Autor Subiect: Conducerea preventiva  (Citit de 93257 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline bogdanzarnescu

Re: Conducerea preventiva
« Răspuns #170 : 02.Iul.2017, 06:18:12 p.m. »
În sensul giratoriu nu se semnalizează stânga dacă nu schimbi benzile. E derutant. Cât timp ești în sens, tu mergi "înainte". Obligatoriu semnalizezi când schimbi banda și când ieși din sens. Restul e can can, prost interpretat de imaginația fiecăruia.
Există însă un "dar" care pune chestiunea undeva la mijloc.
În sensul giratoriu cu "dăcât" două benzi. Cel de pe banda a doua semnalizează stânga intrarea în sens pentru că cel de pe banda 1 se presupune că iese la prima, și semnalizează direct dreapta. Că așa spune legea, că nu te învârți pe prima bandă, de pe aia ieși.
Tot aberant e să semnalizezi stânga intrarea în sens, dar se iartă pentru că chipurile tu traversezi prima bandă să te duci direct pe a doua.
Dar odată aflat în sens, dacă semnalizezi stânga îmi spui că intenționezi să parchezi pe insulă, sau că schimbi banda înspre interiorul sensului.
  • Vitara S, 6AT, Allgrip & Peugeot 308

Offline enicky

« Răspuns #171 : 02.Iul.2017, 09:25:27 p.m. »
    Pana la urma, in sensul giratoriu nu este nimic aberant, din moment ce se intampla constant ! :)
    -Nesemnalizarea in sensul  giratoriu este evident mult mai grava decat semnalizarea stanga inca de la intrare - cel putin stiu ca acesta(cel care semnalizeaza stanga) nu va vira dreapta.
    -Semnalizarea stanga este necesara dupa intrarea in sens, dar inainte de aIIa iesire, aratand astfel ca n-o vom folosi ! Nu se va intelege ca parchez in ...mijloc.
    -Semnalizarea stanga facuta de cel din fata mea, imi da mie siguranta ca nu-mi va "taia" fata pt. a iesi din sens.
    -Repet : miscarea/circulatia intr-un sens giratoriu, din momentul intrarii in el, este rapida, practic nu avem timpul necesar sa-l consideram ca drum normal (acceptand cercul ca "normalitate" rutiera). Daca la intrare ne asiguram stanga, peste 3 secunde ne asiguram in dreapta, apoi "inainte", apoi iar dreapta ca sa iesim, deci sa nu uitam ca miscarea capului nostru este similara cu cea a unui ..girofar !
    -In situatia in care nu folosim prima iesire din sens, ci aIIIa(ca sa nu zic si aIIa) ar trebui sa semnalizam deci de 2(doua) ori.
     Important este, zic eu, sa nu  uitam de existenta manetei din stanga volanului.
« Ultima Modificare: 02.Iul.2017, 10:02:36 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #172 : 02.Iul.2017, 09:37:42 p.m. »
În satul cu miniștri avem si sensuri giratorii cu semafor sau cu cedează trecerea (Charles de Gaulle sau Arcul de Triumf). Acolo, daca nu te încadrezi pe banda care trebuie riști să tai calea altuia si sa fii claxonat. Sau sa astepti pana pleaca cei din fata ta.

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Laurentiu

« Răspuns #173 : 02.Iul.2017, 10:27:56 p.m. »
S-a mai discutat aceasta problema (circulatia in sens giratoriu) si am postat acest filmulet. Poate unii totusi invata ceva macar acum. ATENTIE de la min. 3:20 (semnalizarea)!!!

• Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Catalln

« Răspuns #174 : 02.Iul.2017, 10:36:07 p.m. »
OK, o explicatie mai amanuntita o sasiti aici:

Este mult mai aproape de adevar dar, :) (stiu o sa fiu catalogat Gica Contra), dupa ce explica logic, pe alocuri o dau de gard, anume:
- instructorul face paralela intre sensul giratoriu si drumul cu sens unic (nimic gresit), dar in momentul in care spune de doua benzi in sens in loc sa spuna de un drum cu sens unic cu 2 benzi, el pomeneste de 2 drumuri cu sens unic !!! ??? si continua „doua drumuri egale unde ei isi acorda prioritate de dreapa unu celuilalt” !!!???; dupa care revine la logica :), corecta:
 „cel de pe banda 2 trebuie sa acorde prioritate celui de pe banda 1 daca vrea sa iasa din sens”
 „cel de pe banda 2 din sens are prioritate fata de cel care urmeaza sa intre in sens”
 „daca cel de pe banda 2/3 nu reuseste sa se incadreze din timp pentru iesire, face sensul timp in care succesiv schimba benzile pana ajunge pe banda 1 de unde poate sa iasa din sens”
- politistul la inceput, spune / argumenteaza cat se poate de logic cand / cum se semnalizeaza la schimbarea benzii respectiv se face preselectia benzii pentru schimbarea directiei de mers, dupa care si el „da cu bota in balta” „manevra de semnalizare se mentine pe toata durata traseului parcurs pana la iesirea din sens” !!! si continua :) „in timpul deplasarii in sensul giratoriu semnalizarea pe partea stanga se mentine pana la iesirea din sens cand semnalizezi dreapta” dupa care isi da seama, cred, de gafa si o intoarce, spunand ca nu trebuie sa te increzi in semnalizarea celui din sens si trebuie sa astepti sa vezi intentia de deplasare a acestuia;
In urmatoarele secvente atat instructorul cat si politistul vin si dau ca recomandare, pe parte de conduita preventiva semnalizarea stanga in intersectie, alta decat cea de schimbare a benzilor, recomandare care sa ajute la fluidizarea traficului, dar care nu face altceva decat „sa o lase ca in tren” abordarea corecta a sensului giratoriu.

Ce vreau sa spun este ca se incearca sa se dea explicatii logice / corecte dpdv legal pentru abordarea corecta a sensului giratoriu, dar din dorinta de a „impinge”, „forta” fluidizarea traficului in sensurile giratorii se dau anumite recomandari paguboase de genul „semnalizare permanenta stanga in sens”.
Alta aberatie, nu este cazul in filmuletul in cauza, dar se datoreaza tot instruirii teoretice ai practice primite, pana la primirea permisului „cel care a intrat primul in sens are prioritate fata de cel care a intrat ultimul, desi amandoi sunt in sens” si se ajunge la situatii aberante in care tu de pe banda 1, pentru a nu „crepona tabla”, te opresti si il lasi sa iasa din sens pe cel de pe banda 2.

Aceste balbe ale instructorilor respectiv ale politistilor duc la transformarea sensului giratoriu intr-o necunoscuta pentru multi, multi ca sa nu fiu rau, majoritatea conducatorilor auto.

LE: Vorba lui Titi Aur la noi in Romania nu sunt scoli de soferi ci scoli de luat permisul, din pacate este cat se poate de adevarat, constatare pe care am experimentat-o si pe pielea mea, schimband 3-4 scoli, dupa ce am vazut abordarea strict comerciala a acestora si nedumereirea lor cand le-am spus „vreau sa invat sa conduc” in loc de „vreau sa iau permisul” :).

• Suzuki Vitara Passion 2015 1.6 VVT 4WD MT
Consum declarat: urban 6,5 L/100 Km; mixt 5,6 L/100 Km; extra urban 5,1 L/100 Km
Consum mixt realizat la

The following users thanked this post: toma

Offline toma

« Răspuns #175 : 02.Iul.2017, 10:38:51 p.m. »
Nu semnalizezi cand intri in giratoriu! Semnalizezi dreapta cand vrei sa iesi (de preferinta inainte nu concomitent cu tragerea de volan >:) ). Semnalizezi stanga daca schimbi banda spre interiorul giratoriului ( de exemplu ai intrat in sens pe prima banda si iesi abia la a 3-a iesire).
 E foarte simplu nu inteleg de ce atata vorbarie.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline toma

« Răspuns #176 : 02.Iul.2017, 10:47:16 p.m. »
În satul cu miniștri avem si sensuri giratorii cu semafor sau cu cedează trecerea (Charles de Gaulle sau Arcul de Triumf). Acolo, daca nu te încadrezi pe banda care trebuie riști să tai calea altuia si sa fii claxonat. Sau sa astepti pana pleaca cei din fata ta.

Trimis folosind Tapatalk

Nu exista sens giratoriu cu cedeaza. Aia e doar o intersectie circulara. Sensul giratoriu este anuntat de semnul specific.
Daca ai semafor nu mai conteaza semnele atat timp cat becurile functioneaza (la fel cum nu conteaza becurile daca este cap de creta care dirijeaza circulatia).

Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline Laurentiu

« Răspuns #177 : 02.Iul.2017, 10:54:25 p.m. »
Nu semnalizezi cand intri in giratoriu!
Inseamna ca nu mai avem nevoie de agenti de circulatie din moment ce isi iau practic salariul degeaba si nici legislatie nu cunosc.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline toma

« Răspuns #178 : 02.Iul.2017, 11:01:51 p.m. »
Care ar fi motivul pentru care ai semnaliza cand intri intr-un giratoriu? Cand ajungi la o intersectie nesemaforizata, unde ai cedeaza, si o traversezi fara sa schimbi directia de mers sau banda, semnalizezi?
Cand intri in giratoriu practic iti continui directia de mers inainte (chiar daca drumul e curbat). Cedezi daca e cazul si apoi ii dai inainte. Ce semnificatie ar avea semnalizarea? Ca vrei sa intri in giratoriu? Pai nu de aia te afli acolo ca doar n-ai parcat inainte de intrare...

Legat de afirmartia ta: probabil cu mici exceptii sunt total de acord - isi iau salariul degeaba!

PS: Care e articolul din codul rutier care spune ca trebuie sa semnalizezi cand intri in giratoriu? Posibil sa-mi scapat si sa ma aflu in eroare.

Offline enicky

« Răspuns #179 : 02.Iul.2017, 11:11:59 p.m. »
   .....deci sa nu uitam ca miscarea capului nostru este similara cu cea a unui ..girofar !
    -In situatia in care nu folosim prima iesire din sens, ci aIIIa(ca sa nu zic si aIIa) ar trebui sa semnalizam deci de 2(doua) ori.
     Important este, zic eu, sa nu  uitam de existenta manetei din stanga volanului.
     Deci odata intrat in sensul giratoriu, de cate ori semnalizam?

Cum care ar fi motivul sa semnalizezi ?? :-)) Am spus mai sus.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip