Autor Subiect: Amsterdam de criza (sau cum sa transformi banii de transport in bani de bere)  (Citit de 2477 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline drares

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 91
  • Gen: Bărbat
Pentru ca am tras chiulul si de la intalniri, si de pe forum, incerc sa-mi spal pacatele cu niscaiva ponturi de calatorit ieftin, chiar daca nu cu masina.

Ceea ce descriu mai jos nu functioneaza last-minute, e nevoie de un pic de planificare pentru a obtine preturi de "premianti".

Prin urmare, sa trec la calcule sau - cum suna o indragita sintagma din spatiul public - sa trecem la concret.

Toate calculele sunt pentru 2 persoane.

1. Zbor WizzAir Bucuresti Baneasa-Dortmund si retur: 468 lei (cu un bagaj de cala si cu tot cu comisionul nesimtit de 40 lei pentru plata cu card). Asta am obtinut cam cu 3 luni inainte. Se poate si mai din scurt, oricum eu nu inteleg algoritmul de pricing ca am verificat de curiozitate zi de zi, timp de 2 saptamani, si pretul se schimba in functie de... in functie de ceva. :) Pe orarul actual, avionul pleaca la 17:10 si ajunge la 18:45.
2. Autobuz Airport Express, de la aeroportul din Dortmund la gara Dortmund Hbf. Eu l-am prins pe cel de ora 19:00. Face 22 de minute, costa 11 euro (2 persoane). Worst case scenario, se poate lua taxi, costa cam 22 euro pana la gara.
3. Tren Dortmund-Amsterdam Centraal (se schimba la Duisburg). Trebuie rezervat cat mai devreme (se deschid rezervarile in general cu 90 de zile inainte) aici. Aici algoritmul e clar, pe masura ce se ocupa locurile cu pret promotional, se ingroasa gluma. Eu am fost ager :) si ca urmare a costat 76 euro. Sunt destul de multe variante, din pacate avionul ajungand tarziu nu se potriveste bine decat cu trenul care pleaca la 20:38 si ajunge la 23:25. Trenul e super-haios, e hi-speed (ICE), dar nu foarte nervos (Vmax pe segmentul asta a fost 160 km/h).

La intoarcere, avionul pleaca din Dortmund la 19:10, asa ca sunt mai multe optiuni de tren inapoi (noi am luat trenul care pleaca la 10:34 si ajunge la 13:15).

Recapitulare (in euro):

110 eur - avion dus intors, 2 persoane
  22 eur - shuttle dus intors, 2 persoane
  76 eur - tren dus intors, 2 persoane

In acest mod simplu - cum ar spune Caragiu - 2 cetateni se duc si se intorc cu 208 eur. Cam jumatate fata de zborul direct.

Pentru a dedica si mai multi bani berii (desigur, bere este un termen generic, adica daca tot ajungi la Amsterdam... ;) ) se poate opta pentru o cazare cu cortul in Camping Zeeburg, unde e super misto. Aceleasi doua persoane de mai sus au platit pentru 5 nopti 65 euro (am nimerit in mid-season, in high-season ar fi fost 80 euro). E ingrijit, cu toalete curate, magazin, papa, bere, biciclete de inchiriat etc. Si te intalnesti cu rate, lebede, gaste si oameni prietenosi. Partea cea mai faina e ca e aproape de oras, pana la 00:30 prinzi tramvai care face cam 15 -20 minute. Dupa 00:30 sunt autobuze de noapte din jumatate in jumatate de ora. Daca vi se pare prea radicala varianta cu cortul, exista si casute de inchiriat.

Pe urma descoperi ca in Amsterdam o bere de 0,5 la terasa e circa 4 euro. Ceea ce te cam racoreste, dar pentru ca ai rezolvat atat de cumpatat ecuatia Transport+Cazare 5 nopti=273 euro, te consolezi si...  :cheers:
« Ultima Modificare: 26.Iun.2009, 01:59:06 p.m. de drares »
If you want to truly understand something, try to change it. (Kurt Lewis)

Offline miocrl

supeeer
stiam ca se poate :)
cu masina iesea mai scump sigur

Offline drares

• Jr. Member
  • **
Pai da. A, si exista si Timisoara-Dortmund, ca veni vorba. :)

Offline whizzy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2040
super intersant, cam asa am fost si eu in amsterdam de 3 ori :D

dar

"3. Tren Dortmund-Amsterdam Centraal (se schimba la Duisburg). Trebuie rezervat cat mai devreme (se deschid rezervarile in general cu 90 de zile inainte)"

Noi am fost grup mai mare .. nu am luat bilet si controlorul ne-a dat in tren un bilet redus de grup .. foarte tare :) (daca era la noi probabil ne dadea afara din tren sau cerea spaga), ideea este ca nu vreau sa para ca am fost fara bilet dar stiam ca asa se procedeaza

Offline drares

• Jr. Member
  • **
Nu contest, dar trenul era ICE? Eu am calatorit pe 19.06 (dus) si 24.06 (intors). Pe 23.04 am cumparat cu 76 eur biletul pentru 2 persoane. Pe 28.04, doi prieteni mai lenesi au dat 116 eur.