Privind circulația pe drumurile publice în Serbia aș aduce următoarele completări:
- limitele de viteză sunt mai jos decât suntem noi obișnuiți (80km/h și 120km/h) - scrie și pe indicatoarele de la intrarea în țară;
- autostrada este cu taxă pe secțiuni (
detalii);
- restul șoselelor din afara localităților se prezintă în general bine, dar există și excepții;
- nu e prea multă poliție, dar se stă și cu radarul, deci atenție la limita de viteză;
- sunt indicatoare suficiente și drumurile sunt (în general) marcate corespunzător;
- nu am văzut prea mult gunoi la marginea drumului - evident, nu-i peste tot așa - și nici lume să arunce din mașină pe geam gunoi;
- nu sunt prea mulți utilizatori de Waze, deci nu sunt nici cine știe ce rapoarte de trafic;
- în general se conduce civilizat, dar sunt și destui proprietari de mașini de producție germană, mai recente, ce se comportă ca la noi;
- în orașe parcările la marginea drumului din zona centrală sunt cu taxă și destul de limitate, se mai parchează și aiurea, dar destul de puțin, comparativ cu ce sunt obișnuit eu;
- nu am auzit prea mulți claxonând;
- pietonii respectă în proporție mai mare culoarea semaforului și locul de traversare, dar nu se exagerează, evident;
- nu e atât praf (și implicit noroi atunci când plouă), deci, după o zi de mers prin ploaie nu s-a murdărit mașina.
Referitor la bani, mie personal nu mi se pare nici un chichirez să mergi cu euro și să schimbi acolo sau să plătești direct în euro. Am plătit cu cardul pe unde am putut (adică peste tot) și am scos de la bancomat 3000 dinari, să fie, lucru ce s-a tradus în debitarea contului cu 116 lei.