In afara de inchiderea forumului, urmatorul modus operandi poate fi o solutie. Inainte de a trece la prezentarea solutiei, cateva constrangeri trebuie amintite.
C1: constrangere operationala (SCR)
NU putem accepta stergerea integrala a postarilor unui utilizator atunci cand acesta ne cere asta, intrucat raman discutii in pom si postari lipsa, la fel ca si informatii (nepersonale dar utile celorlalti) care se vor pierde inutil. Plus ... responsabilitatea asupra celor postate trebuie sa fe asumata barbateste, deci nu fugim si stergem tot ca sa uite lumea ce-am zis.
C1: constrangere tehnica (platforma SMF)
Stergerea unui cont este posibila, dar doar in 2 moduri: cu stergere integrala a postarilor sau fara stergere.
In primul caz, e clar ce se intampla. In al doilea caz, postarile raman impreuna cu ID-ul utilizatorului care a postat, insa au un semn distinctiv, care arata ca ID-ul nu mai este asociat cu un cont valid.
Aici puteti vedea cum apare cand in cont a fost sters dar nu si postarile (va rog nu potati acolo, ca-mi poluati jurnalul de bord. Am facut testul acolo ca sa nu incurce pe nimeni in alte parti ale forumului).
Conform cu C1 si C2, putem sterge la cerere conturi, fara stergere postari. Asta atrage dupa sine urmatoarea procedura.
1. Nu mai permitem ID-uri care arata numele real. Pe cei care au asa ceva ii informam si ii ajutam sa le schimbe. Schimbam si in regulament ca sa nu mai fie permisa inregistrarea cu numele real la ID.
2. Daca cineva doreste stergere cont, ca sa ne conformam legii respective, facem urmatoarele:
- utilizatorul ne indica o lista cu link-uri catre postarile in care are date personale, prin PM sau alt mod.
- stergem acele postari
- confirmam cu utilizatorul ca nu mai exista nimic altceva de sters care intra sub incidenta legii
- daca utilizatorul este inregistrat cu numele real, schimbam cu un ID corespunzator
- stergem contul fara stergerea postarilor
Efectul procedurii:
- orice date introduse de utilizator la crearea contului (email, varsta, locatie, etc.) vor fi sterse definitiv si iremediabil
- postarile continand date personale vor fi sterse definitiv si iremediabil
- postarile fara date personale vor ramane pentru a nu strica firul discutiilor existente deja
- postarile ramase vor avea in dreptul lor un ID diferit de numele real
In completare la cele de mai sus:
- procedura va fi stipulata in regulament
- vom pune recomandari in regulament pentru descurajarea postarii de date personale. Atentie, nu putem interzice acest lucru, pentru ca nu putem cenzura pe cineva care cu draga inima pune astfel de date. Putem doar sa le stergem cand ni se cere.
- punem baner-e pe pagina de srat a forumului care sa informaze despre legea respective si/sau se descurajeze comportamentul aducator de riscuri.
Mai mult de atat nu cred ca putem face. Mie unul mi se pare decent, de bun simt si in spiritul respectarii legii. Daca se vrea mai mult, alternativa este cea ... care este.