Autor Subiect: Homeschooling, necesitate sau fita?  (Citit de 3495 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Homeschooling, necesitate sau fita?
« : 29.Sep.2016, 04:28:14 p.m. »
De vreo doua saptamani a aparut in spatiul public termenul "homeschooling". O familie de vedete TV a decis sa-si retraga odrasla din siustemul educational reglementat (de stat sau privat, nu stiu) si sa recurga la educatia acasa. Au urmat replici de diverse magnitudini.
Azi a aparut un articol care m-a pus pe ganduri.
Intrucat sunt implicat in procesul educational (la partea "superioara" a acestuia) si pentru ca stiu ca pe forum sunt multi parinti, din toate categoriile sociale si cu niveluri de venituri foarte diverse, mi-ar placea sa aflu parerea dumneavoastra despre acest mod optional de educatie.   
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Leutz

Re: Homeschooling, necesitate sau fita?
« Răspuns #1 : 29.Sep.2016, 05:09:41 p.m. »
Nu-mi este clar ce inseamna homeschooling. Ar putea cineva sa descrie conceptul, eventual apeland si la niste referinte bune?
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #2 : 29.Sep.2016, 05:38:04 p.m. »
La noi pare a fi asa: iti retragi copilul de la scoala sau nu-l inscrii de la inceput. Apelezi la un sistem din strainatate (SUA, EU) care-ti trimite programa de homeschooling (e-learning) contra cost. Tu te ocupi de copil in timpul liber, el sustine teste sau examene. Undeva/candva, acestea trebuie echivalate cu etapele din sistemul educational cu frecventa din tara. Cam asta se stie acum.

Mai exista homeschooling pentru copiii cu probleme speciale (autism, sindrom Down, hiperactivitate), care nu se pot integra in colectivele din scoli si licee. Si ei sunt evaluati de comisii speciale, care le evaluaeaza competentele si le echivaleaza la sistemul cu frecventa. 

Stiu ca in Australia se practica sistemul asta de zeci de ani, la inceput prin radio si apoi prin TV sau Internet, din cauza distantelor imense intre domiciliul copiilor si scolile cele mai apropiate.
« Ultima Modificare: 29.Sep.2016, 05:44:50 p.m. de gabineg »
  • SX4 by Giugiaro

Offline shpeedy

« Răspuns #3 : 29.Sep.2016, 05:44:41 p.m. »
@Leutz: Poate ajuta...

Gabi, Gabi, ce mingi ridici tu la fileu...  >:)

Avem probleme in a scrie corect romaneste sau in asigurarea elementelor de baza din piramida lui Maslow si tu vorbesti de homeschoolin' ?!  :-))

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #4 : 29.Sep.2016, 05:50:56 p.m. »
M-ai data gata cu Maslow, eu stiam de Keops, Kefres si Mikerinos sau de cele de la Banesti (Prahova) care intre timp au disparut. Crede-ma ca am probleme serioase de comunicare cu unii tineri din marja 18-23 ani, asa ca ma preocupa viitorul. 
  • SX4 by Giugiaro

Offline shpeedy

« Răspuns #5 : 29.Sep.2016, 06:16:05 p.m. »
Prin prisma obiectului tau de activitate, te-nteleg - chiar indraznesc sa spun ca (invatamantul superior/pentru adulti) este forma de invatamant cea mai predispusa la migrarea catre studiul la distanta (sau IFR/online), dar sa ajungem sa aplicam pe scara larga aceasta forma de invatamant in ciclul primar/gimnazial/liceal mi se par olecutza ne-fezabile. Sa ne gandim cati romani ar fi dispusi (sau au posibilitatea fizica/financiara) ori sa-si aloce timpul necesar pregatirii si sustinerii educatiei acasa, ori sa-si permita angajarea unor profesori - nu cred ca sunt prea multi...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

The following users thanked this post: gabineg

Offline hugbear

« Răspuns #6 : 29.Sep.2016, 07:39:43 p.m. »
În mod normal, n-ar trebui să fie nici necesitate nici fiță (moft), ci o simplă alternativă, o simplă opțiune.
Din păcate, la noi a ajuns o oarecare necesitate, prin prisma dezastrului în care se găsește la ora actuală învățământul „clasic”; tot la noi e în același timp și fiță (cred eu), pentru că nu sunt sigur că toți care apelează la această formă au conștiința exactă a implicațiilor (adică unii o fac doar că-i „cool”, „hip” șamd).
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline miaunica

« Răspuns #7 : 30.Sep.2016, 11:59:52 a.m. »
E un subiect mult dezbatut si-n casa la noi.

sa le iau in ordine:
1. fetita din articolul postat, a acumulat multa frustrare...cand mananci pelin si ti se da paine, cat ar fi de proasta painea, tot ti se pare miere...
2. in aceasta clipa, la noi HS nu are cadru legal creat, deci este inca o mare enigma cum se va echivala, unde mai pui ca "invatamantul este obligatoriu"cel putin pe segmentul 1-8, se doreste 1-10...nici asta nu inteleg cum se va transpune in acest sistem...

Momentan, HS nu mi se pare o idee fezabila la noi din mai multe considerente:
-nu exista cadru legal (deja am mai spus asta)
-este foarte mic segmentul care si-ar permite HS in adevaratul sens al cuvantului, pt ca sa nu uitam matematica se invata cu foaia si creionul in mana, nu inveti 3 definitii si le reciti si iei 10! Fie un parinte renunta la job , un parinte bine instruit, cu bogate cunostinte , fie familia are venituri incat sa-si permita profesori particulari
-rata abandonului scolar este foarte mare si sub acest HS ar putea fi retrasi si mai multi copii de la scoala

De ce ar fi o alternativa buna :
-programa scolara este sufocanta de-a dreptul! Este un amalgam de informatii, manualele nereizuite !  Este imens nr de materii! 15 materii in ciclul gimnazial!!! Daca acesti copii ar avea posibilitatea de a opta pt materiile ce le fac ... Nu inteleg de ce trebuie sa fii bun la 15 materii cand tu ai inclinatii catre arte?!
- s-ar descoperi "varfurile"

Ca mama de scolarita , am fost norocoasa in I-IV! Spun asta pt ca a avut o invatatoare care din start a incercat sa scoata ce-i mai bun din ei, nu a vrut omogenizarea lor, ne-a explicat sa nu intindem de ei ca de guma, sa faca si aia si aia si aia ( obsesia parintilor cu optionalele), i-a stimulat individual, ce sa mai, a fost super!
La gimnaziu s-a schimbat smecheria! Muncim cot la cot cu copilul. Sunt profesori dedicati , care-si fac traba , dar programa e atat de stufoasa incat trebuie lucrat foarte mult acasa pt a asimila, pt ca la clasa nu e timp decat pt predare si foarte putin pt impamantenirea cunostintelor. Avem si categoria de profesori "conspectati din carte"...toate categoriile.
Cum e copilul: copilul a prins schema ca trebuie sa invete de toate, pt ca ia note la toate si cu cat stii mai multe , ai mai multe de oferit , dar, ca n-o omoara nimeni daca nu e un copil de 10 pe linie, ca mamei "i se rupe , pe romaneste, de nota din catalog"ci o intereseaza ce are in cap!
Mama a inteles ca ea e o visatoare si ca ea iti face compunere de 3 pagini, povestind cum pica frunza , dar ca-i trebuie muuulta rabdare daca vre sa deseneze perpendiculara in B pe AB (desenul 99% va fi cu perpendiculara din B pe AC  :D )!
cainii au stapan...pisicile au anturaj

The following users thanked this post: gabineg

Offline otilia_vrancea

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
  • Gen: Femeie
    • Vrancea
« Răspuns #8 : 28.Nov.2017, 01:56:59 p.m. »
Stiu ca nu s-a mai postat pe acest subiect de ceva vreme. M-am inregistrat tocmai pt acest topic. De ce la Suzuki? Intuiesc ca sunt oameni pasionati de ceva ( ca sunt masini, cai sau altceva), parinti sau nu si vor sa dezbata subiectul asta.
O parere: e f greu de sustinut homeschooling-ul si financiar si uzura morala. Te trimite intr-o extrema. De ce ajung oamenii la extrema asta? Noi am fi potentiali candidati. Copil umilit la scoala si de invatator si de colegi. Din ce imi dau seama si imi confirma psihologul, copiii actioneaza ca o haita indemnati indirect de invatator care nu si-a primit spaga.
Acum incercam varianta: cabinet de avocatura, raport psiholog si urmeaza inspectorat si eventual instanta. Daca nu va fi posibil de rezolvat avem alte 2 optiuni : mutat sau HS.
Oamenii cred ca nu iau decizii cum se vehiculeaza pe motive religioase, ci de frica sa nu ii fie copilul traumatizat, sa poata pleca in vacante fara sa depinda de scoala obligatorie si sa nu mai dea aceeasi bani pe meditatii. (oricum vor cotiza ca nu invata mai nimic la scoala).
P.S. O eventuala filmare ascunsa nu are valoare in instanta.
  • Wolfswagen Passat

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #9 : 28.Nov.2017, 04:58:25 p.m. »
Salut, Otilia si bine-ai venit la noi pe forum. Iata cum o traznaie de-a mea (respectiv deschiderea acestui topic), cauzată de acumularea in spatiul public a informațiilor în acest sens a atras o persoană dezinteresată de specificul acestui forum dar interesată de subiectul în parte.
În opinia mea, înainte de a recurge la celelalte opțiuni pe care le ai subliniat, respectiv mutarea copilului la altă școală,  recurgerea la instanța de judecată sau homeschooling, ar trebui să îi faci micuțului o evaluare independenta a capacităților fizice, psihice, cognitive si relaționale astfel încât să elimini orice urma de îndoială că el ar fi de vina asupra modului în care este tratat de învățător si de colegii de clasa.  Adică un test medical, psihologic si comportamental.
După care s-o iei pe calea cea mai usoara: O scoala noua de stat, o școală privată și, ultima soluție, homeschooling.
Cat despre acțiunea in instanță, daca exista dovezi clare de discriminare, poate avea succes, dar se va răsfrânge involuntar si asupra copilului.
Eu iti doresc succes si sper sa rezolvi problema cat mai usor si mai rapid

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro