Autor Subiect: Jante si anvelope  (Citit de 57278 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline duculetu

Re: Jante si anvelope
« Răspuns #230 : 28.Oct.2017, 10:18:25 p.m. »
Neaparat un update dupa :)

Offline zippy

« Răspuns #231 : 02.Nov.2017, 10:57:19 p.m. »
A aterizat si la mine-n batatura un Ignis GL+ 2WD, asa ca am aterizat si eu p-aici. Salutari cu ocazia asta!

Nu e pt mine, daca era al meu as fi luat anvelope all season. E pt cineva cu mai putina experienta asa ca am preferat seturi vara/iarna.

Alegerea mea pt rotile de iarna (preturi per roata):
- jante tabla otel Alcar - 201 lei,
- senzori VDO - 165 lei,
- anvelope BFGoodrich "Winter 2" - 190 lei
- montaj + echil - 15 lei
Total per roata 570 lei, total pt 4 roti 2280 lei. La care se adauga un set de 16 piulite 85 lei. Toate au venit cu transport gratis (adica inclus in pret).
As fi luat jante de aliaj dar nu poti lua de unde nu-s, 5J x 15 nu se gasesc si 5.5J nu vreau. Alta data ...

Dupa cum stiti deja, oferta de roti de iarna (confirmata de 2 dealer-i din B) este de 2900 lei per 4 buc, comanda, 7 zile. Oferta per componente: janta tabla otel 335 lei/buc, senzor 331 lei/buc (asta inseamna ca anvelopele ar iesi la ~50 de lei/buc la cumpararea unui set, plus echilibratul :)).

Pe langa ca am iesit mai ieftin, de ce sa cumpar o anvelopa cu tehnologie de acum >10 ani, iesita in 2010 cu calificativ 'satisfacator' pe locul 13 din 16 in testul ADAC (Yokohama V903), cand pot sa iau o anvelopa model 2017 iesit anul asta pe locul 1 sau 2 in 3 teste diferite?! Unde mai pui ca sunt fan (nu fanatic) BFG de >15 ani ...
  • Ignis MF

The following users thanked this post: duculetu

Offline f.cristi

« Răspuns #232 : 02.Nov.2017, 11:06:27 p.m. »

Offline zippy

« Răspuns #233 : 03.Nov.2017, 12:10:07 p.m. »
Pentru că:
1. Dimensiunea jantelor e trecută in CIV la fel ca si anvelopele (posibil sa capete acelasi regim de verificare); nu stiu daca vor apărea si in talon, aflu peste cateva zile.
2. Daca pui 5.5J cu acelasi ET de 40, inseamna ca te apropii cu janta/anvelopa de amortizor. O sa atinga, n-o sa atinga de ceva... nu știu si nici nu-s asa curios sa aflu. Cert e ca daca se intampla ceva (gheata, creanga, orice) garanyia/asigurarea sigur vor strâmba din nas.
3. Ca sa fie la aceeași distanță de amortizor, trebuie ET de 40 minud jumătatea diferenței intre 5.5 si 5 in mm, adica trebuie ET34 sau mai mic. Dar alt ET inseamna încărcare diferita pe rulment etc. Nu e bine pt garantie.
Cum am zis, masina nu e pt mine si trebuie sa fie 'by the book'.
  • Ignis MF

Offline f.cristi

« Răspuns #234 : 03.Nov.2017, 01:00:09 p.m. »
1. Pt. politie: in talon nu mai apare de ceva timp nici macar dimensiunea anvelopelor, darămite a jantelor.
2. Pt. ITP: da, intr-adevar, acum apare si dimensiunea jantelor dar doar n-o sa-ti dea aia jos janta sa se uite la ea.
3. Lățimea roții e dată de lățimea anvelopei si nu de a jantei. Deci primul element care ar atinge de caroserie ar fi anvelopa (daca ai pune o lățime mai mare).

Offline zippy

« Răspuns #235 : 03.Nov.2017, 01:36:21 p.m. »
Nu ma intereseaza nici poliția, nici ITP-ul. Doar asigurarea si garanția. Acolo se uita la jante, se vede de la o posta ca nu sunt oem asa ca vor verifica. Apoi nu contează numai cum e azi, nu se stie cum o sa fie peste 1-2 ani.
Daca janta e mai lata si balonul anvelopei se mareste (lățimea anvelopei la mijloc). Cum ziceam, nu contează ce/daca atinge. De exemplu o janta nepotrivita ar putea atinge un furtun de etrier in condiții extreme. Suficient o urma pe furtun si o janta cu dimensiuni neomologate, nici nu trebuie să-ți demonstreze daca atinge sau nu.
  • Ignis MF

Offline f.cristi

« Răspuns #236 : 03.Nov.2017, 01:46:22 p.m. »
Crezi ca janta ta de tablă OEM ?
Jantele de care iti vorbesc eu au certificare TUV.

Offline zippy

« Răspuns #237 : 03.Nov.2017, 05:28:32 p.m. »
Daca am scris ca e Alcar cum sa cred ca e OEM?! Macar arata identic cu rotile de rezerva full size de pe piata Indonezia & Co. Nu ca ar conta. Important e sa aiba dimensiunile precizate in manual si CIV. E vorba ca daca arata mult diferit fata de ce vine din fabrica, sare in ochi si te indeamna s-o iei la bani marunti, sigur nu scapi. Daca ar fi o janta care arata identic cu cele cu care a venit masina (dar au alta latime sau ET sau ...), sanse mai mici sa le ia cineva la bani marunti.
Si jantele pt camioane au certificare TUV, asta nu inseamna ca le poti pune pe Ignis in ipoteza ca s-ar potrivi la gauri.
Certificare TUV jante tabla Alcar specific pt Ignis: https://acm.alcar-wheels.com/certificates/zusatzdok_creator/create_pdf.php?val=537825007&val2=ABE&hdc=P02&lng=en
Poti pune si altele pe Ignis, nu trebuie sa fie neaparat "Verkaufsbezeichnung: Ignis" atata vreme cat au aceleasi dimensiuni/caracteristici de sarcina
Despre ce jante imi vorbesti ca mi-a scapat? Sorry.

• Ignis MF

Offline f.cristi

« Răspuns #238 : 03.Nov.2017, 06:10:54 p.m. »
Vorbeam despre jante de aliaj after.
Si vorbeam de certificare TUV pe model, deci nu ai ce cauta cu jante de camion pe Ignis.
Si inca o chestie importantă: să aibă caracteristica ABE (fara modificări asupra caroseriei).
Eu am un Qashqai căruia i-am schimbat imediat jantele originale de 17 cu unele de 16 (certificate si astea) si nu m-a intrebat nimeni nimic niciodata.

Offline zippy

« Răspuns #239 : 03.Nov.2017, 08:03:17 p.m. »
Oi fi vorbit tu dar nu am cum sa te aud, scrie si voi citi :)
Poti sa lasi TUV/ABE-ul ca nu suntem in Germania/Benelux. Noi suntem cu RAR-ul. Ok, reprezinta un mic indiciu al calitatii/conformitatii dar nu sunt obligatorii in RO.
Din pacate nu merge pe statistica. Si eu am trecut pe rosu din greseala de vreo 3-4 ori in viata mea si nu m-a intrebat nimeni nimic ... :)
Fiecare cum vrea. Daca vrei sa fii sigur,  intrebi in scris daca poti folosi janta cu dimensiunile 'cutare' pe cel ce-ti acorda garantia - Magyar Suzuki Corporation LTD, eventual si pe asiguratorul tau (RCA/CASCO).

• Ignis MF