Cateva cuvinte despre "experiantele" mele cu gipesuri:
Am un Mio DigiWalker C720b, pe care l-am ales in defavoarea lui C520 pentru ca avea in plus camera de 2Mpixeli si BlueTooth; nu le-am folosit niciodata, deci diferenta de pret am aruncat-o pe apa sambetei (felicitari
bogdanb pentru decizia de a renunta la gadget-urile astea). Pentru ca suportul pentru MioMap 3.3 (soft si harti) fusese oprit de producator in 2008, am inceput sa caut pe net variante. Am avut norocul ca Mio sa fie o marca destul de populara, deci destul de "descusuta" pe toate partile, asa ca am dat peste MioPocket care este un bundle (o "adunatura") de script-uri si programe 100% free care dau acces la resursele sistemului si permit instalarea de programe 3rd party (in felul asta, cu un card suficient de mare pot avea MioMap 3.3, MioMap 2008, iGO8, iGO Amigo, Garmin Mobile XT cu RoAD, OziExplorer, PocketGPS si orice alt soft pentru WinCE, SIMULTAN). Ca nota, m-am jucat cu un SDHC de 8GB si se vede perfect.
Pe de alta parte, in timp ce probam un alimentator auto am reusit sa ard o gioarsa de GPS (Amstrad CotCot
) al unui amic, asa ca a trebuit sa i-l inlocuiesc cu unul functional si oarecum echivalent ca valoare, asa ca am luat un NorthCross Escape 301 pe care merge cu succes iGO-ul. Cum mie imi place sa ma scarpin chiar daca nu ma mananca, am vrut sa-i pun omului si MioPocket, rezultand una bucata NorthCross nefunctional
. Prima bafta a fost ca mergea inca ActiveSync-ul, deci il putam lega la comp. A doua bafta a fost ca alt coleg si-a luat si el unul identic (pretentiile lui fiind un GPS care sa-l scoata prin orase fara sa mai trebuiasca sa beleasca ochii dupa indicatoare uneori inexistente). Asa ca, inarmat cu un editor de registri, dupa o noapte de copiat/editat noua sute si ceva de registri, scula era din nou functionala
Dupa ce m terminat, am recitit cu atentie README-ul de la MioPocket si am observat ca autorul atragea atentia in mod direct sa nu se instaleze pe chinezarii, ca se va intampla ce am patit eu.
In acelasi timp, desi mi-am foit Mio meu in fel si chip, chiar daca ocazional ajungea in starea de a nu mai raspunde la comenzi, dupa un hard-reset era ca scos din tipla...
. Pe softpedia se cunoaste un (1) caz de Mio C520 brickuit cu MioPocket, dar cel mai sigur e din cauza ca:
1. s-a incercat instalarea in memoria interna (se poate dar
NU rcomand) si
2. cel care si-a bagat nasul n-a citit instructiunile.
Mio Moov e generatia ulterioara lui Mio DigiWalker, atat ca soft (MioMap 2008) cat si ca hardware (receptor GPS imbunatatit).
Despre "matele" celorlalte GPS-uri nu stiu mare branza (decat ca Garmin lucreaza pe un core de Linux), iar poliloghia de mai sus am facut-o ca sa intelegi de ce am facut recomandarile pe care le-am facut (pentru ca pe astea le stiu eu, din proprie experienta). Nu lua nimic din ce-am scris ca litera de lege, sunt doar sfaturi; mai cauta informatii si pe Softpedia si pe site-uri specializate (
GPSpassion e printre cele mai bogate in informatii, nu uita sa citesti si
forumul lor)