Am zis sa postez aici, mi se pare locul potrivit (precizez ca nu am gasit pe forum problema asta, daca ma insel, rog moderatorii sa mute postarea) pentru discutarea virajului la stanga in intersectii.
Potrivit art. 110 din Regulamentul de aplicare al Codului rutier (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006),
"Art. 110. - (1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.
(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.
(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.
(4) Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcţiei de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna."
Alin.(1) mi se pare foarte clar si de inteles.
Insa, alin.(2) mi se pare greu de pus in practica. Daca este o intersectie aglomerata, unde multe masini fac stanga din sensuri opuse si mai avem si masinile care merg in fata, mi se pare greu sa te asiguri. Cand ocoleam centrul imaginar al intersectiei prin dreapta, aveam vizibilitate directa si, in momentul in care nu mai veneau masini care mergeau inainte, efectuam virajul. Acum, daca ocolesti centrul imaginar prin stanga, cum te poti asigura, daca ai vizibilitatea obstructionata de masinile care fac, la randul lor, stanga. Ca sa te poti asigura, trebuie sa intri pe banda celor care merg inainte (stiu o gramada de intersectii in Bucuresti, si sunt sigur sunt in toate localitatile, unde e imposibil sa te asiguri daca ocolesti centrul imaginar prin stanga).
Chiar daca am incercat sa virez prin stanga centrului imaginar, m-am pomenit fata in fata cu cei care vin din sens opus si care pentru a executa virajul la stanga ocolesc centrul imaginar prin dreapta. Stai si uita-te urat unul la altul, ca fiecare zice ca are dreptate.
Ce parere aveti?
Mi se pare ca aceasta reglementare este cam greu de respectat (cand am dat de permis stiu sigur ca se ocolea prin dreapta centrul imaginar).
Parerea mea e ca se poate aplica doar in intersectiile mai largi, unde ai spatiu de manevra si unde poti sa te pozitionezi fata de cei care vin din sens opus astfel incat sa ai cat de cat vizibilitate asupra benzii/ilor care merg/e in fata pentru a te asigura cand tai banda.
In intersectii mici, cu doar doua benzi pe sens (dintre care banda a 2-a cu posibilitate de a merge inainte sau stanga) este imposibil de pus in practica.
Mi se pare ca e aceeasi situatie (din punct de vedere al vizibilitatii) in care tu, aflat pe banda a doua si mergand inainte, lasi masina care vrea sa faca stanga sa-ti taie calea (pentru a decongestiona traficul pe sensul opus, unde s-a facut coloana in urma celui care vrea sa vireze stanga), iar cel care vine pe prima banda pe sensul tau si merge inainte (si care nu opreste desi tu ai oprit) intra in cel caruia tu i-ai dat prioritate, care nu avea cum sa se asigure din cauza ta. Nu acord prioritate decat daca ma asigur ca pe prima banda pe sensul meu de mers nu sunt masini, tocmai pentru a nu isca vreo tamponare.
Voi cum efectuati virajul la stanga in intersectii? Puteti respecta regula cu ocolirea centrului imaginar prin stanga?
Desi regula asta este de multi ani, nu prea am vazut sa se respecte.
Am gasit si o explicatie aici
https://ro-ro.facebook.com/449156695862199/posts/744004293044103/, dar e o intersectie cu doar o banda pe sens. Sau am inteles eu gresit si regula asta se aplica doar in intersectiile cu o banda pe sens?