere de inmatriculare atasata la postare
e bine sa fie redactate pe calculator, cu majuscule.
la taxe si impozite trebuie viza pe fisa de inmatriculare (casuta B), ca ati fost luat in evidenta, altfel la biroul de inmatriculari nu va ia dosarul.
dupa aceea, eu am platit la cec 37 de lei pentru certificatul de inmatriculare si la ghiseul de inmatriculari 40 de lei pentru numere definitive (aleatorii, alea preferentiale costa 80 de lei)

ultimul pas este la inmatriculari unde mergeti in baza unei programari online anterioare.
aici trebuie sa aveti cartea de identitate in original si copie, buletin in original si copie, certificatul fiscal vizat de anaf, cererea de inmatriculare, fisa de inmatriculare vizata de taxe si impozite, copie dupa factura de achizitie si contractul de vanzare cumparare; ca un abuz pe care-l fac functionarii de la ghisee, acesti mici dumnezei care ne f... noua viata mie mi s-au cerut copie dupa OP ca am platit TVA, certificatul de inmatriculare dein ungaria (l-am dat in original ca oricum era temporar pe 30 de zile si nu mai era valabil) si numerele - pe astea nu le-am dat ca le platisem deja la unguri.
daca fac figuri puteti sa le bagati sub nas o declaratie pe propria raspundere ca ati adus masina pe platforma si nu mai au ce comenta.

acum nu mai aveti decat sa va luati numerele in aceeasi zi (daca sunt la rând) si o dovada de inmatriculare pana va soseste recomandata cea originala prin posta.

drum bun si nervi flexibili în continuare (daca ati mai ramas cu ceva)  :)

SFATURI:

1) e bine sa aveti 3-4 copii dupa toate documentele masinii incepand de la factura de achizitie si pana la actele traduse si legalizate + OP de plata TVA, declaratia 301, certificat fiscal, etc.
functionarii nostri dragi sunt mereu surprinzatori, si desi legea spune una, ei cer tot ceea ce isi doresc - PENTRU CA POT.
2) cand faceti programarea la RAR faceti si programarea la inmatriculari lasandu-va o marja de 3-4 zile in plus (dupa data prezentarii la RAR); astfel evitati sa stati 2 luni pana inmatriculati masina.
3) nu dati originalele din mâna (factura achizitie, contract vanzare-cumparare, actele astea a caror lipsa va "doare" la o adica) le prezentati frumos si dati doar copii.
4) nu mergeti înarmati la ghisee, s-ar putea sa uitati motivul real pentru care sunteti acolo  :D

si pentru cei care aveti posibilitatea de a calatori cu trenul pana la Budapesta (exista accelerat Bucuresti - Budapesta), va dau un pont: un showroom unde gasiti în mod sigur modelul si configuratia dorita: www.suzukiduna.hu

configuratorul este aici https://www.suzukiduna.hu/gepjarmuvek/uj-auto-raktarkeszlet/
« Ultima Modificare: 26.Feb.2019, 03:33:53 p.m. de ntire2000 »
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: fireburn, teutzue, sanie, remarque, kellogs, macold, sogard, dthem, Modig

Offline jante.otel

« Răspuns #21 : 26.Feb.2019, 08:06:30 p.m. »
Felicitari pentru modul atat de detaliat de a explica mersul lucrurilor!
Foarte misto, clar si concis modul de prezentare
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

The following users thanked this post: ntire2000

Offline Tatallor

« Răspuns #22 : 26.Feb.2019, 08:13:50 p.m. »
asa si?
ANPC se duce si da o amenda dealerului, ala se apuca si îi repara motorul asa.... mai în scârba, mai cu de-a sila, înjurând printre dinti.
si are "grija" sa provoace o defectiune "întâmplatoare" a motorului peste câteva luni. (meseriasii stiu la ce ma refer, orice mecanic poate "agresa" o componenta (strânge prea tare sau insuficient un surub, de ex.) care sa cada atunci când e cazul fara sa dea de banuit).

solutia e mult mai simpla.
boicotarea acestor samsari care pe lânga faptul ca pun la vânzare cu preturi nesimtite - peste 20-25% !! din valoarea modelelor îsi mai si bat joc de clientii care au probleme în garantie.
cine vrea masina de dincolo o poate lua la preturi cu adevarat promotionale https://i.ibb.co/31r78L1/vitara-hu-prices.jpg
promotia este pe coloana din dreapta, iar daca vreti pretul in lei faceti împartirea cu 68 (68 de forinti = 1 leu)

când vor începe sa câstige mai putin din vânzari (si-i va apuca foamea), poate vor avea timp suficient sa se axeze si pe partea de service si sa faca multumiti niste clienti care acum regreta ca au ales aceasta marca de masina.
pentru cine vrea detalii suplimentare despre procedura, PM.

M-am uitat la pretul din lista, a mea e 4.770.000 forinti , redusa de la 5.500.00 (71537 ron). In conditiile in care eu am luat-o cu 73000 ron, nu cred ca merita drumul pana in Ungaria.

dragule, ungurii au tva de 27%, asa ca sa facem un calcul simplu:

4.770.000 / 68 / 1.27=55.233 lei

(1 leu - 68 de forinti)

înmultim cu 19% tva din RO si ajungem la 65.727 lei.

corect?

tu n-ai platit decât 7.200 de lei în plus (11% din valoarea masinii), o nimica toata pentru unii bashtani (14 hârtii cu Eminescu + ceva maruntis).

PS: vezi cum stai cu tensiunea acuma dupa ce te dumiresti....  :)

PS2: PRETURILE DIN LISTA HU CONTIN TVA

PS3: sunt convins ca ai beneficiat si de un tichet rabla, nu-i asa?

Cu rabla da, si chiar nu trebuie sa bagi batul prin gard acuma  :P
O cumparasem de cateva zile pana sa-ti citesc alternativa cu Ungaria, nu mi-ar fi stricat o excursie de banii aia prin Budapesta  :)
  • Suzuki Vitara 1.4 Passion 2WD MT Galactic Grey Metallic

The following users thanked this post: ntire2000

Offline ntire2000

« Răspuns #23 : 26.Feb.2019, 11:10:59 p.m. »
sorry, dar intentia mea chiar nu a fost sa te indispun.

sunt de principiul ca daca pot sa fac un bine informându-i si pe altii, sa o fac.
iar daca prin asta schimbam si mentalitati, cu atât mai bine.

clientul (mai ales cel care munceste pentru banii aia, privându-si de multe ori familia de mici mofturi pentru a lua o masina) merita sa-si cheltuie banii în cunostinta de cauza, dar din pacate la noi în RO comertul este favorabil exclusiv celor care vând.
uneori cu orice pret, din care se face discount doar omenia, iar exemple sunt la tot pasul.

PS: o excursie cu familia poti sa faci oricând în Budapesta, oricât ar fi de rai ungurii aia, înca nu am auzit sa fi mâncat români.
mai ales ca o sa te duci într-o masina fabricata la ei.
civilizatia (cu minusuri pe alocuri, e adevarat) e cu 50 de ani peste a noastra.

PS2: si ca sa fiu si ontopic: la unguri orice reparatie survenita pe perioada garantiei (si care este acoperita de aceasta) este gratuita, nu se plateste absolut nici un forint.
mie mi-au schimbat amortizoarele pe spate fara sa platesc nimic.
asa ceva doar taica-miu a mai prins prin anii '70 la service-urile de la noi când a mers cu Dacia 1300.
evident consumabilele si alte acareturi care nu fac obiectul garantiei se platesc, dar si asa combinatia dintre pretul manoperei de la ei + profesionalism sunt imbatabile.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline sogard

« Răspuns #24 : 28.Feb.2019, 02:34:32 a.m. »
De vre-o luna-ncoace
Gura nu-mai mai tace,
Matizu nu-mai mai place.
Cercetari facui,
Vitara-mi placui.

Si cum imi pica cu tronc Vitara ma dusei pe la dealeri sa ii intereb ce si cum. Toate bune si frumoase pana ajunsei la bani. Si acolo nu am mai vorbit aceasi limba, eu vream discount ei imi ziceau de rabla. Eu ii intrebam de o "oferta mai buna" ei imi ziceau de discount la vopseaua metalizata. Pana la urma mi sa zis ca imi da 400 E discount (Adica fix vopseaua metalizata) la pret ( da vor +1% la cursu valutar adica vre-o 180E, da sa trecem peste). Si daca pun "acum !" toti bani pe masa imi da si o roata de rezerva slim.

Oricum am ramas cu impresia ca nu vor sa imi de nici un discount (semnificativ) si ca bani aia din rabla sunt fix profitul lor, eu nu ma aleg cu nimic din ei. Adica chiar mi sa parut ca au "unflat" pretul cu fix suma aia si daca nu ai tiket mai face si reprezentantu de vanzari un "ciubuc mic" extra, tot din bani mei si mai ti-o baga si pe aia cu "ca sa fie bine !" sa nu te simti pacalit si sa ai sentimentul ca e urgent sa dai repede avansul macar. (Asta nu numai la Suzuki, la toata lumea )

Si pe urma m-am gandit ca daca se face in ungaria sa ma uit si la ei cat o fi.
Si dupa o cercetare amanuntita mi-am facut calculul asa:

Pretul in romania:
Model: Vitara GL+ 1.4 MT 4WD   
Pret de lista     19000 E
Rabla               - 900 E
Discount           - 400 E
Pret final         17700 E

Pretul in ungaria:
Model: Vitara Passion 1.4 MT AllGrip 
Pret de lista                      6 150 000 Ft      19450 E
Pret redus                        5 420 000 Ft      17140 E
Pret fara TVA                 17140 / 1.27        13496 E
TVA HU 27%                 17140 - 13496        3644 E
TVA RO 19%                 13496 * 0.19          2564 E                                                 
Pret total                                                  16060 E 
Capital necesar                                         19704 E
"Avantaj client"                                          1640 E

Asa ca ma scris repede un mail pe la dealeri din ungaria sa ii intreb daca e corect calculul meu si daca pretul lor de lista include TVA si daca pot sa iau si eu la pretul redus sau trebuie sa fiu cetatean. Am vazut aici pe forum ca cineva zicea ca acel pret redus nu ar fi decat pentru persoane cu resedinta in Ungaria.  Din ce am incercat eu sa traduc am inteles ca pentru a obtine acel pret redus trebuie sa iti faci un cont pe "loyalty suzuki hu" unde se cere  adresa, cod postal si numar de telefon neaparat de ungaria.
Pana acum nu mi-a raspuns nici unul la mail.

Cel mai mare dezavantaj este ca trebuie sa am cei 3644 E in plus pentru TVA-ul unguresc care pe urma trebuie sa ii recuperez. (de fapt sunt doar vre-o 2000 E fata de cat ar trebui sa dau la romani ) Oare nu o exista varianta sa platesti fara TVA la ei. Eventual poate se iti dea factura si cartea de identitate sa platesti TVA-u la noi si sa te duci direct cu TVA-u platit in romania sa iei masina, ca sa nu mai dai TVA-u la ei.

@ntire2000:  te rog lamureste-ma si pe mine daca mi-am facut calculul bine ?
 - Pretul include TVA ? (stiu ca ai raspuns deja la asta da ma simt mai bine daca mai aud odata)
 - Tie ti-au dat pretul redus chiar daca nu domiciliezi in ungaria ? A trebuit sa faci ceva pentru asta ? (Adica poate vre-o cartele preplatita cu numar de ungaria, sau sa le dai adresa unui prieten de acolo ?)
 - Cum te-ai inteles cu ei ? Vorbesc ei engleza sau stii tu ungureste ? 
 - Mai este ceva negociabil la pretul asta ? Obtinem si de la ei vopseaua metalizata gratis oare ? (Da stiu ca sunt nesimtit da ce conteaza * )

Si acum o intrebare pentru toata lumea: daca merge treaba nu ne strangem mai multi care vor Vitara si sa negociem cu dealeru din ungaria altfel. Poate mai scoatem o reducere daca zicem ca luam 3-4 masini ? Cine stie parca vad ca ne strangem 20. :D Daca sunt doritori facem si un topic de "Group buy" >:D<

*) Stiu ca o sa imi ziceti ca sunt scartar, ca nu sunt partiot, ca vreau masina moca, ca trebuie sa faca si dealeru din Romania un ban ca are si el copii. Nu ma deranjeaza, bani sunt bani, si toata lumea munceste din greu pe ei (cel putin eu). Si daca faci credit, cum e si cazul meu, mai dai si dobanda la bani aia. Asa ca orice leut conteaza.

• Matizutza Passion 1.4 Allgrip MT

Offline ...

« Răspuns #25 : 28.Feb.2019, 06:27:20 a.m. »
Eu te critic doar pentru greșelile de limba română...  :) în rest, dacă încă ești în România, ești suficient de patriot.

Offline ntire2000

« Răspuns #26 : 28.Feb.2019, 09:07:44 a.m. »

Si dupa o cercetare amanuntita mi-am facut calculul asa:

Pretul in romania:
Model: Vitara GL+ 1.4 MT 4WD   
Pret de lista     19000 E
Rabla               - 900 E
Discount           - 400 E
Pret final         17700 E

Pretul in ungaria:
Model: Vitara Passion 1.4 MT AllGrip 
Pret de lista                      6 150 000 Ft      19450 E
Pret redus                        5 420 000 Ft      17140 E
Pret fara TVA                 17140 / 1.27        13496 E
TVA HU 27%                 17140 - 13496        3644 E
TVA RO 19%                 13496 * 0.19          2564 E                                                 
Pret total                                                  16060 E 
Capital necesar                                         19704 E
"Avantaj client"                                          1640 E

Asa ca ma scris repede un mail pe la dealeri din ungaria sa ii intreb daca e corect calculul meu si daca pretul lor de lista include TVA si daca pot sa iau si eu la pretul redus sau trebuie sa fiu cetatean. Am vazut aici pe forum ca cineva zicea ca acel pret redus nu ar fi decat pentru persoane cu resedinta in Ungaria.  Din ce am incercat eu sa traduc am inteles ca pentru a obtine acel pret redus trebuie sa iti faci un cont pe "loyalty suzuki hu" unde se cere  adresa, cod postal si numar de telefon neaparat de ungaria.
Pana acum nu mi-a raspuns nici unul la mail.

@ntire2000:  te rog lamureste-ma si pe mine daca mi-am facut calculul bine ?
 - Pretul include TVA ? (stiu ca ai raspuns deja la asta da ma simt mai bine daca mai aud odata)
- Tie ti-au dat pretul redus chiar daca nu domiciliezi in ungaria ? A trebuit sa faci ceva pentru asta ? (Adica poate vre-o cartele preplatita cu numar de ungaria, sau sa le dai adresa unui prieten de acolo ?)
 - Cum te-ai inteles cu ei ? Vorbesc ei engleza sau stii tu ungureste ? 
 - Mai este ceva negociabil la pretul asta ? Obtinem si de la ei vopseaua metalizata gratis oare ? (Da stiu ca sunt nesimtit da ce conteaza * )

*) Stiu ca o sa imi ziceti ca sunt scartar, ca nu sunt partiot, ca vreau masina moca, ca trebuie sa faca si dealeru din Romania un ban ca are si el copii. Nu ma deranjeaza, bani sunt bani, si toata lumea munceste din greu pe ei (cel putin eu). Si daca faci credit, cum e si cazul meu, mai dai si dobanda la bani aia. Asa ca orice leut conteaza.

da, da, da, nu, da, da...... :)

sa o iau în ordine.

1) calculele sunt aproximativ corecte. (pot exista ceva fluctuatii ca se fac niste conversii între valute)
2) preturile afisate pe site-urile lor sunt cu TVA.
3) nu-ti trebuie nici o resedinta nicaieri, poti sa vii si de pe Luna daca ai un act de identitate (eu aveam si pasaportul la mine)
4) nu stiu daca mai negociaza ceva la pret, dar ar fi posibil daca esti scârtar sa-ti dea niste accesorii moca. (mie mi-au bagat de exemplu si 10 l de benzina sa nu mai am de alimentat pâna în Oradea)
5) chestia cu patriotismul nu tine de foame; si trebuie sa ne gândim ca unii dealeri pe lânga faptul ca au si ei copii, mai au si amante care trebuie întretinute.
5) managerul din Debrecen stie engleza si mai este un tip la vânzari care se descurca si el cum poate (managerul s-ar putea sa stie mai bine ca tine, a domiciliat prin Canada o vreme).

PS: ca opinie personala - si pentru 1000 de euro merita efortul, gândeste-te la un mic concediu de banii aia.
« Ultima Modificare: 28.Feb.2019, 09:34:12 a.m. de ntire2000 »
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline ntire2000

« Răspuns #27 : 28.Feb.2019, 09:57:06 a.m. »
Cel mai mare dezavantaj este ca trebuie sa am cei 3644 E in plus pentru TVA-ul unguresc care pe urma trebuie sa ii recuperez. (de fapt sunt doar vre-o 2000 E fata de cat ar trebui sa dau la romani ) Oare nu o exista varianta sa platesti fara TVA la ei. Eventual poate se iti dea factura si cartea de identitate sa platesti TVA-u la noi si sa te duci direct cu TVA-u platit in romania sa iei masina, ca sa nu mai dai TVA-u la ei.

am uitat sa-ti raspund la asta.
din pacate nu exista varianta, am încercat si eu sa le explic dar nu au vrut.
la ei contabilitatea e mai relaxata ca la noi (poti plati cash intreaga suma, nu e ca la noi cu limita de 5000 de lei cash pe zi, restul doar operatiuni bancare) dar trebuie respecte niste reguli.
îti vor emite doua facturi, una cu pretul fara tva si alta doar cu suma de tva.
pe baza celei doar cu tva îti vei recupera ulterior banii de la ei.
recuperarea TVA se face simplu, trebuie doar sa dovedesti ca ai înmatriculat masina în RO.
cu factura fara TVA vei calcula cât ai de platit TVA la noi si vei completa declaratia 301 pentru ANAF.
e un pic de alergat, dar asta e.
dupa ce termini cu birocratia poti merge linistit în concediu, o sa-ti mai ramâna niste bani si pentru asta.

PS: atentie!, la vama nu poti iesi cu mai mult de 10000 de euro cash. ia pe cineva cu tine, o ruda, un prieten si faceti suma jumate-jumate ca sa nu ai probleme.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline sogard

« Răspuns #28 : 28.Feb.2019, 09:33:33 p.m. »
Multumesc mult pentru toate informatiile. Sunt foarte complete si cred ca at rebui sa fie considerat un fel de ghid de procedura.

Cat despre bani la granita nu e problema, eu ma gandeam sa fac transfer sau sa platesc cu cardul. In felu asta nu mai ma nici grija ca sa umblu cu atatia bani la mine. La fel si cu recuperarea TVA , sa imi trimeata in cont dupa ce le trimet eu actele prin curier/mail.

Debia acum incepe partea grea sa ma duc la banca sa imi dea si creditul :)

Deci nu e nimeni interesat sa facem un "Group Buy"  ? Eu chiar vorbeam serios, chiar ma asteptam sa fie mai multi interesati macar de topic daca nu de Group Buy.
  • Matizutza Passion 1.4 Allgrip MT

Offline ntire2000

« Răspuns #29 : 28.Feb.2019, 10:51:47 p.m. »
vezi ca la plata prin transfer bancar sunt niste comisioane deloc de neglijat.
si într-un sens si în celalalt.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού