Autor Subiect: Jante si anvelope  (Citit de 44277 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Trixi

• Vizitator
Re: Jante si anvelope
« Răspuns #10 : 26.Sep.2008, 05:45:50 p.m. »
@visatorul : consumul e o treaba foarte relativa la mine...si nu din cauza cauciucurilor  ;D
si Sony vorbeste tare bine,nu pot sa zic altceva decit AGREE!

Offline Visatorul

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 73
« Răspuns #12 : 26.Sep.2008, 06:53:20 p.m. »
Ok, va multumesc. Atunci cred ca o sa iau niste anvelope de iarna acum si pana in primavara mai vad ce fac. Am citit de bine despre Debica Frigo 2, nu as vrea nici sa dau foarte multi bani. Sa vad pe unde le gasesc. E o oferta in Metro insa din pacate nu au si pe dimensiunea care imi trebuie. Daca stiti vreo sursa buna, va rog sa o impartasiti. La auto-soft nu le au, am uitat insa sa ii intreb daca imi pot aduce pe comanda.
« Ultima Modificare: 26.Sep.2008, 06:56:38 p.m. de Visatorul »
Suzuki Swift 1.3 GLX

Offline predac

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 15
« Răspuns #13 : 27.Sep.2008, 05:03:06 a.m. »
de pe janta.ro le-am luat.

jantele de aliaj originale de pe swift sunt 5.5 J R15 ET45, daca nu ma insel. dar foarte greu sa gaseste o janta de 15 pe 5.5toli in ro.

nu ma pricep asa bine: talon, flanc, cum o fi. o sa-i zic inaltimea anvelopei. diferenta de inaltime dintre anvelopa de 165/70 si cea de 185/60 nu este asa mare pe cat s-ar parea. [70% din 165 = 115mm] minus [60% din 185 = 111mm] egal doar [4mm]. deci nu se pune problema de scaderea confortului la gropi din cauza inaltimii anvelopei.

intrucat e o diferenta asa mica la anvelopa si pt. ca diametrul jantei iti creste totusi cu 1tol, diametrul total al rotii creste per total cu 51,5mm. deci este cu 2,8% mai mare decat 165/70 R14. diferenta este totusi nesemnificativa (doar si gs-ul se vinde fix cu acelasi diametru total al rotii). poate ca o sa-ti arate la kilometraj cu 2,8% mai putin decat ai in fapt. sau poate, dimpotriva, la glx iti arata mai mult decat ai in mod real. nu stiu pentru care dintre diametrele oficiale a calculat constructorul kilometrajul, ca mi-e greu sa cred ca le "zice" diferit in functie de model.

cei 20mm in plus la latime ai 185-ului fac gropile mai usoare, pentru ca e o treaba de dispersie a greutatii masinii pe suprafata de contact cu solul. tot ei iti aduc si stabilitate mai mare.

daca te duci pe niste jante de 6.5toli => anvelopa mai putin balonata => curbe mai precise (un minus = trebuie sa ai mai multa atentie sa nu le lovesti).

eu am scazut si ET-ul cu 7mm => 14mm in plus la ampatament si cred ca pe undeva, pe undeva, se simte si asta. oricum, chiar daca pastrezi ET-ul de 45, tot iti creste ampatementul exterior (daca pot sa-i zic asa cand planul vertical al anvelopei vine mai in exterior) cu jumatate din diferenta latimilor, deci cu 10mm. mi-aduc nostalgic aminte de ce stabilitate deosebita am avut cand am pus flanse de vreo 30mm pe tico (ma rog, am distrus si rulmentii cu ghidusia asta). dupa ce m-a obligat the police sa le dau jos, m-am simtit ca in barca.

acum (desi m-a durut putin sufletul ca am respectat talonul si nu am luat macar niste 195-uri) sunt foarte multumit de noul comportament al masinii. mai ales pe piatra cubica si in curbe mai stranse. e alt swift decat ala pe care l-am luat de la dealer.

mi-am bookmark-uit mai multe link-uri de pe vremea cand incercam sa ma lamuresc ce jante is mai bune pt. swift:

apropo de "balon", uite cum sta o anvelopa 185/60 R15 pe o janta de 6.5toli latime: http://forum.suzukiclubsingapore.com/viewtopic.php?p=134784&sid=7a4c54d1af60ae288d2558113f4b42c3#p134784

in india, baietii isi pun la greu 185-uri pe jantele stock de 14x5 J si se declara foarte multumiti: http://www.team-bhp.com/forum/tyre-alloy-wheel-section/27777-swift-can-i-upgrade-tyre-stock-rims.html

si uite si specificatiile tehnice complete pt. o janta de new swift: http://www.swiftowners.co.uk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=101&postdays=0&postorder=asc&highlight=offset&start=0
« Ultima Modificare: 27.Sep.2008, 05:27:55 a.m. de predac »
swift 1.3 glx

Offline Sony

« Răspuns #14 : 27.Sep.2008, 09:04:33 a.m. »
nu ma pricep asa bine: talon, flanc, cum o fi. o sa-i zic inaltimea anvelopei. diferenta de inaltime dintre anvelopa de 165/70 si cea de 185/60 nu este asa mare pe cat s-ar parea. [70% din 165 = 115mm] minus [60% din 185 = 111mm] egal doar [4mm]. deci nu se pune problema de scaderea confortului la gropi din cauza inaltimii anvelopei.
Desi cifrele arata ca sunt numai 4 mm ai sa vezi in practica ce importanta au acesti 4 mm la confort.

nu stiu pentru care dintre diametrele oficiale a calculat constructorul kilometrajul, ca mi-e greu sa cred ca le "zice" diferit in functie de model.
De regula constructorul calibreaza vitezometrul sa indice o viteza ceva mai mare decat cea reala.
Ma distreaza Muppetsii! :)

Offline Visatorul

• Jr. Member
  • **
« Răspuns #15 : 27.Sep.2008, 09:21:37 a.m. »
Foarte bune informatii predac, multumesc.
Suzuki Swift 1.3 GLX

Offline predac

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 15
« Răspuns #16 : 27.Sep.2008, 05:47:12 p.m. »
am gresit niste calcule:
diferenta de diametru total dintre 165/70 R14 si 185/60 R15 = +1tol, apoi - (4mm*2), deci 17,4mm
diferenta care ar conta la kilometraj, de 51,5mm (+2,8%), este cea de la circumferinta.

sperand ca n-am mai gresit nici un calcul, nu stiu daca cei 4mm in minus de la inaltimea anvelopei conteaza asa mult la gropi. scaderea e de 3,47%.

zic ca mai conteaza si ce presiune pui in roti, dar si care-i diferenta dintre latimea jantei si cea a anvelopei. poti sa pui 185-uri pe orice janta cu latimea de la 5toli la 6,5toli. de-aici ar rezulta cat de balonata (si dispusa sa fie flexibila la miscare stanga-dreapta sau poate (?) chiar si fata-spate) ti-e anvelopa.

cum ziceam, am mers la jante pe latimea maxima (R15x6.5), cu 185/60 la anvelope si se simt mai putin canale, piatra cubica si alte gropite. la presiune am ales ce zicea pe stalpul de la usa pentru 3 persoane (2,nu mai stiu cat); agentul de vanzari imi indicase ca s-ar pune 3 atmosfere, care mie mi se par un pic cam multe.

apropo de presiuni si de exactitatea unei comparatii intre inainte si acum: nu stiu ce presiune a avut masina pe rotile stock, dar dupa burta de la sol a anvelopelor atunci si in prezent, as zice ca una similara.
« Ultima Modificare: 27.Sep.2008, 06:01:25 p.m. de predac »
swift 1.3 glx

Trixi

• Vizitator
« Răspuns #17 : 18.Oct.2008, 10:15:41 a.m. »
...nu demult m-a intrebat cineva de prindere pt SSS nou.m-am gindit sa trec si aici,pentru cine mai cauta eventual.
deci prinderea cu 5 prezoane pt suzuki este 5x114.3 (valabil si pt SSS si pt SX4)
prinderea cu 4 prezoane e 4x100(model 2005 swift de ex.)

Offline Visatorul

• Jr. Member
  • **
« Răspuns #18 : 21.Oct.2008, 01:40:31 p.m. »
In cele din urma am intrat si eu in randul lumii. Altfel spus, am jante de aluminiu. Le-am cumparat pe cele stock de pe varianta GS de la crazzyx(NRB) de pe masini.ro caruia ii multumesc. Am cumparat rotile cu totul (jantele + cauciucurile de vara Goodyear NCT5) la un pret rezonabil. Ramane sa ma decid daca imi iau si cauciucuri de iarna pentru jantele din tabla sau nu. Nu ma retine decat faptul ca nu voi gasi cu siguranta cumparator pentru gumele Continental montate acum pe jantele din tabla si parca nu imi vine sa le irosesc aiurea.
Consecintele schimbarii jantelor:
  • masina s-a inaltat cu 1.6 cm. Practic s-a marit diametrul rotii. Inca nu am apucat sa masor viteza cu GPS-ul ca sa vad care este diferenta acum intre gps si bord
  • Am castigat la capitolul stabilitate si distanta de franare (foarte incantat). Reamintesc ca am trecut de la 165/70/R14 la 185/60/R15.
  • Am pierdut la capitolul demaraj (foarte nemultumit). Acum cand schimb din a 1-a in a 2-a nu se mai simte asa bine cuplul si nu ma mai baga in scaun... Ramane sa mai fac niste masuratori sa vad ce si cum. Poate este doar o impresie insa nu cred.
Per total sunt multumit de schimbare, aleg oricand stabilitate+franare mai bune fata de un demaraj un pic mai slab. Si bineinteles masina are alt aspect acum...
« Ultima Modificare: 21.Oct.2008, 01:43:07 p.m. de Visatorul »
Suzuki Swift 1.3 GLX

Offline >pexic<

« Răspuns #19 : 21.Oct.2008, 06:40:38 p.m. »
Vezi ca si consumul e modificat - daca umbli peste 50% din timp in oras atunci a crescut, daca mergi mai mult afara -> a scazut putin.

Inca ceva - imi cer scuze dar n-am vrut sa deschid un topic similar la sectiunea Jimny (sau poate trebuia ?)
Am gasit jante la niste preturi de m-am frecat la ochi aici :
www.motoexpert.bg/bg/offers
au magazin si la Ruse, le-am dat mail sa ma conving de preturi si disponibilitate, insa am scris in EN deoarece nu stiu BG - stie careva BG ?
daca sunt adevarate preturile si sunt doritori ne putem cupla la un drum...

bafta !
« Ultima Modificare: 21.Oct.2008, 08:34:27 p.m. de pexic »
Fă din disperarea cea mai profundă, speranţa cea mai invincibilă.