Ati auzit de paradoxuri temporale, consecintele teoriei relativitatii extinse si dilatarea timpului.
Un astronaut pleaca de pe Pamant intr-o calatorie de 4 ani cu maxim jumatate din viteza luminii. Sta la destinatie 1 an si se intorce pe Pamant. Cum trece timpul pentru astronaut comparat cu fratele sau pamantean in aceasta calatorie, care va fi diferenta la finalul calatoriei?
Deci vorbim despre factorul Lorentz - apare în câteva ecuații din teoria relativității restrânse, inclusiv dilatarea temporală, contracția distanțelor, și formula masei relativiste.
Formula este la sfaristul postului in poza anexata, deocamdata ne vom folosi de informatiile din tabelul de pe
wiki, pentru o viteza egala cu jumatate din viteza luminii factorul Lorentz este 1.155 si reciproca 0.866.
Sa presupunem ca nava cu care se deplaseaza calatorul nostru este speciala si poate accelera instant pana la viteza maxima (0.5c) fara sa-l omoare pe pasager si apoi pastreaza constanta viteza de deplasare pana ajunge la destinatie unde urmeaza o decelerare la fel de brusca.
Relativitatea "restransa" (si implicit dilatatia timpului) se aplica doar la sisteme inertiale, pe fratele care ramane pe Pamant il putem considera intr-un astfel de sistem deoarece gravitatia Pamantului este prea mica pentru a afecta calculele in cadrul acestei probleme.
Ca sa putem raspunde la intrebare trebuie insa clarificat enuntul: cei 4 ani de calatorie sunt masurati pe Pamant sau pe nava?