Traseul cel mai bun, dupa parerea mea, este:
Bucuresti - Buzau - Focsani - Tisita - Tecuci (centura) - Barlad - Husi - Albita (punct frontiera) - Leuseni - Chisinau (pe E581).
Trebuie sa te feresti de radare (atat in Romania cat si in MD)
In MD drumul ocoleste satele (de la granita pana in Chisinau trece prin cateva localitati), este in stare destul de buna si te indeamna la condus rapid. Din experienta proprie localnicii merg gen Bulgaria: majoritatea sub limita legala si cativa cu super viteza. Am fost cazuri in care nu am intalnit nici un radar pe tot drumul pana la Chisinau si au fost cazuri in care stateau la panda in mai multe locuri. Daca nu ai un motiv serios de graba iti recomand sa mergi linistit si sa te bucuri de drum: nu e aglomerat si se poate merge constant si relaxat.
La intarea in MD procedurile din vama se schimba constant, afisajele nu sunt foarte clare iar oamenii care lucreaza acolo ai impresia ca doresc in mod special sa te incurce. La ultima trecere procedura a fost urmatoarea:
- te asezi la coada pe banza de vehicule EU si la un moment dat vine cineva de la politia de frontiera sa ia pasapoartele (sau buletinele - da, se poate trece doar cu buletinul) si talonul masinii.
- dupa un timp vine cineva de la vama care inspecteaza (de obicei sumar) masina.
- iti sunt aduse inapoi actele (nu totdeauna, uneori trebuie sa te duci dupa ele)
- tragi masina in parcare, un pic mai in fata
- trebuie sa cumperi vigneta (nu poti intra in MD fara ea - efectiv nu poti pentru ca nu-ti ridica bariera)
- te duci la banca sa schimbi lei moldovenesti (nu schimba multi ca nu e un curs foarte bun) si tot acolo cumperi vigneta (iti trebuie talonul). Ghiseul bancii a fost mutat de curand de langa gheretele politiei de frontiera in cladirea mare a vamii
- te intorci victorios cu vigneta in brate (e o hartie printata) si te duci la unul din ghiseele vamesilor pentru a-ti stampila vigneta. Nu e mereu acelasi ghiseu, trebuie sa intrebi. (Pasul asta mi se pare total cretin sper sa renunte la el in curand)
- te sui in masina si pleci, opresti la bariera de iesire din vama unde gigel verifica pe computer ca ai vigneta valabila. Daca totul este ok bariera si va ridica si: ghini ai vinit la Moldova.
PS: In Chisinau taxiurile nu au aparat de taxat. E bine sa intrebi un localnic cam cat ar trebui sa coste cursa altfel sunt sanse sa fii tepuit in stil dambovitean. Daca stii cat trebuie sa coste, taxiul e ieftin