Multumesc de urari!
Ne-am intors si noi din mica excursie in Croatia, ce sa spun, pe scurt, SUPERB!
Am plecat vineri (25.06) dimineata, si ne-am oprit la Balatonfenyves, pe malul Balaton-ului, pentru pauza de o noapte, drumul a decurs bine, n-a fost trafic excesiv, pe centura Budapestei sunt niste lucrari si acolo a mers mai incet, in rest bine, drumul de la Sibiu - Balaton cam 8,5 ore.
A doua zi dimineata am continuat spre Croatia, am plecat pe la 9 dupa micul dejun servit la hotel. Am trecut granita la Letenye, iar in Croatia se numea Gorican, parca, drumul a durat cam 5 ore. Granicerii s-au uitat putin in pasaport si au intrebat unde mergem, au intrebat si daca avem tigari, alcool, etc. Tot la granita am schimbat niste euro in kuna, paritate, cam 7.09, insa se poate plati si in euro pe autostrada, dar restul se returneaza in kuna. Dupa granita, la cativa kilometrii, e prima oprire la sistemul de porti pentru plata taxei pentru autostrada. Aici se ia doar un tichet cu banda magnetica si la Zagreb e prima poarta unde se plateste pentru portiunea parcursa. Iar la fiecare iesire sunt de asemenea porti pentru plata taxei, cam 10 euro de la granita pana la Biograd. Am trecut prin multe tuneluri, e demn de invidiat ce au realizat croatii. Cel mai lung tunel avea 5.7 km.
In prima zi, dupa ce am ajuns am facut doar o plimbare prin statiune, era innorat si batea vantul, nu era de plaja, asa ca am mers in recunoastere. De la hotel ne-au oferit harta gratuita, asa ca am putut vedea ce ne-a interesat. Sunt mai multe plaje, iar noi am stat mai mult pe una din ele unde erau multi copaci pe margine si deci era si umbra. In afara de una, la care am fost doar in ultima zi, toate plajele sunt cu pietris. Cea cu nisip e in special potrivita pentru copii, cu apa mica, si tot felul de barcute cu tobogan, saltele de sarit plutitoare, etc.
Ca sa mentionez cateva preturi de pe plaja: o inghetata - 6kuna, o bere la halba de 0.5 - 15kuna, hamburger - 22kuna, pizza destul mare - 33kuna, porumb fiert - 8kuna, masaj pe plaja - 100kuna, barcuta cu tobogan o ora - 50kuna. In lei e putin peste jumatate.
Punctul culminant al excursiei, a fost o mini croaziera pe mare, printre multele insule din jurul Biogradului, pana in largul Adriaticii, si pana la o rezervatie naturala cu un lac sarat. A fost foarte placut, si am avut mare noroc sa vedem delfini, care pret de cateva minute s-au tinut dupa vas. I-am filmat insa eram atat de absorbiti de moment incat am uitat de poze. Croaziera a durat de la 9 la 5 dupa masa, si am primit mancare bauturi racoritoare, vin, cafea, fructe, la 280kuna/adulti, si jumatate pentru copii pana la 12 ani.
Am mai vizitat si Zadar, dar destul de scurt, o plimbare prin centru, poze, si inapoi.
Tot in ziua respectiva am facut si cateva poze cu Suzuka:
Cea mai buna o voi posta pe topicul cu calendarul pentru 2011
La intoarcere, am venit fara oprire, a condus si sotia si am reusit sa venim dintr-o bucata, sunt cam 1200 km, si am facut cam 17 ore, am prins si vreo trei coloane, si am mers mai incet.
Consum dus: 8.6 pe bord, la intors 8.2.
Singurul regret e ca n-am mai ajuns la Plitvice, s-a adeverit si pentru noi ca in Croatia bugetul planificat nu este egal cu cel necesar, asa ca am hotarat, sa lasam Plitvice pentru alta data.
In concluzie, merita, daca aveti ocazia, nu ezitati, Croatia e un punct pe harta care trebuie atins.