Autor Subiect: Vorbire corecta...  (Citit de 25031 ori)

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Re: Vorbire corecta...
« Răspuns #20 : 09.Oct.2017, 10:04:18 a.m. »
@miaunica: stai calma, nu esti singura...  :-? :-/
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline Emilian Sohterus

« Răspuns #21 : 10.Oct.2017, 05:56:23 p.m. »
Stimați Vitarișticer ajutor într,o problemă, caut jante de tabla pentru cauciucurile de iarnă. Si va mai întreb, e necesar sa pun senzori de presiune in noile cauciucuri de iarnă? Multumesc

Şi așa cum spune poetul: "Limba noastră-i o comoară/ în adâncuri înfundată...", îngropati-o si uitaţi de ea! :-((
 Scuze de off-topic!
  • Suzuki Vitara S 1,4 Boosterjet AT allgrip

The following users thanked this post: Utilizator_Anonim, enicky

Offline Laurentiu

« Răspuns #22 : 10.Oct.2017, 09:44:52 p.m. »
"Limba noastră-i o comoară...", îngropati-o si uitaţi de ea! :-((

Te mira nivelul?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline jupanul1

« Răspuns #23 : 13.Mar.2018, 02:29:39 p.m. »
De fapt, Toma, să ştii că este corect "se poate" vedea cablurile, "a putea" fiind verb impersonal. Dar eu încerc să reformulez când am asemenea exprimări.

Uite o curiozitate, am verificat în DEX (că deh... ăla-i e mama și tata lor), nu zice de verbul ”a putea” că ar putea fi impersonal. E drept, la modul indicativ prezent, persoana a 3-a singular, diateza activă are și sens de adverb, dar, ținând cont că în construcția de mai sus este la persoana a 3-a dar diateza refelxivă, nu se pune.

Greșesc? Dacă da, unde?
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline ...

« Răspuns #24 : 13.Mar.2018, 02:41:23 p.m. »
and the walz goes on...
« Ultima Modificare: 13.Mar.2018, 02:52:32 p.m. de cad »

Offline jupanul1

« Răspuns #25 : 13.Mar.2018, 03:06:20 p.m. »
Îmi pare rău să văd că ai editat mesajul...

A putea poate fi și reflexiv, impersonal - ”Se poate intra?”. În acest caz are sensul de „a fi permis sau îngăduit”. Parcă nu așa suna în construcția ”se poate vedea cablurile”, nu?
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

The following users thanked this post: ...

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #26 : 13.Mar.2018, 03:06:33 p.m. »
and the walz goes on...

Am apucat sa citesc mesajul original, de ce l-ai șters?

Offline toma

« Răspuns #27 : 13.Mar.2018, 03:11:42 p.m. »
De fapt, Toma, să ştii că este corect "se poate" vedea cablurile, "a putea" fiind verb impersonal. Dar eu încerc să reformulez când am asemenea exprimări.

"A putea" nu e verb impersonal: eu pot, tu poti, el poate... etc. In constructia respectiva avem un verb personal la diateza reflexiva.

Intr-adevar sunt de evitat constructiile in care esti nesigur, s-ar fi putut spune: "se poate vedea dispunerea cablurilor".

Romana este o limba in care e nevoie de "ureche muzicala" - daca zgarie pe ureche de obicei e gresit. Pe mine "se poate vedea cablurile" ma zgarie rau pe ureche.

LE: Nu am facut "litere", posibil sa ma insel. Gramatica limbii romane este a naibii de grea si complexa. Deja subtilitatile in care a intrat @jupanul1 imi sunt necunoscute. Pe cand eram in scoala am fost sfatuit de profesorul de limba romana sa-mi folosesc urechea, daca ceva nu-mi suna bine sa reformulez... sfat de care ma tin si acum.
« Ultima Modificare: 13.Mar.2018, 03:30:59 p.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: ...

Offline ...

« Răspuns #28 : 13.Mar.2018, 03:33:51 p.m. »
"Voiam"/"Vream" să evit o nouă polemică, de-aia am şters mesajul. Mă refeream că "a putea" este verb impersonal în propoziţia respectivă.
Îmi sunasem soţia să-mi confirme forma corectă, ea fiind profesor (sic!) de limba română. A recomandat şi ea să reformulez.
LE
Eu am terminat "litere", dar germanistică şi anglistică. Cu româna am rămas din liceul teoretic, unde aveam 7 ore pe săptămână de română şi 2 de literatură universală. Plus 4 de latină, unde am fost olimpic judeţean :)...Asta nu înseamnă că trebuie să-mi luaţi în "consideraţie" orice contribuţie pe forum, mai aberez (deseori) şi eu.

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #29 : 13.Mar.2018, 03:48:47 p.m. »
Eu discuțiile astea le vad constructive, nicidecum ca pe o polemică.  :)