Autor Subiect: Islanda-nordic, departat, diferit  (Citit de 1268 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline croco

Islanda-nordic, departat, diferit
« : 28.Aug.2018, 12:29:41 p.m. »
Saptamanile trecute am fost in concediu intr-o tara...altfel.
Este vorba de Islanda, pe care am vrut in mod special sa o vizitez, datorita a cateva particularitati ce ofac aproape sau chiar unica. Cateva din ele:
- Este insula.
- 2/3 din populatie traieste intr-un singur oras.
- Este aproape lipsita de insecte
- Este aproape lipsita de arbori.
- 2/3 din zielele unui an ploua
-Temperatura maxima este de 11 grade vara dar minima nu scade sub -10 iarna.
- Armata nu exista, granitele fiind aparate de politia de frontiera care are rol si de politie nationala dar prezenta lor este cvasi-inexistenta. Cu toate acestea este pe locul 3 in lume la gradul de siguranta a cetatenilor ei. Politistii foarte putini pe care i-am vazut nu au arme, nici macar cei din aeroport ce este considerat de catre orice tara din lume un mediu de securitate de nivel inalt. Nu exista hoti, in educatia nativa a locuitorilor nu exist anotiunea sau conceptul de furt. Din acest motiv majoritatea caselor si masinilor nu se incuie, este considerat un gest de prost gust. Numarul de persoane detinute pentru furt pe toata insula este in jur de 20. (din 320000)
- Aici trece placa tectonica ce uneste America de Nord cu Europa.
- Lanturile de fast-food uri obisnuite in majoritatea oraselor europene obisnuite aici nu exista.
- Nu exista cale ferata, prelucrarea formelor de relief pentru adaptarea la infrastructura caii ferate necesita un efort prea mare.
- Multe peisaje sunt destul de nepamantene.
- Calitatea apei si a aerului sunt printre primele in lume.
- Localnicii sunt foarte longevivi si se imbolnavesc rar.

Ca si infrastructura rutiera, drumurile sunt foarte bune, dar exista si trasee offroad pentru care iti trebuie o masina mai mult decat capabila. Nu am fost cu masina proprie din cauza distantei mari, de aici se poate inchiria fara probleme o masina fara prea multe formalitati, preferabil SUV 4x4 pentru amatorii de offroad.

Si ceva interesant, este tara in care am vazut cele mai multe autoturisme Suzuki si Dacia (doar modelul Duster) pe cap de locuitor. Ca si modele, a fost prezenta toata gama Suzuki, cele mai multe masini fiind Vitara modelul 2015+. Ca si proportie undeva cam la 30-40% din totalul de masini vazute.
Localnicii sunt prietenosi si foarte practici. Cea mai mare biserica Hallgrímskirkja, vizibila de oriunde din oras este si printre cele mai mari sali de concert din Europa.
Am vizitat zona turistica Golden Circle, o arie cu mai multe atractii intinse de a lungul a peste 300 de kilometri, Laguna Albastra si evident orasul Reykjavik. Din pacate sezonul de aurore boreale inca nu a inceput, e o adevarata loterie in privinta aparitiei lor, cel mai probabil moment fiind la inceputul lunii septembrie.
Datorita latitudinii mari, noaptea este lumina pana tarziu iar dimineata incepe undeva pe la 3-4.

Mai jos cateva imagini cu peisaje ce merita vazute si cu masini. Apar si cateva masini de la concurenta, le-am pus pentru ca sunt cele mai impresionante SUV-uri pe care le am vazut eu. Orice am vazut la noi in tara paleste ca si cauciucuri, garda la sol, unghi de atac si degajare etc, sunt practic niste monstri pe roti. mai mari decat par in poze.

« Ultima Modificare: 28.Aug.2018, 12:44:46 p.m. de croco »
  • Suzuki Vitara 1.6 Spirit Allgrip / Suzuki Baleno 1.2 GLX

The following users thanked this post: shpeedy, enicky, toma, ..., Costique, FlorinSuzuki

Offline croco

Re: Islanda-nordic, departat, diferit
« Răspuns #1 : 28.Aug.2018, 12:46:48 p.m. »
Din pacate, nu am reusit sa atasez imaginile din prima, revin cu un link extern, ii multumesc lui @gabineg pentru ajutor.

« Ultima Modificare: 28.Aug.2018, 12:54:44 p.m. de gabineg »

The following users thanked this post: gabineg, shpeedy, rexkrokiDAU, toma, Costique, FlorinSuzuki

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #2 : 28.Aug.2018, 12:57:25 p.m. »
Cu placere! Am mai eliminat si spatiile dintre link-uri, ca sa se aranjeze pozele una langa alta.  :good:

Felicitari pentru excursie, e intr-adevar ceva deosebit!
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #3 : 28.Aug.2018, 01:07:25 p.m. »
Frumos.  :good:

Când eram mai umblăreț și fără obligații prea mari mă bătea și pe mine gândul să plimb SX4-le pe acolo. Din păcate a rămas o idee, singurul feribot pleacă din Danemarca și face cam mult, plus costul destul de ridicat. :)

Offline shpeedy

« Răspuns #4 : 28.Aug.2018, 01:32:13 p.m. »
Cultura auto islandeza este atat de fascinanta... :dream:

@croco: daca nu sunt prea indiscret, o idee de costuri?!

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline croco

« Răspuns #5 : 28.Aug.2018, 03:18:51 p.m. »
Frumos.  :good:

Când eram mai umblăreț și fără obligații prea mari mă bătea și pe mine gândul să plimb SX4-le pe acolo. Din păcate a rămas o idee, singurul feribot pleacă din Danemarca și face cam mult, plus costul destul de ridicat. :)

Ar merge sa inchiriezi ceva acolo pentru plimbare, am vazut multe Suzuki la firmele de profil.
M-ar fi tentat si pe mine sa vin cu masina din Romania dar timpul necesar si costul drumului pana in Norvegia si feribotul sunt prea mari.

Offline croco

« Răspuns #6 : 28.Aug.2018, 03:20:35 p.m. »
Cu placere! Am mai eliminat si spatiile dintre link-uri, ca sa se aranjeze pozele una langa alta.  :good:

Felicitari pentru excursie, e intr-adevar ceva deosebit!

Multumesc frumos, a fost ceva premeditat cu un an inainte :)

Offline Lucian BLK

« Răspuns #7 : 28.Aug.2018, 03:32:42 p.m. »
Foarte frumos!
Sunt interesat de-o excursie acolo ....  :-?
  • SX4 S-Cross 1.4 AT Allgripp / Renault Megane 2 hatch

Offline croco

« Răspuns #8 : 28.Aug.2018, 03:32:59 p.m. »
Cultura auto islandeza este atat de fascinanta... :dream:

@croco: daca nu sunt prea indiscret, o idee de costuri?!

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Nu e nici un fel de problema, a fost parte a unui circuit format din Norvegia, Islanda si Suedia.
Pot sa iti spun o estimare doar, deoarece costurile au fost formate din mai multe bucati mici unele platite anticipat cu luni de zile inainte si e putin mai greu sa le delimitez acum.
Cam 1500 de euro 2 persoane/4 nopti, totul, este cea mai scumpa tara in care am fost, depaseste cu brio Norvegia si Suedia care nu sunt nici ele ieftine, Mancarea si transportul costa de mai mult de 4x preturile din Romania. Bauturile alcoolice au preturi prohibitive, direct proportionale cu volumul de alcool continut.
« Ultima Modificare: 28.Aug.2018, 03:54:13 p.m. de croco »

The following users thanked this post: shpeedy, FlorinSuzuki

Offline croco

« Răspuns #9 : 28.Aug.2018, 03:52:18 p.m. »
Si pentru ca suntem pe un forum cu specific automobilistic pentru cei interesati la un moment dat sa calatoreasca acolo as vrea sa mai adaug cateva idei ca sofer/pieton despre Reyjavik:
- aproape toti locuitorii au masini, media este de 2 autoturisme la o familie.
- in oras la strazile mai putin circulate nu au obiceiul sa semnalizeze la schimbarea directiei spre dreapta dar nimeni nu se panicheaza de acest neajuns
- nu se grabesc, de cele mai multe ori merg sub viteza legala, sunt rabdatori, nu am auzit nici un claxon sau vorba iritata aruncata prin geamul deschis al masinii
- acorda prioritate pietonilor chiar si acolo unde nu sunt indicatoare sau treceri de pietoni, invitandu-te cu mana sa treci. La trecerile de pietoni se opresc sau incetinesc mult chiar daca nu manifesti dorinta de a trece de pe troutuar pe strada.
- in masini calatoresc de regula  singuri.
- transportul public este foarte scump, destul de putin dezvoltat si la intervale de timp nu foarte convenabile  deoarece toata lumea are masina.
- nu exista controale radar sau politisti la vedere dar toata lumea respecta viteza legala. Consecinta a acestui fapt, nu am vazut masini cu lovituri, zgarieturi etc.
- desi toata lumea are masina, la orele de varf traficul seamana in cel mai rau caz cu traficul din Bucuresti de la 5-6 dimineata. La asta contribuie intinderea pe suprafata mare a orasului.
- toate masinile pe care le-am vazut au numar de inmatriculare de Islanda. Ca si curiozitate, numarul de inamtriculare alocat unei masini este primit la prima inmatriculare si ulterior nu se mai poate schimba chiar daca masina este revanduta. Pentru cumpararea unei masini second hand este neceasr un singur drum la autoritatea locala, restul documentelor privind dreptul de proprietate sau impozit se rezolva online.