0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.
Mulțumim @Leutz pentru lămuriri!....... Laura Gellner acolo ce și-a bătut joc de interneț și a băgat strâmbe) la conjugarea ”a trebui„ zice așa la indicativ prezent: eu trebui, tu trebui, el trebuie. noi trebuim, voi trebuiți, ei trebuie. Cum e corect, până la urmă - ”îmi trebui un cablu” sau ”îmi trebuie un cablu”?
Azi, am fost la service-ul meu, AUTONET, si am trecut masina prin „furcile caudine”, rezultatul verificarilor fiind negativ.
Expresia cu sens virusat despre care vorbim astăzi este „a trece prin furcile caudine”. Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen” „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi”.Iar expresia corectă nu este „a trece PRIN”, ci „a trece PE SUB furcile caudine”.
Interesant, la o căutare după cuvântul ce a produs atâtea valuri, el încă apare deși postarea respectivă a fost moderată.