Autor Subiect: Cat de mare poate fi profitul unui dealer auto?  (Citit de 12327 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline bogdanzarnescu

Re: Cat de mare poate fi profitul unui dealer auto?
« Răspuns #10 : 18.Ian.2017, 11:33:06 a.m. »
Mai vine o factură de minus de la Suzuki România.
Niciunul nu am luat mașina la preț de catalog sau nu am plătit vopsea metalizată. Din acei 3000, dealerul îți lasă cât îți lasă, îți dă cadourile(discount la accesorii), ia el comision plus toate cele scrise de Alex. Ar ieși în pierdere.
  • Vitara S, 6AT, Allgrip & Peugeot 308

Offline Cosmin09

« Răspuns #11 : 18.Ian.2017, 11:34:42 a.m. »
Sincer...din ce mai cunosc si eu de la alte marci, daca chiar achizitioneaza cu 13 000 o masina pe care apoi o vinde cu 16 000, ea mi se pare f mica ca sa poti rezista pe piata. La alte marci, diferenta e aproape dubla.
  • Vitara S 1.4 turbo 4x4 6AT Galactic Grey din 18.11.2015 pana in 07.02.2022

Offline enicky

« Răspuns #12 : 18.Ian.2017, 11:51:21 a.m. »
..... Din banii aia se platesc transportul masinii, depozitarea ei, oamenii care o pregatesc pt livrare, o parte din costurile cu locatia unde este showroom-ul (curent, gaze, apa, curatenie, paza, gunoi, reparatii, impozite si taxe locale etc.), rate la credite, dobanzi sau comisioane la banca, costuri de publicitate (expunere vehicule in diferite locatii, reclame in presa, pe site-uri etc.), costuri cu resursele umane, pregatirea profesionala a angajatilor, etc. Abia apoi, cand se trage linie, ce ramane este profitul... Ca in orice afacere.
             Aaaa, @cosmin ai inceput sa-i plangi pe dealeri  :-)) ! In tara asta toata lumea se plange, toate afacerile merg pe minim sau chiar profit zero !  Vai de ei ! Am facut si eu vreo 16 ani comert....nu este necuratu' asa de negru.  Crezi ca traieste vreunul numai din vanzarea de masini?
             Bine, eu n-am inteles nici care este scopul si cu ce ne ajuta acest topic.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline bogdanzarnescu

« Răspuns #13 : 18.Ian.2017, 12:07:56 p.m. »
S-au închis topicurile pe care se discuta cel mai mult, cu bune, cu rele. Nu vezi că sărim ca hienele să ne dăm cu părerea despre orice? Cum se scrie un mesaj, cum toți acolo...

• Vitara S, 6AT, Allgrip & Peugeot 308

Offline Cosmin09

« Răspuns #14 : 18.Ian.2017, 12:52:42 p.m. »
             Aaaa, @cosmin ai inceput sa-i plangi pe dealeri  :-))

Eu incercam sa-i explic colegului @centel ca diferenta aia de 3000 de euro nu reprezinta profitul obtinut de pe urma vanzarii unei masini. Suma aia poate fi numita cel mult castigul reparatorului de pe urma unei masini pt ca a reusit sa o vanda mai scump decat a cumparat-o. Am dar doar niste explicatii de economia afacerilor de clasa a X-a (eu atunci am studiat in liceu la materia optionala Economie).

Ca nu castiga doar din vanzarea unei masini sunt constient pt ca eu lucrez in domeniul auto si cam stiu in ce consta activitatea unei societati care vinde si repara masinile unei anumite marci. Dar ...castiga si din vanzarea de masini: din ce-i mai ramane din diferenta aia de 3000 de euro, clienti castigati pt service, accesorii etc.
  • Vitara S 1.4 turbo 4x4 6AT Galactic Grey din 18.11.2015 pana in 07.02.2022

Offline shpeedy

« Răspuns #15 : 18.Ian.2017, 01:46:36 p.m. »
Din ce stiam (si de pe alte forumuri, si din diverse surse de pe net), partea dealer-ului din pretul de lista al unei masini este in general de 20-25%. Restul este compus din: costul masinii la iesirea de pe poarta fabricii, transportul masinii, MarCom (Marketing-Communications), costurile reprezentantei din tara respectiva, alte costuri logistice etc.

Din cei 20-25% ai dealer-ului se acopera costurile de functionare ale dealer-ului (rate, utilitati, salarii, bonusuri echipa de vanzari). Fctie. de performantele comerciale ale dealer-ului, la o anumita perioada de timp si/sau atunci cand se lanseaza un nou model, dealer-ul primeste o anumita suma din bugetul MarCom pentru promovare/publicitate.

Fctie. de conjunctura (volume de masini comandate, comasare comenzi la nivelul fabricii samd), costul masinii la iesirea de pe poarta fabricii inclin sa cred ca poate fi mai mic a.i. la dealer o masina sa ajunga la un cost mai bun si partea dealerului in acest caz sa fie mai mare. Cred ca in situatiile astea se pot obtine discount-uri de 10-11%, cum am mai auzit. Sau in cazurile in care vanzatorul merge pe volum de masini vandute si-si permite ca partea variabila din veniturile obtinute de pe urma unei masini sa fie mai mica, dar overall iese ok la sfarsit de luna.

Ce am mai auzit: masinile obtinute de dealer cu destinatia clara de show-room/drive-test au un pret mai mic pentru dealer, dar din ce am auzit, vorbim de o limita de cate un exemplar per model disponibil la un moment dat.

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline yeti

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1520
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
« Răspuns #16 : 18.Ian.2017, 02:48:21 p.m. »
Sincer...din ce mai cunosc si eu de la alte marci, daca chiar achizitioneaza cu 13 000 o masina pe care apoi o vinde cu 16 000, ea mi se pare f mica ca sa poti rezista pe piata. La alte marci, diferenta e aproape dubla.
"According to Bloomberg Businessweek, Porsche makes $23,000 on every car it sells. In comparison, the Volkswagen brand itself made just $850 per car" - link
Sumele respective reprezinta diferenta intre venitul adus prin vanzarea masinii (catre cumparatorul utilizator) si suma cheltuielilor pentru a produce si vinde acea masina. Asa cum explica aici Cosmin09, acesta este profitul. Cum "pe lant" sunt constructorul+dealerul, cheltuieli au si unul si altul si trebuie sa profite si unul si altul, inchipuiti-va cam cat ii revine, pe masina, unui dealer al unei marci de volum (adica din cei $850 pentru un (o) Volkswagen). Atentie, vorbim de profit, adica ce ii ramane dupa plata cheltuielilor.

O alta imagine asupra profitului unui dealer din vanzarea de masini o puteti afla aici
Un punct interesant atins in link-ul de mai sus este discount-ul oferit de producator dealerului pentru volume de vanzare mari. Practic discountul este cedarea catre dealer a unei parti din profitul constructorului.
« Ultima Modificare: 18.Ian.2017, 03:16:24 p.m. de yeti »
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka

Offline centel

« Răspuns #17 : 18.Ian.2017, 03:01:36 p.m. »
Diferenta de la 13 000 la pretul de catalog, cel peste 16000 nu poate fi considerata profit. Din banii aia se platesc transportul masinii, depozitarea ei, oamenii care o pregatesc pt livrare, o parte din costurile cu locatia unde este showroom-ul (curent, gaze, apa, curatenie, paza, gunoi, reparatii, impozite si taxe locale etc.), rate la credite, dobanzi sau comisioane la banca, costuri de publicitate (expunere vehicule in diferite locatii, reclame in presa, pe site-uri etc.), costuri cu resursele umane, pregatirea profesionala a angajatilor, etc. Abia apoi, cand se trage linie, ce ramane este profitul... Ca in orice afacere.
@Cosmin09 bravo, ai mai facut un post!
  • Vitara 1.6 Passion 2WD AT - Galactic Grey

The following users thanked this post: Cosmin09

Offline Vali D

« Răspuns #18 : 18.Ian.2017, 05:04:42 p.m. »
Cred ca este un subiect total neinspirat intrebarea asta......."Cat de mare poate fi profitul unui dealer auto?" . Parerea mea...

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #19 : 18.Ian.2017, 05:15:43 p.m. »
Ce sa fac Vali, combateau unii colegi pe topicul Sara Motors si a trebuit sa intervin. Data viitoare voi fi mai inspirat!  :pardon:
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice