Nu stiu cat de multe stiti despre zona asta a tarii. Va propun o intalnire/caravana catre Macin, care poate sa ofere in acelasi timp cel putin 3 chestiuni de-odata, mai ceva ca samponul 3 in 1 de la Head&Shoulders. Vorbesc despre o degustare profesionista de vin la cramele Sarica Niculitel.
Se pot aduna oameni din Braila/Galati, Constanta, nu e departe nici de Bucuresti/Brasov, chiar si de mai sus din Moldova - Bacau, Iasi de exemplu ... deci se poate pune de-o intalnire deosebita. Detalii, in cele ce urmeaza:
- Zilele trecute am fost acasa la ai mei (Braila/Macin) si printre altele am facut o vizita la Alcovin Macin, in cautare de vin pentru o nunta. Nu asta este insa partea extraordinara, ci ceea ce am gasit la cei de la Alcovin, proprietarii de vre-o doi ani ai podgoriilor Sarica Niculitel (lasate in paragina dupa '89).
- Am gasit niste oameni simpli care incearca sa faca ceva din nimic. Stiam de existeta lor, dar stiind ce ofera Macinul nu m-asteptam sa gasesc ce am gasit. E prima data cand ii vizitez. Zona este foarte frumoasa, dar atat de departe de orice notiune de turism modern, incat efectiv oamenii sunt in mijlocul nimicului.
Aici este site-ul lor. Se vede acolo cate ceva din ce au reusit sa faca de cand au preluat afacerea, dar nu se vede ceea ce e la fata locului. Daca vreti sa vedeti si voi pe viu, sunt sigur ca n-o sa va para rau.
- Intrucat le sunt (fost) concetatean, cat timp m-am invartit p-acolo m-au bagat prin toate cele: partea traditionala - cramele, vinoteca, productia serie limitata, dar si partea partea noua - linia de imbuteliere, partea de mass production si toate facilitatile unei vechi fabrici de alcool sintetic, pe ruinele careia au reconstruit ceea ce au azi. Nu au ajuns la perfectiune si nici nu arata ca la o podgorie din sudul Frantei, nici macar ca la una renumita din Romania, insa am apreciat faptul ca isi dau interesul si ca au planuri in care cred si in care pun suflet (si bani).
Am terninat cu reclama
. Acum sa va spun concret ce-am discutat cu ei despre o posibila viitoare vizita. Fata de ceea ce scrie pe site referitor la sedintele de degustari, pot sa va mai spun urmatoarele:
- indrumatorul n-o sa fie un tip elegant si spilcuit, cu doctorat in vinicultura, ci cel mai probabil un lipovean nebarbierit dar intelept, nascut si crescut la sapa printre randurile de vie. Sau poate o sa fie frumoasa lui asistenta Iulia
, pe care din pacate n-am intalnit-o cu cativa ani mai devreme, ca le deveneam client fidel
- masa se gateste "in familie", impreuna cu vizitatorii. Nu au regim de restaurant, intrucat degustarile sunt evenimente cu totul si cu totul particulare si speciale. Despre mancare se discuta si se stabileste de comun acord, in functie de tipurile de vin degustate, de preferintele vizitatorilor ... etc. Nu exista limite legate de mancare. Pot face rost de orice tip de carne, vanat sau domestic, peste, mancaruri de peste lipovenesti, romanesti ... etc.
- s-ar putea ca pana pe la mijlocul verii sa fie gata o baie lipoveneasca (eu stiu ce-i aia, daca nu stiti va povestesc), special amenajata pentru eventualele grupuri de
degustatori. Oamenii mai planuiesc si o sala de sport si fitness, pentru anotimpul rece, dar asta e inca doar la nivel de idee. Ce sa zic, le doresc succes.
- se pot vizita inclusiv podgoriile, lucrarile de sezon la vii ... etc.
- din pacate nu ofera cazare, pentru ca nu au inca ceva construit pentru asa ceva, dar cred ca se poate vorbi cu ei si se rezolva cumva. Din cate stiu eu ... nu prea e nimic prin zona, cel mai aproape e un popas, Caprioara, in drum spre Tulcea. Oricum, vine vara si asta nu e o problema. Se gaseste ...
In afara de ce ofera ei, ce pot sa va mai zic eu.
Muntii sunt aproape. Traseele sunt decente spre complexe atat pentru picior cat si pentru masina. Iar pentru cine vrea mai mult decat decent
e de unde.
Dunarea e aproape. Cine vrea, pune canoea pe apa si pleaca la plimbare. Cine vrea, intinde undita si da la peste.
Daca-mi mai vin si altele in minte, o sa mai pun.
Toate cele bune !!!