Autor Subiect: Probleme frana... ciudate si posibil costisitoare  (Citit de 10969 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline adir

Probleme frana... ciudate si posibil costisitoare
« : 29.Iun.2017, 11:14:59 p.m. »
Mai nou cateodata cand pun frana, frana e moale si pedala merge foarte jos. Franeaza, dar mi se pare periculos, exista o intarziere care ar fi bine sa lipseasca...

Din sapaturi pe net am aflat ca ar putea avea vreo doua cauze: aerisire necorespunzatoare sau blocare reglaj saboti.

Din experimentarile mele, situatia cu frana apare dupa ce intra ABSul, la franari ulterioare (desi nu sunt sigur ca numai atunci). Trebuie sa apas de cateva ori pe frana ca sa isi revina la normal.

Am fost pe la service si mi s-a spus ca de obicei cauza e unitatea ABS, care costa o fractiune insemnata din pretul unei masini noi.
De mentionat ca nu sunt aprinse LEDuri de eroare in bord si cu 'token' de diagnostic pe CAN-BUS (plus aplicatia aferenta) nu gasesc nici un cod de eroare.

A mai intalnit cineva o situatie similara?  X-(
  • SX4

Offline fireburn

Re: Probleme frana... ciudate si posibil costisitoare
« Răspuns #1 : 30.Iun.2017, 09:30:04 a.m. »
Dar aerisirea si verificarea sabotilor le-ai facut ?
Nu costa o avere si e bine sa elimini posibilele cauze cate una.
Asta pentru a sta linistit. E totusi vorba de siguranta.

Am intalnit o singura data cand aerisirea nu a fost facuta corespunzator, iar mecanicul, "nu....batman, batman"

Offline enicky

« Răspuns #2 : 30.Iun.2017, 10:36:20 a.m. »
Dar aerisirea si verificarea sabotilor le-ai facut ?
Ai dreptate, prima data se verifica daca sunt scurgeri, daca nu sunt se face obligat o "aerisire".
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Laurentiu

« Răspuns #3 : 30.Iun.2017, 11:30:03 a.m. »
...cand pun frana, frana e moale si pedala merge foarte jos.
Intra sau a intrat aer pe instalatie. Cind cantitatea de lichid scade mai mult decit minimul indicat pe rezervor, la pante sau rampe mai accentuate, poate intra aerul pe instalatie si fara e exista scurgeri.

Verifica cantitatea de lichid din rezervor, adu-l in punctul maxim si fa o aerisire cum trebuie.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline adir

« Răspuns #4 : 30.Iun.2017, 01:43:20 p.m. »
Tocmai am facut o aerisire, o sa vad cum se comporta de acum inainte...

Multumesc pentru sugestii!
  • SX4

Offline shpeedy

« Răspuns #5 : 30.Iun.2017, 01:57:13 p.m. »
Pai - odata facuta aerisirea - efectul este imediat. Se comporta la fel?

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline adir

« Răspuns #6 : 01.Iul.2017, 12:02:06 a.m. »
A trebuit sa ajung intr-o situatie in care se poate reproduce problema.

Nu se intampla tot timpul, doar dupa ce intra ABSul.

Am fost azi intr-un loc unde sunt niste limitatoare metalice pe o panta, daca franez cand trec peste ele, intra ABSul... si dupa aia a facut la fel  :-((

Foarte ciudat... am facut si experimente sa vad cat de periculoasa este situatia... la franare 'de urgenta' (adica daca apas frana rapid ca si cum ar trebui sa franez repede, ca in caz de coliziune iminenta) frana se comporta normal, doar daca apas frana incet e 'moale' si merge jos.
Straniu. Pare sa fie mai degraba un 'bug' decat o defectiune.

Cred ca astept pana schimb discurile si placutele sa vad daca cu ele noi mai face asa. Astea sunt cam uzate si poate ca ceva nu-i place ABSului. Foarte straniu.
« Ultima Modificare: 01.Iul.2017, 01:58:10 p.m. de adir »
  • SX4

Offline Laurentiu

« Răspuns #7 : 01.Iul.2017, 05:05:25 p.m. »
...la franare 'de urgenta' (adica daca apas frana rapid ca si cum ar trebui sa franez repede, ca in caz de coliziune iminenta) frana se comporta normal, doar daca apas frana incet e 'moale' si merge jos.
Banuiesc o garnitura ( gen palarie) din pompa centrala de frina; cind apesi tare pe pedala, "palaria" se umfla si face presiune. Cind apesi pedala incet, pe linga "palarie" se scurge presiune (nu multa) in spatele pistonului.

P.S. Este doar o banuiala (logica) intilnita in instalatiile de frinare.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline adir

« Răspuns #8 : 01.Iul.2017, 05:33:10 p.m. »
De ce s-ar intampla asta doar o perioada dupa ce intra ABSul si nu alta data?
  • SX4

Offline Laurentiu

« Răspuns #9 : 01.Iul.2017, 06:02:42 p.m. »
De ce s-ar intampla asta doar o perioada dupa ce intra ABSul ...?
Ca sa-ti intre in functie ABS-ul, pedala de frina trebuie apasata tare pt blocarea rotilor dupa care intervine "centrala" ABS echilibrind presiunea in instalatie si facind astfel ca rotile sa se rostogoleasca.
  • Suzuki SX4