Autor Subiect: Conducerea preventiva  (Citit de 93151 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline hugbear

Re: Conducerea preventiva
« Răspuns #790 : 25.Mar.2021, 11:24:59 a.m. »
https://legalup.ro/abuz-in-serviciu/

Citat
Abuzul în serviciu este o infracțiune incriminată la art. 297 din Codul Penal care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Codul Penal cere ca autorul acestei infracțiuni să aibă o anumită calitate, aceea de funcționar public. Cu toatea acestea, în sensul legii penale, noțiunea de funcționar public include mai multe categorii de persoane printre care persoana care:

a. exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătorești;

b. exercită o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de orice natură;

c. exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

d. De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Având în vedere definiția extrem de extinsă oferită „funcționarului public” de Codul Penal, este ușor de observat cum, pentru abuz în serviciu, în principiu, răspunde orice persoană care are un rol într-un serviciu public (sănătate, cultură, învățământ, cercetare-dezvoltare, asistență socială, amenajare teritorială etc) indiferent dacă persoana respectivă este sau nu funcționar public în sensul legii civile. De exemplu, în martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a publicat o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei probleme de drept (Decizia nr. 18/2017) prin care a hotărât faptul că angajații din bănci sunt funcționari publici în sensul legii penale și pot răspunde pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni rezervate funcționarilor publici. Pe același raționament, și angajații din alte sectoare (sănătate, cultură, învățământ, cercetare-dezvoltare, asistență socială, amenajare teritorială etc) sunt funcționari publici în sensul legii penale și pot răspunde pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni rezervate funcționarilor publici.

Acum că este clar pentru toată lumea cine răspunde pentru abuz în serviciu, vom arăta ce înseamnă, de fapt, această infracțiune. Art. 297 din Codul Penal spune că abuzul în serviciu este „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau „fapta  funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.

Așadar, infracțiunea de abuz în serviciu este reținută în sarcina unei persoane atunci când:

nu îndeplineşte un act, deși era obligat să îl îndeplinească;
    îndeplinește actul în mod defectuos și cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice;
    îngrădește exercitarea unui drept prin discriminare în raport cu alte persoane sau prin crearea unei situații de inferioritate.

Ce faci dacă ești victima unui abuz în serviciu? Primul pas este depunerea unei plângeri penale. Un model se găsește aici.  Dacă ai suferit prejudicii, te poți constitui parte civilă pe parcursul procesului penal pentru a primi despăgubiri.

Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline NicNic

« Răspuns #791 : 25.Mar.2021, 08:11:00 p.m. »
Foarte interesant indicatorul cu sens giratoriu, bine ar fi sa luam si noi ce-i bun din vest !!! :)

Acela este un panou de prezentare cum sa folosesti mai bine sensul giratoriu. Nici vorba de vreo impunere ... ("conseil d'utilisation" = "sfaturi de utilizare")

Similar cu acesta, avem si in Romania niste sageti desenate pe jos, la intrarea in giratorii. Absolut cu acelasi scop.

De ce sa ne dorim ce avem deja?
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Online ntire2000

« Răspuns #792 : 25.Mar.2021, 11:02:25 p.m. »
La noi ar merge montate si indicatoarele în paralel cu marcajele de pe asfalt...
Preventiv evident, pentru ca sunt o multime de îngramaditi care nu vad ditamai semnele de circulatie darmite marcajele.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline enicky

« Răspuns #793 : 26.Mar.2021, 12:13:23 a.m. »
   Ca sa nu fim gigi-contra, probabil :  "panoul de prezentare"( :-))) , daca te uiti mai atent iti indica EXACT cum trebuie sa circuli in acel sens giratoriu si in cazul unui accident sigur este o "baza de referinta" !! Si daca n-ai urmat conseil d'utilization, je ne te vois pas bien ! :)

Sunt tare curios cum observi tu sagetile desenate pe jos intr-un trafic bara-la-bara, sau cu mazga pe asfalt, sau dupa ce s-au sters(chiar partial) si care iti sunt vizibile maxim 1-2 secunde ! Ca sa nu mai vorbim de vizibilitatea pe timp de noapte+ploaie/zapada pe parbriz !

Panoul in schimb este mare(probabil si reflectorizant), la loc vizibil si intr-o pozitie inalta fata de turisme, deci practic "iti sare in ochi" si pe care il poti vedea de departe, deci muuult mai mult de 1-2 secunde !!!

Si apropo, indicatoarele rutiere nu sunt panouri pe prezentare sau publicitare. :-j
   Probabil ca d-aia se si circula asa prost in Bucuresti, conducatorii auto confunda indicatoarele rutiere cu panouri de prezentare, sau publicitare... :)
 Si ca mi-am amintit, daca ar fi existat si la noi conseil d'utilisation, probabil ca n-am mai fi avut atatea comentarii legate de clipul cu sensul giratoriu.
Dar de ce ar fi simplu, cand poate fi complicat?
Parerea mea....
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

The following users thanked this post: FritzVonSpritz

Offline Vecchio

« Răspuns #794 : 26.Mar.2021, 06:04:57 a.m. »
Foarte interesant indicatorul cu sens giratoriu, bine ar fi sa luam si noi ce-i bun din vest !!! :)
...........
Jeaba le avem trecute pe asfalt, că la noi GHEȚOIU tot intră în sens după cum i se scoală și se flendură prin sens, tot după cum îl taie capul! :( :notlst:
E un risc asumat să intri la noi într-un sens giratoriu! În Austria intri relaxat! :D
  • Vitara 1.4 Passion Allgrip AT/Jymni LJ80
Nu mă cert niciodată cu un prost, că mă aduce la nivelul lui și mă bate cu experiența. Bașca, are și mintea odihnită!
Am o mare calitate - iert foarte repede! Dar am și un mare defect - nu uit nicidată!

Offline NicNic

« Răspuns #795 : 26.Mar.2021, 07:55:33 a.m. »
   Ca sa nu fim gigi-contra, probabil :  "panoul de prezentare"( :-))) , daca te uiti mai atent iti indica EXACT cum trebuie sa circuli in acel sens giratoriu si in cazul unui accident sigur este o "baza de referinta" !! Si daca n-ai urmat conseil d'utilization, je ne te vois pas bien ! :)

[...]
Parerea mea....

Special i-am spus "panou de prezentare", ca sa nu mai faca lumea confuzie si sa creada ca politistul de la Bihor a avut dreptate dpdv al legii.

Avem si panouri indicatoare similare, prin Romania, nu doar sageti.
Dar admiratia pentru ce au altii si lipsa de cunoastere a ce avem noi, merg mana in mana ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Laurentiu

« Răspuns #796 : 26.Mar.2021, 09:37:39 a.m. »
https://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?action=dlattach;topic=6748.0;attach=37796;image

Este un panou ce te obliga la respectarea indicatiilor sau este doar un panou de indrumare?
Si daca panoul te obliga la respectarea indicatiilor, ce articol din lege prevede asa ceva?
Este un panou ce face parte din legislatia ruriera?
Eu zic ca este doar un panou ajutator pentru a preveni eventualele accidente si a sti cum sa te incadrezi pe benzi pentru diferite directii, dar nicidecum nu este obligatoriu sa respecti indicatiile neincalcind astfel regulile de circulatie.

<<I-am întrebat pe polițiști și dacă un șofer greșește dacă intră în sensul giratoriu pe prima bandă și traversează întreaga girație pe prima bandă pentru a ajunge la cea de-a treia ieșire?
”Nu este greșită această manevră, șoferii pot intra în sensul giratoriu de pe orice bandă de circulație, dar recomandarea noastră este să se respecte marcajul rutier pentru evitarea producerii de evenimente rutiere”>> https://www.turnulsfatului.ro/2017/04/05/ce-spune-politia-despre-noile-marcaje-premergatoare-sensurilor-giratorii-cum-se-circula-corect-82626
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline shpeedy

« Răspuns #797 : 26.Mar.2021, 10:21:02 a.m. »
Conseil (fr.) = sfat (ro.)

Adicatelea iti recomanda cum ar fi de procedat in respectivul sens giratoriu pentru fluiditatea traficului si minimizarea riscurilor. Nici macar nu trateaza situatia in discutie in care traiectoriile masinilor de pe cele doua benzi se intersecteaza, situatie ce nici nu ar fi meritat atatea pagini de discutie intr-o tara cu mentalitate cat de cat normala (respect pentru lege si pentru bun-simt, deopotriva).

Pe de-o parte as fi foarte curios sa-l cunosc (si sa-l studiez) pe politistul ala din masina neagra de la care a inceput toata aceasta polemica, sa inteleg mai bine cum gandeste... Chiar presupunand ca legea - asa cum ar interpreta-o el - i-ar permite (i-ar oferi prioritate) sa se urce, fara vreo minima asigurare, peste masina ce circula in paralel cu el, tot sunt curios cum poti ignora minimul de instinct de conservare cu care suntem dotati ca specie pentru a trage de volan cand vezi ca vine o masina pe traiectoria urmarita de tine. Eu chiar daca stiu ca sunt cu legea de partea mea, tot ma asigur suplimentar pana la limita evitarii oricarui incident. Testele psihologice la obtinerea permisului de conducere stiu ca sunt o gluma, dar si la politisti (mai ales daca sunt si cu drept de port-arma) sunt la fel?!
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

The following users thanked this post: Romix

Offline enicky

« Răspuns #798 : 26.Mar.2021, 10:38:43 a.m. »
   La noi cred ca ar functiona bine un panou-reclama langa un indicator rutier. :) Asa cred c-ar fi mai bine observate, nu stiu daca si respectate.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Laurentiu

« Răspuns #799 : 26.Mar.2021, 12:53:53 p.m. »
Conseil (fr.) = sfat (ro.)

Adicatelea iti recomanda ...
... iti recomanda dar NU te OBLIGA. Cam asta-i diferenta ce unii nu o inteleg.

as fi foarte curios sa-l cunosc (si sa-l studiez) pe politistul ala din masina neagra de la care a inceput toata aceasta polemica, sa inteleg mai bine cum gandeste...
Il poti studia (pr)in prezentarile (filmuletele cu sensul giratoriu) facute de Tavi Pertea, cel cu lacune in intelegerea sensurilor cuvintelor si implicit in ''intelegerea'' legilor. Pe linga astea, mai confunda si LOCUL de intrare in sens cu TIMPUL de intrare, parca ar sta cineva cu cronometrul si foaia de hirtie in mina sa noteze care a intrat in sens si in fata cui se afla. O filozofie mai alambicat si proasta in circulatie, n-am mai auzit pina acum.
« Ultima Modificare: 26.Mar.2021, 01:11:35 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!