Autor Subiect: Harghita Madaras  (Citit de 3137 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline manesz

Harghita Madaras
« : 01.Mar.2018, 01:46:01 a.m. »
incerc si eu un jurnal de bord, am incarcat in afara de poze si niste trackuri gps si roadbook uri + trackuri de hiking

Harghita Madaras - iarna
jurnal de bord
    
Echipament necesar: masina 4x4 sau lant!!!, haine calde, bocanci, apa, ceai,ochelari de soare, lanterna frontala  temperaturi sub 0, vant puternic, 
ATENTIE LA URSI!!!
Munții Harghita sunt o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo-Transilvani, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Harghita Madaras, avand 1.801 m, acest pisc este si cel mai vizitat din zona.
    Eu m-am dus dinspre Cluj spre Harghita, pana-n Odorhei am avut vreme uscata, mergand si pe autostrada si pe drumuri asfaltate normale, pana-n Izvoare Vitara a consumat  sub 7 l, mai exact 6.7.Avand in vedere reprizele de acceleratie si autostrada eu zic ca e bine pt un benzinar.M-am cazat la pensiunea  Tunderkert Panzio ( demipensiune, mancare facuta pe loc, cina cu 2 feluri si bautura a la long, + ultima seara batranul a incalzit apa in ciubar si am facut un fel de hot tube in aer liber la -10 grade.Pt toate astea + cazare am platit 90 de lei /pers/zi), intr o locatie superba si acolo m am intalnit cu restul din gasca cu care planuiam un sejur de 3 zile in zona si ski de tura.
    Harghita Madaras in afara de varf,  mai inseamna si o mini statiune de ski, ski de tura, exista 4 partii mici dotate cu ski lifturi, 2 partii albastre si una neagra si una pt  incepatori. Avem posibilitatea sa inchiriem sau sa rezervam snowmobil (150E/ zi) pentru distractie (personal nu mi place idea, ca e o liniste superba acolo )sau avem posibilitatea de a face ture montane sau ture de ski pe traseele marcate.IN week end pt 60 de lei putem opta si pt ski de noapte (intre orele 18-21)
    Vârful Harghita-Mădăraş cu ai săi 1801 m, este cel mai înalt din segmentul sudic al lanţului eruptiv Călimani - Gurghiu - Harghita. Vârful este situat în partea centrală a masivului Harghita de Nord, delimitat la nord de pasul Sicasau (limita cu Muntii Gurghiu), iar la sud de pasul Vlahita sau Tolvaios (limita cu masivul Harghita de Sud)    
    .
De fapt sunt mai multe varfuri care trec de 1700 m:
Harghita Racosului    1756 m
Harghita Ciceu       1759 m
Harghita Siculeni   1709 m
La fiecare varf putem urca din mai multe locatii, sunt o gramada de harti cu traseele marcate, pentru mai multe info apelati cu incredere pe subsemnatul.
    
Cum ajungem acolo:

Cei care vin dinspre Brasov, trebuie sa treaca prin Miercurea Ciuc – Vlahita. Acolo se poate lua inspre nord, spre Harghita Madaras dar numai cu 4x4 sau lanturi ca e zapada imensa pe drum si gheata.
Sunt 15 km de urcare, iarna drumul e plin de zapada, dar e cat de cat curatat si vara e macadam cu pietre.


    Ca si roadbook:
Vlahita (Dn3a) din directia Miercurea Ciuc – Brasov
 Cca 680 m inainte dupa ce se intra in oras se face  dreapta la N46 20.804 E25 31.622 si se urmareste indicatoarele , la un moment dat ajungem la o bariera de la care incepe drumul mai greu.Cand e zapada mare si masinile consacrate 4x4 fac fata mai greu.Drumul este curatat cu plugul, fiind drum de macadam nu se pune mare acent, pt ca mai exista un drum de acces dinspre Zetea- Izvoare (vezi mai jos)
15 km in directia nord, pe urcare, sunt mai multe stradute adiacente , daca aveti probleme intrebati si satenii va indruma (si stiu foarte bine limba romana, nu exista sa nu va ajute, restu e urban legend).
Parcare la N46 26.365 E25 34.856, alt: 1602m.
Daca nu dorim aventuri off road atunci putem merge spre Odorheiul Secuiesc si urmam traseul descris mai jos.

    Cei care vin dinspre vest Sovata – Odorheiul Secuiesc  trebuie sa treaca prin Odorhei si sa iasa din oras  spre Miercurea Ciuc. La Bradesti  N46 20.191 E25 20.556 se face la stanga spre Zetea , sat aflat la cca 5.5 km de intersectie.Se merge inainte pe drumul asfaltat cca 6.5 km, si ajungem in localitatea Sub Cetate. Aici la prima intersectie la N46 26.002 E25 23.367 daca luam la dreapta ajungem la una dintre pensiunile foarte bune, Hetvezer Panzio, ne putem caza si aici raportul pret/calitate fiind foarte bun. Se poate opta si pentru demipensiune.
Daca nu, putem merge pana-n localitatea Izvoare si la capatul localitatii este un panou imens cu numele altei pensiuni: Tunderkert Panzio (asa apare pe afis, traducere libera Pansiunea Gradina Zanelor) N46 27.935 E25 28.008 stanga sus.
Cam atat despre cazare.IN rest pe booking se pot cauta, pensiuni sunt in vale garla.
    Din Izvoare drumul se continua spre nord, si este si indicator spre Harghita Madaras, se merge ininte si la  un moment dat este o intersectie  N46 28.000 E25 29.683  si acolo e o bariera, si tanti ne lasa daca avem 4x4, daca nu, obligatoriu trebuie montat lantul.Taxa de urcarea/parcare este 9 lei si avem parte de 10 km drum asfaltat, putem avea surpriza sa fie totul uscat in sat si la urcare dupa prima serpentina sa fie totul alb.(vezi roadbook sau gps track)

Odata ajunsi in statiune putem opta in acomodare cu Szekely Sör, Csiki Sör, Unicum si alte mirodenii ceresti
Conasseurii pot sa mearga la o masa buna la Petho Panzio, e inspre est de parcare, este si panou, iar cei care nu vor sa manance scump pot merge la Pensiunea Sugo, care  e langa parcare. Petho e mai sump un pic, mancare e f ok in ambele.
Cazare gasim pe booking sau prin contact direct, dar de obicei iarna este overbooking.
    Daca aveti noroc poate incercati la Vitus Panzio sau la Cabana Madaras. Combinatii de camere si personae se pot discuta cu  proprietarii.
    De la pensiuni pornesc trasee marcate , cel mai usor traseu e cel pana –n varful Madaras, 1km , se poate merge lejer, vara chiar in pantofi usori, fara bocanci.Iarna zapada fiind e 1.5 m, cei agabaritici pot avea neplaceri, asa ca e bine daca avem schiuri de tura, sau rachete de drumetie in zapada.

Mulţi zic ca nici nu a fost in Secuime cel care nu a vizitat Muntele Sfant al Secuilor, Harghita-Madaras. De pe varf in zilele foarte senine se vad  muntii Fagaras, Apuseni, Ceahlau, Rodna. Tot aici gasim simboluri si monumente  specifice din zona secuimii. Mie sincer nu-mi place, din pacate totul tinde sa fie un mare chici, multa lume vocifereaza ca nu ar mai trebuii  pusi stalpii de lemn acolo. (in maghiara : Kopjafa) Acei stalpi de lemn se gasesc mai mult  la mormintele din secuime, erau ca stalpi funerari in loc de cruce sau pietre ce se pun  in cimitire, si au devenit un fel de simbol al secuimii.Capatul poate sa fie glob sau lalea. Au devenit un simbol al culturii si al folclorului secuiesc. Sunt facuti la mesteri priceputi in sculptura lemnului, in secuime  sunt chiar tabere sau scoli  de genul.Asa se spune ca la inmormantari, era un obicei ca  sicriul sa fie dus pe aceste bucati de lemn sculptat si dupa ceremonie lemnele sau stalpii astia au fost infipti in pamant la cele 2 capete de mormant.Mai mult turistii din HU aduc aceste monumente si le amplaseaza pe varf.Trebuie stiut ca stalpii respectivi sunt din stejar sau fag si au 2- 3 m inaltime. Dar apar si mai mici, asa ca e un amestec de stalpi –monument sus.Varful este mai mult o creasta deci nu un varf ascutit , e ca o pajiste maii mare si cand e senin privelsitea e superba.
Noi am urcat pe schiuri in zapada de 1.5 m din vale, dinspre Izvoare, am ales un traseu vechi nemarcat pe un drum forestier , dar se poate urca  si pe un alt drum forestier marcat ca si traseu turistic.Se merge cu masina pana drumul forestier, e destul de mare zapada dar e dat cu plugul, lasi masina unde e bariera , iti pui schiuri sau parazapezi , si START. Detalii in atasamente.

    Din statiune se poate ajunge  si pe Vf Harghita Racusului, Harghita Siculeni sau Harghita Ciceu.
Spre Harghita Racusului se poate merge  pe traseele Crucea Albastra sau Linia  Albastra, problema e ca aceste doua trasee trec sub varf, din nord si din vest,desteptii care administreaza zona nu au facut marcaj turistic pana-n varf, deci daca nu ai gps in ceata te poti rataci usor sau pur si simplu gasesti greu varful. Ca acolo ceata-i ceata.Sau cum zic secuii, asa deasa e ceata ca trebuie sa intorci cainele ca latra spre perete :P .Deci sfatul meu este sa nu va aventurati daca vine ceata ca e chiar nasol.IN afara de brazi la 2 m nu mai vezi nimic.
Pe marcajul Linia Albastra se poate ajunge pana Harghita Bai (o alta statiune frumoasa), se merge pe creasta ajungand sub  celelalte 2 varfuri , anume Harghita Siculeni (1709m) si Harghita Ciceu (1759m), marcajul trece prin partea estica sub piscuri.
Cand se ajunge la niste relee de radio-tv, incepe o coborare abrupta spre Harghita Bai, care va fi foarte greu de urcat daca decidem sa facem drumul dus-intors in aceeasi zi. Din Harghita Madaras pana-n Harghita Bai sunt 10 km .Vara bieinteles e mai usor, iarna e traseu greu, mai ales aceea urcare abrupta.Deci posibilitati de recreere, de hiking, trekking sunt o gramada. Aproape la fuecare pensiune gasesti oameni faini care sar sa te ajute, posibilitatea sa gasesti ceva plafonai este , dar treci peste. 
    Ca si o sinteza:
locatie superba atat iarna cat si vara
se poate caza ori in statiune, sau in Calea Izvoarelor, Zetea, sau Vlahita
vara se poate urca usor cu orice masina
iarna 4x4 sau lant,
mancare buna atat la Sugo cat si la Petho , ultimul fiind mai scump
posibilitate de inchiriere schiuri, snowmobil
trasee de trekking, hiking, ski de tura, plimbare
arie protejata
 4 varfuri peste  1700 m care-s relativ aproape unul de altul( Vf Harghita Madaras, H. Ciceu, H Siculeni si H. Racusului)
trasee marcate din jos din vale (din Izvoare 2 trasee dintre care unul este chiar drumul asfaltat:Cruce Albastra 10.6 km  si mai e traseul Cruce Rosie 9.9km, din Vlahita tot traseul Cruce Albastra care se intalneste cu celelalt traseu din Izvoarele in statiune 13.3 km
o ruta interesanta care leaga cele 2 statiuni: Harghita Madaras – Baile Harghita , cca 10 km traseu destul de greu, incepatorii sa se abtina.O alternativa interesanta ar fi sa facem acest traseu numai dus, si cineva sa ne astepte la careva capat.Traseul este mai usor dinspreH Madaras, ca la capat avem o coborare greoaie si abrupta, pana acolo mergem ai mult pe creasta.Se poate face si dus-intors drumul, dar trebuie pornit foarte devreme, pe traseul cu marcaj Linia Albastra.
si
ATENTIE LA URSI
Daca va decideti  si aveti intrebari, nelamuriri, curiozitati nu ezitati sa ma contactati.Numai bine, kilometri line :P
Roadbookurile au fost facute de proba, in mod normal nici nu trebuie ca totul e marcat corect , mai putin 2 3 trasee spre unele varfuri, dar daca vreti sa vedeti peisaj superb e ok  si daca ajungeti la H Madaras sau H Racosului.
Cei care au fost acolo si au fost multumiti sa-mi scrie cei care nu, sa –mi scrie :P
Imi cer scuze pt greseli ortografice sau de compunere, inca nu am facut jurnal de bord asa complex , in viitor ma voi stradui sa fiu mult mai explicit si mai la subiect.
Cu stima si respect:    EU
 INcercati sa traduceti zicalaasta secuiasca :P cinee aproape de traducere are palinka de la mine: "Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 02:04:07 a.m. de manesz »
 
The following users thanked this post: Utilizator_Anonim, enicky, toma, FlorinSuzuki

Offline manesz

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #1 : 01.Mar.2018, 01:47:42 a.m. »
si "neste" poze
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:44:32 a.m. de gabineg »
 
The following users thanked this post: enicky, toma, FlorinSuzuki

Offline manesz

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #2 : 01.Mar.2018, 01:51:35 a.m. »
tot poze
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:44:48 a.m. de gabineg »
 
The following users thanked this post: enicky, toma, FlorinSuzuki

Offline manesz

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #3 : 01.Mar.2018, 01:59:15 a.m. »
 :D merci pt atentie
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:45:03 a.m. de gabineg »
 
The following users thanked this post: gabineg, enicky, toma, Olix, FlorinSuzuki

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Harghita Madaras
« Răspuns #4 : 01.Mar.2018, 06:56:45 a.m. »
Ce frumooos! :good:
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:45:17 a.m. de gabineg »
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline toma

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #5 : 01.Mar.2018, 08:47:40 a.m. »
Frumoase pozele si multumesc pentru descrierea amanuntita!  >:D<

Postarea respectiva consider ca ar fi foarte potrivita ca subiect in zona Ghid de calatorie.
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:45:28 a.m. de gabineg »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain
 

Offline manesz

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #6 : 01.Mar.2018, 08:58:05 a.m. »
da, ai dreptate, poate un admin ne ajuta sa putem muta
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:45:40 a.m. de gabineg »
 

Offline manesz

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #7 : 01.Mar.2018, 08:59:32 a.m. »
ca sunt rubrici azi dimi mi am amintit: jurnal de bord, locuri unde ai vrea sa ajungi sau unde ai fos si ghod de calatprie.numai ca astea se pierd datorita multor postari.poate ar trebui sa fie topic searat pe prima pagina.ca de ex eu strabat tara si cu vitara veche si cu cea noua:)
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:45:53 a.m. de gabineg »
 

Offline rexkrokiDAU

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #8 : 01.Mar.2018, 09:27:06 a.m. »
Nu-i bai, le faci la ambele un jurnal de bord în zona dedicată și diferitele locuri pe care le vizitezi le prezinți în zona dedicată călătoriilor. :)
Mulțumiri pentru poze.  :good:
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:46:08 a.m. de gabineg »
 

Offline enicky

Re: Harghita Madaras
« Răspuns #9 : 01.Mar.2018, 10:28:42 a.m. »
   Frumoase pozele si descrierea !  :good:
  Nu stiu daca dau o interpretare corecta proverbului, dar o varianta mi s-a parut asta : fii baiat destept nu bea bere , nu te pune cu femeia si fereste-te de urs!
  Sau fereste-te de femeie si bere dar nu te pune cu ursul.....
 
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 10:46:29 a.m. de gabineg »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip