Autor Subiect: Uleiul de motor  (Citit de 131850 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline toma

Re: Uleiul de motor
« Răspuns #610 : 25.Nov.2020, 10:38:51 p.m. »
Astia aici zic ca API SN este varianta imbunatatita la API SM.
https://www.oilspecifications.org/articles/api-sn.php

https://www.oilspecifications.org/api_eolcs.php

Poate ca la momentul la care au fost facute cerintele pentru SX4, API SM era cel mai nou standard. Ma gandesc ca recomandarea ar putea fi interpretata ca: "API SM sau mai nou"...

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: cristidav

Offline enicky

« Răspuns #611 : 26.Nov.2020, 10:43:58 p.m. »
- masina are 8,5 ani si 110.000 km si consuma cam 0,5L ulei intre schimburi. Se preteaza sa incep sa schimb uleiul la 10.000 km in loc de 15.000, ca pana acum, dar sa raman tot pe 0w20 ?
- ar fi mai ok sa trec pe ceva mai gros, 5w30 ?
   Eu am ajuns cu una din masinile avute pana in prezent pana la 166 000km si n-am avut niciodata probleme cu consumul de ulei, dar :
- n-am facut niciodata schimb de ulei la peste 10000km
- la peste 110k eu as folosi un ulei putin mai gros, care s-ar consuma mai greu.
  Asa as proceda eu.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline cristidav

« Răspuns #612 : 26.Nov.2020, 10:50:52 p.m. »
Astia aici zic ca API SN este varianta imbunatatita la API SM.
Asa se pare, din cat am citit si eu. Deci e safe.

- n-am facut niciodata schimb de ulei la peste 10000km
- la peste 110k eu as folosi un ulei putin mai gros, care s-ar consuma mai greu.
Ma gandeam sa trec si eu la schimbarea la 10.000, nu la 15.000 ca pana acum. Desi, tinand cont ca la noile motoare Suzuki se recomanda chiar la 20.000, parca nici 15.000 nu e chiar asa de negru  :D
Iar chestia cu grosimea cica ar fi din popor. Grosimea difera in functie e temperatura ambientala, nu de vechime. E drept, tot ciudata ramane recomandarea de 0w20 cand in romania vara urca temperatura si la 35 grade...
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Christian 1

• Vizitator
« Răspuns #613 : 26.Nov.2020, 11:37:00 p.m. »
...

Poate ca la momentul la care au fost facute cerintele pentru SX4, API SM era cel mai nou standard. Ma gandesc ca recomandarea ar putea fi interpretata ca: "API SM sau mai nou"...
Corect, cel putin API SM sau dupa. :)

Offline enicky

« Răspuns #614 : 27.Nov.2020, 12:46:57 a.m. »
  Corect ar fi mai vascos, sau cu vascuozitate mai mare. :)
Eu cred ca daca aplici aceste doua variante sigur iti va scade consumul intre schimburi.
 Nu are sens sa facem comparatie intre motoarele din prezent  si cele de acum 10 ani.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline cristidav

« Răspuns #615 : 27.Nov.2020, 10:04:13 a.m. »
Eu cred ca daca aplici aceste doua variante sigur iti va scade consumul intre schimburi.

Te referi la cele doua mentionate de Christian ?
Iar prin consum, te referi la consumul de ulei ? Daca da, nu ma deranjeaza ca consuma putin, cat faptul ca ar putea duce la aparitia unor probleme faptul ca acum consuma.
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )

Offline dthem

« Răspuns #616 : 27.Nov.2020, 10:17:01 a.m. »
Dacă motorul tău merge și cu 0w20 și cu 5w30 conform producătorului, e o idee bună să mergi pe 5w30 la o vechime mai mare, dar repet, doar dacă producătorul permite și 5w30. Referitor la standarde, după cum a zis și Christian poți să pui ulei cu standard ulterior celui al tău. La API sistematizarea standardelor e alfabetică (la a doua literă), adică după SM ai SN și mai nou (mai 2020) ai SP. SP asigură protecție mai bună la LSPI, poate e de interes pentru colegii cu boosterjet, eu o să pun ceva de genul la următoarea revizie.

SP de asemenea corespunde lui ILSAC GF-6A care se recomandă pe toate motoarele care cereau GF-5 înainte. De asemenea, eu aș merge pe Sustina chiar dacă e mai scump, sau pe un Ravenol DXG (ceva mai ieftin, dar după unii mai bun).
  • Vitara 1.4 BoosterJet AT Passion 2019

The following users thanked this post: toma

Offline enicky

« Răspuns #617 : 28.Nov.2020, 12:59:23 a.m. »
Te referi la cele doua mentionate de Christian ?
Iar prin consum, te referi la consumul de ulei ?
  Ma refer la schimbarea la 10000 si utilizarea unui ulei mai vascos.
N-ar fi un mare deranj consumul, dar uzura motorului este in general direct proportionala  cu nr. de km parcursi, e firesc deci ca un ulei mai gros sa asigure o ungere mai buna si sa se "consume" mai greu.

Offline Vecchio

« Răspuns #618 : 28.Nov.2020, 05:13:41 a.m. »
Când am fost la reprezentanță de mi-au reparat motorul la 5600 km au pus ulei 5W30. Să fi fost atât de uzat? :-?
  • Vitara 1.4 Passion Allgrip AT/Jymni LJ80
Nu mă cert niciodată cu un prost, că mă aduce la nivelul lui și mă bate cu experiența. Bașca, are și mintea odihnită!
Am o mare calitate - iert foarte repede! Dar am și un mare defect - nu uit nicidată!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #619 : 28.Nov.2020, 07:32:30 a.m. »
Al tau e alt motor (K14), care are acest ulei drept prima opțiune. @cristidav are M16, cu prima opțiune 0W-20 si abia a doua optiune 5W-30.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice