Cred ca inainte de a despica firul in patru in domeniul asta, e nevoie sa se caute macar capatul de la care incepe despicarea, zic eu. Sunt curios daca cineva a incercat o minima documentare inainte sa posteze (ma refer la suita de postari din ultima zi, ca urmare a reactivarii topicului).
In primul rand, educarea copiilor acasa este normala ca si concept/filosofie/idee. Nu e vreun vodoo sau vreo manifestare patologica, gresita din start, de evitat, emanatie unor parinti anormali social, psihologic, religios ... s.a.m.d.; asa cum se considera de (mult prea) multe ori in discutiile pe acest subiect (o parte din postarile anterioare se incadreaza destul de bine in cliseu, by the way
).
Apoi educatia de tipul asta este legala si reglementata corespunzator mai peste tot prin lume. Sunt si state in care nu e posibil sau in care lucrurile sunt mai vagi, dar marea majoritate a tarilor recunosc dorinta paritilor de a educa [,] copiii acasa si vin in intampinarea acestei dorinte asa cum pot mai bine in raport cu sistemele lor de invatamant, cu cultura locala, istoria, religia, organizarea sociala s.a.m.d.
Am incercat sa ma documentez un pic si se pare ca Romania face parte cam din ultima categorie (aia cu reglementarile mai vagi). Se pare ca reglemntarile ar fi fost introduse in legea educatiei in 2002, insa lucrurile nu sunt prea clare. E adevarat si ca n-am avut timp sa studiez prea mult.
Oricum, in majoritatea covarsitoare a statelor care accepta educarea acasa, intrucat educatia e oligatorie prin lege, copiii trebuie trebuie fie sa urmaze curicule acceptate, fie sa treaca prin aceleasi examinari ca cei care merg la scoala, fie sa se supuna unor controale regulate, fie parintii sa obtina calificare dicactica, fie sa aiba o scoala giranta care sa-i supravegheze si certifice ... si fel de fel de combinatii. Astfel incat, statul sa se asigure ca acei copii sunt apti socio-emotional si d.p.d.v. al pregatirii pentru traiul in societatea din care fac si vor face parte.
Revenind la articolul despre Dana Nalbaru postat de
@gabineg, el este evident aproape de categoria click-bait. Ne prezinta niste mici extrase dintr-o discutie, probabil bine alese si scoase din context pentru a crea senzationalul, un titlu foarte bombastic; si gata ... sa curga (dez)aprecierile, despre invitata si familia ei, despre moderatorul podcastului, despre copil, despre home-schooling ... etc.
Sunt curios daca cineva din cei care a postat a incercat sa vada podcast-ul respectiv in intregime, pentru a putea posta la obiect. Eu unul nu l-am vazut, ca n-am timp, insa imi imaginez respectivii parinti urmeaza ceva curicula si probabil sunt inscrisi legal intr-un program/registru de home-schooling asa cum prevad acele reglementari din legea educatiei, asa vagi cum or fi. Si banuiesc si ca [,] copiii lor vor obtine int-run fel sau altul certificarile si recunoasterea necesare pentru a fi in randul celorlalti cand va veni timpul.
Mai banuiesc si ca podcast-ul a fost probabil unul destul de lung si s-a desfasurat intr-un vibe relaxat, poate si haios asa cum se intampla de obicei; iar mamica si-a manifestat mandria si aprecierea fata de copiii ei, cel mai probail cu destul bun simt si cu mai multe nuante decat extrasele in alb si negru prezentate in articol.
Alftel, ca o opinie personala, ii apreciez pe acei parinti care reusesc sa educe copiii acasa pe termen lung. M-am gandit si eu la un moment dat, insa nu ma simt in stare sa ofer acelasi lucru pe care il ofera scoala clasica. Pot sa fac in asa fel incat sa alegem o scoala mai buna, poate o societate mai buna, insa nu pot inlocui scoala (nici d.p.d.v tehnic si nici social). Ne gandim insa activ la perioade scurte de home-schooling de genul cateva luni - 1 an, care sa ne permita ca de-a lungul vietii din cad in cand sa calatorim si sa ne stabilim pe termen scurt prin alte locuri. Am explorat deja terenul cu scoala actuala si autoritatie locale si se pare ca e posibil. Deci de ce nu?
P.S. Mai jos, un sumar al reglementarilor de home-schooling pentru tarile din Europa (nu stiu cat de bine documentat e, dar macar ataca toate tarile; deci se poate face o idee despre cum merg lucrurile):
https://progressiveschooling.com/homeschool-laws-in-europe-by-countries/Iar asta e din Australia:
https://hslda.org/post/australia