Autor Subiect: Homeschooling, necesitate sau fita?  (Citit de 3497 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline teutzue

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #20 : 21.Apr.2023, 08:10:34 p.m. »
Depinde de domeniu la treaba cu diplomele.
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1
 

Offline Calin sb

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #21 : 21.Apr.2023, 09:50:38 p.m. »
Presupunerea ca actualul sistem de învățământ reprezintă un standard e contrazisa de lipsa rezultatelor.
Singurul examen cât de cât este bacul si poți ajunge acolo doar așteptând sa treacă anii.
Cred ca soluția este examinarea naționala după fiecare ciclu de învățământ.
Școala acasă , privată, sau de stat nu este scopul ci doar calea de a obține cunoștințele. Examinarea este dovada.
Vârsta nu ar trebui sa fie un impediment.


  • Superb iV PHEV Style

“ Be first, be smarter, or cheat. Well, I don't cheat “ John Tuld ,Margin call
 

Offline bisti

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #22 : 21.Apr.2023, 10:54:20 p.m. »
Examinarea sa zicem ca o ia cu brio. Dar, asa cum am zis, Bacul este examenul de absolvire a liceului. Nu ai facut liceul, nu ai de ce sa dai acel examen. La facultate poti merge fara Bac (in privat sau afara).
Insa, geniu la 7 ani, asa cum pretinde mama acelui copil ca ii este fiul, sunt extrem de putini si extrem de putini confirma acest lucru dupa 20 de ani.
Este un obicei prost sa ridici in slavi un copil care este peste medie si sa il fortezi doar pentru ca observi ca este mai destept decat erai tu la aceeasi varsta. Este normal sa fie asa, tehnologia si informatiile disponibile la tot pasul influenteaza usor in bine un copil. Insa sunt puțini care pot continua pe acest drum cu acumularea nesfârșita de informații. Foarte multi se plafoneaza la pubertate sau adolescență.
Sa spui ca tu, o cântăreață de mana a treia si un actor mediocru poti face mai multe ca un profesor cu experiență, este deja prosteala pe fata.
Daca acest lucru il spunea o somitate in orice domeniu, poate era credibil. Insa prostiile debitate intr-un podcast al altui mediocru denota lipsa acuta de atentie media.
Tineti minte expresia "eu daca nu ies la tv sa vorbesc, fac cancer la limba!" a altui submediocru bagat in seama de toate televiziunile pentru rahatul ala de rating?
Din pacate astea sunt vremurile in care traim iar media de scandal e in stare sa o dezgroape si pe Elodia daca ar stii unde este.
 
The following users thanked this post: vali22

Offline Leutz

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #23 : 22.Apr.2023, 04:59:11 p.m. »
Cred ca inainte de a despica firul in patru in domeniul asta, e nevoie sa se caute macar capatul de la care incepe despicarea, zic eu. Sunt curios daca cineva a incercat o minima documentare inainte sa posteze (ma refer la suita de postari din ultima zi, ca urmare a reactivarii topicului).

In primul rand, educarea copiilor acasa este normala ca si concept/filosofie/idee. Nu e vreun vodoo sau vreo manifestare patologica, gresita din start, de evitat, emanatie unor parinti anormali social, psihologic, religios ... s.a.m.d.; asa cum se considera de (mult prea) multe ori in discutiile pe acest subiect (o parte din postarile anterioare se incadreaza destul de bine in cliseu, by the way  :-?).

Apoi educatia de tipul asta este legala si reglementata corespunzator mai peste tot prin lume. Sunt si state in care nu e posibil sau in care lucrurile sunt mai vagi, dar marea majoritate a tarilor recunosc dorinta paritilor de a educa [,] copiii acasa si vin in intampinarea acestei dorinte asa cum pot mai bine in raport cu sistemele lor de invatamant, cu cultura locala, istoria, religia, organizarea sociala s.a.m.d.
Am incercat sa ma documentez un pic si se pare ca Romania face parte cam din ultima categorie (aia cu reglementarile mai vagi). Se pare ca reglemntarile ar fi fost introduse in legea educatiei in 2002, insa lucrurile nu sunt prea clare. E adevarat si ca n-am avut timp sa studiez prea mult.

Oricum, in majoritatea covarsitoare a statelor care accepta educarea acasa, intrucat educatia e oligatorie prin lege, copiii trebuie trebuie fie sa urmaze curicule acceptate, fie sa treaca prin aceleasi examinari ca cei care merg la scoala, fie sa se supuna unor controale regulate, fie parintii sa obtina calificare dicactica, fie sa aiba o scoala giranta care sa-i supravegheze si certifice ... si fel de fel de combinatii. Astfel incat, statul sa se asigure ca acei copii sunt apti socio-emotional si d.p.d.v. al pregatirii pentru traiul in societatea din care fac si vor face parte.

Revenind la articolul despre Dana Nalbaru postat de @gabineg, el este evident aproape de categoria click-bait. Ne prezinta niste mici extrase dintr-o discutie, probabil bine alese si scoase din context pentru a crea senzationalul, un titlu foarte bombastic; si gata ... sa curga (dez)aprecierile, despre invitata si familia ei, despre moderatorul podcastului, despre copil, despre home-schooling ... etc.

Sunt curios daca cineva din cei care a postat a incercat sa vada podcast-ul respectiv in intregime, pentru a putea posta la obiect.  Eu unul nu l-am vazut, ca n-am timp, insa imi imaginez respectivii parinti urmeaza ceva curicula si probabil sunt inscrisi legal intr-un program/registru de home-schooling asa cum prevad acele reglementari din legea educatiei, asa vagi cum or fi. Si banuiesc si ca [,] copiii lor vor obtine int-run fel sau altul certificarile si recunoasterea necesare pentru a fi in randul celorlalti cand va veni timpul.

Mai banuiesc si ca podcast-ul a fost probabil unul destul de lung si s-a desfasurat intr-un vibe relaxat, poate si haios asa cum se intampla de obicei; iar mamica si-a manifestat mandria si aprecierea fata de copiii ei, cel mai probail cu destul bun simt si cu mai multe nuante decat extrasele in alb si negru prezentate in articol.

Alftel, ca o opinie personala, ii apreciez pe acei parinti care reusesc sa educe copiii acasa pe termen lung. M-am gandit si eu la un moment dat, insa nu ma simt in stare sa ofer acelasi lucru pe care il ofera scoala clasica. Pot sa fac in asa fel incat sa alegem o scoala mai buna, poate o societate mai buna, insa nu pot inlocui scoala (nici d.p.d.v tehnic si nici social). Ne gandim insa activ la perioade scurte de home-schooling de genul cateva luni - 1 an, care sa ne permita ca de-a lungul vietii din cad in cand sa calatorim si sa ne stabilim pe termen scurt prin alte locuri. Am explorat deja terenul cu scoala actuala si autoritatie locale si se pare ca e posibil. Deci de ce nu?

P.S. Mai jos, un sumar al reglementarilor de home-schooling pentru tarile din Europa (nu stiu cat de bine documentat e, dar macar ataca toate tarile; deci se poate face o idee despre cum merg lucrurile):
https://progressiveschooling.com/homeschool-laws-in-europe-by-countries/
Iar asta e din Australia: https://hslda.org/post/australia
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019
 
The following users thanked this post: ntire2000, gabineg, saureign

Offline gabineg

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 14537
  • Thanked: 3483 times
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #24 : 22.Apr.2023, 08:46:38 p.m. »
Iată și abordarea oficială a problemei dezbătută în articolele legii Educației.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice
 

Offline bisti

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #25 : 22.Apr.2023, 09:14:38 p.m. »
Asadar, care dintre cei doi face munca in folosul comunității?
Ca banuiesc ca au depasit de mult pragul amenzii contravenționale.
 

Online NicNic

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #26 : 22.Apr.2023, 11:38:33 p.m. »
In opinia mea, formele de invatamant institutionalizate, confera in primul rand educarea elevilor in spiritul de a respecta reguli comune.
O educare independenta, individualizata, ar crea mari probleme in acest sens.

Pentru ca formele actuale de invatamant au fost create ca sa pregateasca indivizii pentru lucrul in echipa, la program.
Pentru ca scoala te invata, inainte de a citi sau scrie, ca trebuie sa vii la ore, sa respecti programul.
Daca aceasta necesitate va disparea (spre exemplu odata cu raspandirea majora a muncii de acasa, fara program definit exact), ar deveni o varianta aplicabila si invatamantul la domiciliu.

Om vedea ce va fi.
Dar cat timp vom avea fabrici si locuri de munca cu program, care asteapta indivizi pregatiti corespunzator, va fi aproape imposibil de acceptat sa trecem la pregatirea copiilor de acasa, in masa ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!
 
The following users thanked this post: vali22