Autor Subiect: Vorbire corecta...  (Citit de 25023 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline toma

Re: Vorbire corecta...
« Răspuns #190 : 06.Oct.2021, 11:26:27 p.m. »
Nu mai nou, ca scrie despre sport de niste multi ani. Si daca nu iti place nici "Pastila de limba" si nici in postura de cronicar sportiv sunt sigur ca iti va face placere sa citesti proza lui. Iti recomand cu incredere doua titluri citite de mine: "Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri" si "Ghidul nesimţitului".

Revenind la polemica noastra:

Canonu’ zice ca un prieten de-al meu vine de fapt de la un prieten dintre ai mei, deci corect e un prieten de-ai mei. Intre timp au acceptat si un prieten de-al meu. Explicatia fiind: un prieten de-i al meu.

DOOM2 (despre care gurile rele spun ca ar gazdui cam multe contradictii) spune asa:

Citat
6.5. Pronumele și adjectivul pronominal
!În construcția cu prepoziția de (care și-a pierdut sensul partitiv, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite atât pluralul, cât și singularul: !un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.

Dupa cum vezi e marcat cu semnul exclamarii - diferit fata de DOOM1

Sursa aici: https://dexonline.ro/articol/6._C%C3%A2teva_norme_morfologice

Deci e bine si asa doar ca nu mai eram eu la curent cu modificarile.  :pardon:
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ntire2000

« Răspuns #191 : 06.Oct.2021, 11:38:49 p.m. »
Relax, asta e o problema insignifianta - la ce densitate de "lingvisti" care nu stiu ce sa faca cu cratima avem în momentul actual.

Iti recomand cu caldura sa vezi filmul în discutie, eu îl consider o drama: oameni ca respectivul se "scurg" încet prin mizeria în care înotam cu totii si tragedia tocmai asta este - unii dintre noi nici macar nu stim ca ei exista.

PS: Banciu nu e neaparat un model de urmat/admirat, dar ma gândesc ca nu debiteaza totusi baliverne, parea destul de ofticat de atitudinea lui Paraschivescu.
Iar prin viata mai treci si ca om cu caracter, nu neaparat ca somitate într-un domeniu.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline toma

« Răspuns #192 : 06.Oct.2021, 11:49:59 p.m. »
Suntem deja offtopic dar sa raspund:

Pe Radu Banciu nu-l pot urmari mai mult de 80 de secunde... imi fileaza o lampa si trebuie sa schimb postul.
Poate ca omul Paraschivescu nu e agreabil (nu-l cunosc personal), insa scriitorul/jurnalistul Paraschivescu e multe clase peste Banciu... multe.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ...

« Răspuns #193 : 13.Ian.2022, 10:03:53 a.m. »
Nu e nevoie de punct, se poate folosi si No one...

Corect era virgula ca sa aiba sens.
No, one can come....
@grigo53 Se poate si cu virgula, daca e un raspuns la o intrebare. Dar gluma era despre numarul 1 mondial in tenis, iar abrevierea pentru numar in engleza, chiar daca uzual e No., poate fi scrisa si fara punct.

Totodata, era nevoie de o virgula fix dupa cuvantul "virgula"... "Corect era virgula, ca sa aiba sens." :) Dar astea sunt "technicalities", sa nu "privim" umorul cu atata strictete, ca se strica umoarea. Get it?

The following users thanked this post: grigo53

Offline grigo53

« Răspuns #194 : 13.Ian.2022, 10:17:14 a.m. »

No, one can come....
@grigo53 Se poate si cu virgula, daca e un raspuns la o intrebare. Dar gluma era despre numarul 1 mondial in tenis, iar abrevierea pentru numar in engleza, chiar daca uzual e No., poate fi scrisa si fara punct.

Totodata, era nevoie de o virgula fix dupa cuvantul "virgula"... "Corect era virgula, ca sa aiba sens." :) Dar astea sunt "technicalities", sa nu "privim" umorul cu atata strictete, ca se strica umoarea. Get it?
Abia acum am inteles gluma cu Numarul 1. Eu o gandeam in romaneste. Ex. " Nu este adevarat. vs Nu. Este adevarat". Multumesc si pentru corectura de mai sus. Nu am fost niciodata bun la asta.
  • Ignis GL plus 2018 1.2 Benzina

The following users thanked this post: ...

Offline ...

« Răspuns #195 : 13.Ian.2022, 10:20:57 a.m. »
Mai bine mai tarziu, decat niciodata.

Offline NicNic

« Răspuns #196 : 13.Ian.2022, 11:29:13 a.m. »

No, one can come....

Abia acum am inteles gluma cu Numarul 1. Eu o gandeam in romaneste. Ex. " Nu este adevarat. vs Nu. Este adevarat". Multumesc si pentru corectura de mai sus. Nu am fost niciodata bun la asta.

Eu nu pentru vorbire corecta am pus punctul...
Ci pentru altii ca mine, care s-au prins mai greu de poanta.

Fiindca engleza imi pare cea mai urata/complicata limba.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #197 : 13.Ian.2022, 12:15:59 p.m. »
Mircea, fa-te ca sarbatoresti! :cheers:

Ti-am mai zis odata ca varianta corecta este:

"Mircea, [te prezint si] arati ca sarbatoresti!"

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ...

« Răspuns #198 : 13.Ian.2022, 12:19:43 p.m. »
Mircea, fa-te ca sarbatoresti! :cheers:

Ti-am mai zis odata ca varianta corecta este:

"Mircea, [te prezint si] arati ca sarbatoresti!"

Stiu, dar tot suna mai bine cea memorata atatia ani de zile...

Offline ...

« Răspuns #199 : 17.Feb.2022, 05:04:01 p.m. »
Nu pot cita din Warn & Ban, dar postez aici varianta corectă, pentru posteri(ori)tate : "Sictir, suge ciorapii tuturor labagiilor!"