Autor Subiect: Vorbire corecta...  (Citit de 25030 ori)

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline ...

Re: Vorbire corecta...
« Răspuns #40 : 14.Mar.2018, 06:58:42 p.m. »
Sau "a roboti", provenit din rusă.

Offline enicky

« Răspuns #41 : 14.Mar.2018, 07:35:27 p.m. »
Mulțumim @Leutz pentru lămuriri!
.......
 Laura Gellner acolo ce și-a bătut joc de interneț și a băgat strâmbe) la conjugarea ”a trebui„ zice așa la indicativ prezent: eu trebui, tu trebui, el trebuie. noi trebuim, voi trebuiți, ei trebuie. Cum e corect, până la urmă - ”îmi trebui un cablu” sau ”îmi trebuie un cablu”?
   Daca exprimarea mea "zgaraie" pe scris dar se practica la oral, in schimb conjugarea asta este cel putin ciudata !
   O conjugare fireasca am gasit aici.
   Am mai gasit o conjugare similara si pe alt site.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline yeti

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1520
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
« Răspuns #42 : 14.Mar.2018, 11:06:21 p.m. »
Lusti o mica pauza in discutia asta prea serioasa.
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka

The following users thanked this post: toma, ...

Offline jupanul1

« Răspuns #43 : 26.Mar.2018, 03:12:49 p.m. »
Azi, am fost la service-ul meu, AUTONET, si am trecut masina prin „furcile caudine”, rezultatul verificarilor fiind negativ.

Eu știu/zic așa: expresia este greșit construită (asta putem discuta) și greșit folosită. Corect ar fi ”pe sub furcile caudine„, iar semnificația este ”condiții înjositoare impuse de învingător, învinsului” (zic din memorie, se poate să nu reproduc întocmai).

@Dan Buzescu - te rog să nu percepi asta ca pe o critică. Am observat doar o bună ocazie de a discuta despre un alt subiect decât cel auto  >:D<.
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

The following users thanked this post: toma

Offline toma

« Răspuns #44 : 26.Mar.2018, 08:24:18 p.m. »
Exact cum spune @jupanul1  :good:

Citat
Expresia cu sens virusat despre care vorbim astăzi este „a trece prin furcile caudine”. Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen” „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi”.
Iar expresia corectă nu este „a trece PRIN”, ci „a trece PE SUB furcile caudine”.

https://m.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pastila-de-limba-a-trece-prin-furcile-caudine-o-proba-grea-pentru-multi-vorbitori-ai-limbii-romane-290683
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline toma

« Răspuns #45 : 03.Apr.2018, 11:35:26 a.m. »
Deoarece m-am izbit in ultimele postari de  "dedesupt" as vrea sa atrag atentia ca forma moderna este dedesubt. "Supt" este o forma arhaica pentru "sub", ca in: "Românii supt Mihai-Voievod Viteazul" de Balcescu.
« Ultima Modificare: 03.Apr.2018, 12:42:16 p.m. de toma »
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #46 : 06.Apr.2018, 03:21:25 p.m. »
Am observat uneori folosirea virgulei înainte de etc. Dacă există un singur etc nu se folosește virgula. Dacă sunt mai mulți etc unul după celălalt atunci virgula se pune intre etc-uri, dar nu înaintea primului.

Offline toma

« Răspuns #47 : 06.Apr.2018, 04:59:55 p.m. »

Offline enicky

« Răspuns #48 : 07.Apr.2018, 12:47:20 a.m. »
    Si dupa(fiecare) etc. se pune punct.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline ariciul

« Răspuns #49 : 12.Apr.2018, 05:03:39 p.m. »
Si cand injuram trebuie sa o facem scriind corect  :D (se scrie cu ie)

Interesant, la o căutare după cuvântul ce a produs atâtea valuri, el încă apare deși postarea respectivă a fost moderată.  :)

https://diacritica.wordpress.com/2010/06/22/sa-injuram-corect/
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip

The following users thanked this post: ...