Autor Subiect: Vorbire corecta...  (Citit de 25027 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Vorbire corecta...
« Răspuns #10 : 20.Aug.2017, 03:06:40 p.m. »
 Daca pe niciun sau nicio am mai inghitit-o dar pe intrun, intro, intrucat chiar nu le pot înghiţi ! Dar de ce le-as scrie impreunat ? Probabil de lene, nu?

Acelasi lucru a fost si cu sunt, dar asta(cu toate ca nu mi se pare corect)  s-ar mai fi folsit si in trecut. Si da, recunosc ca mi-e lene sa folosesc la laptop caciulite, virgulite, adica diacritice. La serviciu sunt obligat, n-am ce face. :)

L.E. Vad ca la intrucat s-a pierdut total liniuta, adica mai bine scri intru cat. Unii chiar n-au ce face, zau ! Dar sunt academicieni, de !
« Ultima Modificare: 20.Aug.2017, 03:28:00 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

« Răspuns #11 : 20.Aug.2017, 03:55:51 p.m. »
Intrucat si intru cat sunt constructii diferite, ambele corecte in functie de context.
Nu inteleg intru cat (in ce masura) ideea ta e mai buna.
Intrucat stiu ca nu a gresit, vreau sa il ajut.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline enicky

« Răspuns #12 : 20.Aug.2017, 04:01:37 p.m. »
  Da, asa este, au conotatii diferite. Eu n-am inteles totusi de ce au dat doua forme(au complicat!) si au exclus total varianta intr-cat.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Laurentiu

« Răspuns #13 : 20.Aug.2017, 06:38:17 p.m. »
Din pacate, cuvintul ''intrucit'' nu l-am intilnit niciodata scris din doua cuvinte (intru si cit) dar nici cu cratima (intru-cit). Folosind regula de la intr-o, intr-un, cuvintul ''intrucit'' ar trebui scris: intr-ucit

Cuvintul ''intrucit'' se poate evita folosind (in toate cazurile) cuvintul ''deoarece''.

http://www.dex.ro/%C3%AEntruc%C3%A2t ; https://dexonline.ro/definitie/%C3%AEntruc%C3%A2t ; https://www.dictionarroman.ro/?c=intrucat
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline toma

« Răspuns #14 : 07.Oct.2017, 10:03:58 p.m. »
Cam ca la Sara Motors: pe afara-i vopsit gardul, inauntru, leopardul.
Vazand asta mi-am adus aminte ca am citit recent despre cum s-a pervertit sensul initial al expresiei respective:

Citat
În ziua de azi, expresia „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” măsoară distanţa dintre minciună şi adevăr. Cei care recurg la ea o fac uneori ca să semnaleze depistarea unei nereguli, a unui fals, a unei înşelătorii.
[...]
De unde vine, totuşi, această expresie pe care nimeni nu pare s-o întrebuinţeze corect? Am spus adineauri că nu e vorba de-o zicală. Nici pe departe. Expresia aceasta cu gardul şi leopardul se auzea cu şapte-opt decenii în urmă, când circurile ambulante poposeau în diverse locuri, ridicau cortul şi susţineau spectacole. Pe gardul împrejmuitor al circului erau lipite afişe în care o superbă felină, un leopard, să zicem, trecea printr-un cerc de foc. Iar în faţa cortului, un angajat al circului striga: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Sensul mesajului era: pe gard vedeţi doar un desen care nu vă spune mare lucru. Dacă vreţi să vedeţi fiara pe viu, the real thing, cum s-ar zice, cumpăraţi bilet şi poftiţi înăuntru. Sensul iniţial al expresiei (diferenţa dintre copie şi original, dintre neînsufleţit şi viu) n-are legătură cu accepţiile ei de astăzi.

Sursa este "Pastila de limba" a scriitorului si jurnalistului Radu Paraschivescu, o rubrica pe care o urmaresc cu placere si o recomand cu multa caldura.
http://m.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pastila-de-limba-sensul-initial-al-expresiei-afara-i-vopsit-gardul-inauntru-i-leopardul-306239
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: shpeedy, ...

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #15 : 07.Oct.2017, 10:14:33 p.m. »

Cam ca la Sara Motors: pe afara-i vopsit gardul, inauntru, leopardul.
Sensul mesajului era: pe gard vedeţi doar un desen care nu vă spune mare lucru. Dacă vreţi să vedeţi fiara pe viu, the real thing, cum s-ar zice, cumpăraţi bilet şi poftiţi înăuntru.

Sau, cum zicea veșnic valabilul I.L. Caragiale: As! poza e moft! s-o vezi in natura, dom'le...

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ...

« Răspuns #16 : 08.Oct.2017, 09:29:28 a.m. »
Nu am stiut de originea expresiei, urmaresc si eu pastila de limba, ocazional.

Offline toma

« Răspuns #17 : 08.Oct.2017, 10:56:54 a.m. »
Nici eu nu stiam si o foloseam in exact acelasi fel. Deja atat de multa lume o foloseste in acest sens incat ma indoiesc ca se va intoarce vreodata la sensul initial.

Offline enicky

« Răspuns #18 : 09.Oct.2017, 01:21:24 a.m. »
    Nu de dragul contrazicerii, dar realitatea cred ca este alta :
   De fapt "expresia"  nu s-a pervertit deloc : acum are de fapt un sens metaforic  sa zicem.

" Vazand asta mi-am adus aminte ca am citit recent despre cum s-a pervertit sensul initial al expresiei respective"

Calificativul "pervertit" este impropriu : aceasta expresie ca multe altele existente in cultura poporului roman, are deja o conotatie de zicala.
   Zicalele sau proverbele sunt expresii/fraze sau propzitii cu sens figurat care contin un sfat sau o povata util(a) intr-o anumita situatie.
   Deci eu n-as zice ca s-a schimbat in rau(s-a pervetit) ci dimpotriva, a devenit zicala deci de notorietate.
   Si in fapt nici sensul nu s-a schimbat : "in fata e vopsit gardul" deci ilustreaza o imagine pasnica, corecta, absolut ok.
   "si in spate-i leopardul"(eu asa o stiu de mic, dar vad ca s-a reinventat), dar leopardul este o "fiara" pe care nu-ti doresti s-o intalnesti, deci ceea ce vezi frumos pe dinafara, este periculos si de evitat, la interior.
    Si evident ca nu mai are nicio sansa sa se intoarca la sensul initial.
    Probabil ca suntem poporul cu cele mai multe proverbe si zicatori, deoarece dupa cum zicea jidanul, noi am invatat cum sa facem un lucru bun dupa ce l-am facut prima data gresit . De-aici si zicala : "da-mi Doamne mintea romanului a de pe urma". :)

"Am spus adineauri că nu e vorba de-o zicală. Nici pe departe" - domnul Paraschivescu, de altfel o somitate, prozator, autor, redactor, traducator, tot respectul, dar contesta in acest moment istoria, istetimea si inteligenta poporului din care se trage. Chiar daca aceasta zicala nu s-a nascut in urma unei intamplari, ea a fost "adoptata" si s-a "mutat" de la circ sau de pe gard, in viata de zi-cu-zi !
  Atata timp cand din acesta expresie tragem niste invataminte, deci se potriveste definitiei zicalei, inseamna ca este zicala ! Daca nu este zicala, atunci ce este? N-a dorit sa ne spuna ! 
       In fapt, domnia-sa a dorit sa ne faca cunoscuta originea frazei respective, ferindu-se de o concluzie finala.

Offline miaunica

« Răspuns #19 : 09.Oct.2017, 09:58:00 a.m. »
 :-O
cainii au stapan...pisicile au anturaj

The following users thanked this post: ...