Autor Subiect: Jante si anvelope  (Citit de 57248 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline duculetu

Re: Jante si anvelope
« Răspuns #70 : 19.Sep.2017, 02:26:20 p.m. »
Nu, notificarile pe email sunt intarziate, eu folosesc foarte mult functia "Afiseaza raspunsurile noi la mesajele tale postate" din coltul stanga sus. Singurul inconvenient este ca nu primesti notificare push sau pop up doar ca mai dai tu F5 din cand in cand. Eu ori sunt ocupat si oricum nu as avea timp chiar daca ma notifica, ori am chef de vorba si chiar daca nu am notificari imi gasesc :).

Desi este pe ultimul loc in to do list-ul meu, eu as pune roti mai groasa daca as putea, de la spate zici ca sunt de bicicleta :D.

Offline f.cristi

« Răspuns #71 : 19.Sep.2017, 07:58:51 p.m. »
Eu cred ca o sa aleg o varianta de schimbat doar anvelopele, cum a facut si @Zatarra22, dar daca totusi ajungeti la o concluzie in vederea rotilor (jante/anvelope/senzori) lasa-ti link-uri aici si pentru ceilalti. Se complica rau treaba cu ET-uri si cu J-uri ce scrieti mai sus :)
Logica mea este asa:
Pt. ce si stilul cum folosesc eu masina (nu mai descriu aceste amanunte pt. ca am facut-o in alte postari) si avand in vedere puterea relativ redusa (care nu-ti permite sa fii un Schumacher nici macar din greseala) consider ca anvelopele allseason sunt cele mai potrivite. Deci un singur set de roti.
Jantele de tabla hai ca merg iarna dar se fac urate si cu puncte de rugina relativ repede, deci vara nu prea mai merg din punct de vedere estetic. Deci jante de aliaj.
Acuma se pune problema jante de 15 sau de 16 ? O sa merg pe negru pt. ca chiar se potrivesc cu caroseria rosie.
Sa pastrez jantele originale pe 16 si sa schimb doar anvelopele cu unele allseason ?
Avantaj:
- janta originala cu dimensiuni stass, nu te mai doare capul cu cautatul si daca se potriveste, sau ca ai probleme la garantie.
Dezavantaje:
- oferta de anvelope allseason pe 16 foarte redusa si preturi mai mari decat la 15
- anvelope cu talon mai mic decat cele de 15 cu aproape 9 mm (dezavantaj iarna si confort la rulare ceva mai scazut)
Sa caut jante aftermarket pe 15 ?
Avantaje:
- oferta anvelope allseason pe 15 bogata si preturi ceva mai mici decat pe 16
- anvelope cu talon mai mare decat pe 16 (cu avantajele de mai sus)
Dezavantaje:
- inca n-am gasit jante pe 15 cu dimensiuni stass ci doar compatibile, cele pe negru avand latimea (J-ul) un pic cam mare (6 in loc de 5)
- senzorii de presiune trebuie mutati de pe jantele de 16 pe cele de 15 si am inteles ca exista posibilitatea sa se deterioreze cu aceasta ocazie
Concluzia este ca inca n-am ajuns la nicio concluzie  :)

Offline duculetu

« Răspuns #72 : 20.Sep.2017, 08:41:06 a.m. »
Mie inca nu mi-e clar daca sunt legale sau nu cele all-season. In zilele cand o sa ninga, daca te opreste politia nu au ce comenta la all season? Pun aceasta intrebare stupida (pentru ca ele exista pe piata) pentru ca am auzit diverse si nu sunt destul de versat in domeniu sa imi pot forma o parere proprie.
Am sa urmaresc threadul pana ajunge care la un verdict, sper sa il posteze aici cu tot cu link-uri si preturi si am sa cumpar si eu acelasi lucru.
Din punct de vedere al costului sunt bine varianta de all season. Daca le-am schimba de tot as lua cu latime (J) mai mare putin doar din punct de vedere estetic.

Offline f.cristi

« Răspuns #73 : 20.Sep.2017, 09:28:18 a.m. »
Pai:
1. Daca as pune allseason as pune ceva ca sa acopar toata gama de Garcea, adica cu toate marcajele pe ele (M+S, fulgul si muntele). De exemplu Falken AS200, dar am inteles ca multe allseason-uri au toate marcajele pe ele. Oricum, inainte sa le cumperi stresezi vanzatorul (asa ca mine) daca nu te convingi din alte surse pt. ca sa te asiguri ca intr-adevar au toate marcajele pe ele.
2. Punctul 1 fiind indeplinit daca urmaresti discutia de mai sus o sa vezi ca binevoitorii nostri colegi de forum considera ca daca Garcea n-are netu'n fatza nu o sa-si dea seama ca anvelopele tale nu sunt de iarna ci sunt allseason. Probabil ca asa si este si chiar daca nu ar fi asa eu stiu ca e legal. Parca-l si vad pe Garcea cautand pe smart modelul anvelopelor tale.  :)

In privinta dimensiunilor anvelopelor din CIV eu nu m-as abate de la ele. O singura data am facut asta cu un Mitsubishi Colt, cand in CIV aveam parca numai anvelope de 16 si 17 si eu i-am pus anvelope de 15. Dar rotile pe 15 erau echivalente cu rotile pe 16 ca diametru (latimea fiind acceasi) si m-am dus cu documentatie (TUV) la RAR si (dupa cateva insistente) le-am omologat si in CIV. Dar e de umblat.

Offline toma

« Răspuns #74 : 20.Sep.2017, 09:48:02 a.m. »
Mie inca nu mi-e clar daca sunt legale sau nu cele all-season. In zilele cand o sa ninga, daca te opreste politia nu au ce comenta la all season? Pun aceasta intrebare stupida (pentru ca ele exista pe piata) pentru ca am auzit diverse si nu sunt destul de versat in domeniu sa imi pot forma o parere proprie.

Pai ce-ar fi sa te documentezi?

Pas 1.  Incepi cu legislatia romana:  Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011

Citat
1.La articolul 6, după punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul cuprins:
„61.anvelope de iarnă – anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.“

Pas 2. Cauti legislatia europeana la care se face referire in cea romana. 

- Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992

Citat
3. CERINȚE PRIVIND INSCRIPȚIILE
[...]
3.1.5. literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) dacă este vorba de pneuri pentru zăpadă
[...]

- Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30
Citat
3. MARCAJE
[...]
3.1.5. Inscripția M+S sau M.S sau M&S în cazul unei anvelope de iarnă;
[...]

-Se gaseste foarte usor si ultimul regulament la care se face referite in legea romaneasca Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dar asta nu te va lamuri prea mult.

Apoi tragi singur concluzia. Eu as zice ca atat timp cat au inscriptia M+S sau M.S sau M&S sunt considerate de iarna chiar daca sunt de fapt all-season.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: shpeedy, cristianvasuica, duculetu

Offline f.cristi

« Răspuns #75 : 20.Sep.2017, 10:28:21 a.m. »
Asa stiu si eu, ca MS-ul e suficient, dar pt. a contracara orice idee a oricarui Garcea nu strica sa aiba si fulgul si muntele (si, slava Domnului, sunt destule). Nu ca ar avea dreptate, dar ca sa eviti discutiile, nervii, amenda, contestatia, judecata etc. Sau poate, cine stie, se schimba legea si devine obligatoriu iarna si simbolul cu fulgul si muntele. Eu tarziu am realizat ca anvelopele mele actuale de vara nu sunt chiar de vara ci allseason (au M+S pe ele) asa ca iarna asta cred ca nu le mai dau jos de pe masina. Am facut si hernie de disc carand la roti de doua ori pe an.
Am mai auzit eu pe unii opriti si sanctionati pt. ca cica mergeau cu proiectoarele aprinse cand de fapt aveau DRL-urile tot in proiector (la ASX in proiector sunt doua becuri) sau pt. ca aveau cica folii pe geam neomologate cand de fapt masina avea geamuri fumurii din fabrica si li s-au cerut omologari. D-aia taica-meu umbla cu lista de dotari din fabrica stampilata de dealer sa se vada ca DRL-urile din proiector si geamurile fumurii sunt dotari din fabrica.

PS: inca nu toata lumea s-a pus de comun acord in privinta legislatiei circulatiei pe drumurile publice in conditii de iarna, inghet. Asa ca mai bine eviti eventualele neplaceri si neclaritati.

Offline f.cristi

« Răspuns #76 : 21.Sep.2017, 01:42:09 p.m. »
Cred ca totusi pt. o asa mașinuță se pretează roțile pe 15: talon mai mare (bun iarna sau prin noroi, confort mai bun), anvelope mai ieftine. Oferta de anvelope pe 15 e foarte bogata, ai din ce alege, inclusiv premium. Cu senzorii rezolv eu cumva.
Problema e inca la jante; cele pe negru sunt un pic mai late (J6 fata de 5 standard). Nu stiu cum se împacă anvelopele 175/65R15 pe un J de 6.

Offline f.cristi

« Răspuns #77 : 21.Sep.2017, 07:55:38 p.m. »
Astazi am fost la dealerul local sa ma interesez de roti de iarna/allseason. Am obtinut un pret de aprox. 150 Euro/buc (valva cu senzor inclusa), mai putin decat decat mi-a oferit dealerul de unde iau masina. Anvelopele sunt Yokohama, de iarna, jantele nu mi-am dat seama ce marca sunt. Dot-ul anvelopelor de pe rotile expuse era 0616. O valva cu senzor costa 220 lei. Cica valvele de pe jantele originale nu sunt lipite, se pot demonta si muta. Pe drum mi-am amintit ca am uitat sa intreb de piulite si sa ma uit daca rotile sunt echilibrate.
Era singura oferta de roti pe care o aveau; allseason nimic. Daca roata costa 150x5.6 = 690 lei, din care sa zicem 350 anvelopa (cat a dat @Zatarra22 pe ea) si 220 valva, rezulta ca janta costa 120 lei, ceea ce nu gasesti.
Agentul respectiv mi-a spus ca sub podeaua portbagajului incape o roata normala, podeaua ramanand doar usor ridicata (se poate completa diferenta de spatiu cu niste polistiren cred). Poate colegul @Zatarra22 (avand deja anvelopele Yokohama achizitionate) face o proba si ne spune cum se aseaza/cum arata roata in portbagaj.
Iar am uitat sa intreb daca au si surubul/piulita de fixare a rotii de rezerva.
« Ultima Modificare: 21.Sep.2017, 08:09:45 p.m. de f.cristi »

Offline jante.otel

« Răspuns #78 : 21.Sep.2017, 10:05:41 p.m. »
...
Problema e inca la jante; cele pe negru sunt un pic mai late (J6 fata de 5 standard). Nu stiu cum se împacă anvelopele 175/65R15 pe un J de 6.

Conform standard ETRTO anvelopa 175/65R15 e compatibila cu janta 6Jx15, dar nu e recomandata.
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

Offline Zatarra22

« Răspuns #79 : 21.Sep.2017, 10:20:04 p.m. »
Anvelopele mele îs de 16 si încă nu am janta pentru ele si anul asta probabil nici nu o sa am.
  • 2017 New Ignis Glx