Autor Subiect: zgomot infundat la turatii mici(subturata)  (Citit de 8527 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline valmar67

zgomot infundat la turatii mici(subturata)
« : 27.Mai.2016, 08:22:36 p.m. »
A mai auzit cineva la turatii mici un zgomot infundat gen (vruum-vruum) pe spate ? Ma refer la turatii in jur de 1500 turatii ,in viteza a treia sau a patra(subturatiie).Zgomotul se aude in interior ,n-am avut cum sa vad altfel , nu este puternic...
Am decat 2000 km dar mi-e sa nu am si eu un inceput de probleme cu cardanul cum posta cineva pe forum...
  • Vitara passion 1,6 benzina,MT, Allgrip, Horizon Orange Metallic / Cosmic Black Pearl Metallic

Offline enicky

Re: zgomot infundat la turatii mici(subturata)
« Răspuns #1 : 27.Mai.2016, 08:45:27 p.m. »
        Atentie ! acest motoras este de "turatie", adica el se simte bine la turatii mari ! Faptul ca ai mers cu a IVa cu 1500 sau chiar cu aIIIa fara sa ajungi in prealabil cu aIa si aIIa la 3000 de turatii, determina acest zgomot, moment in care motorul practic "se chinue". Dupa cum se vede si in carte, puterea maxima 120cp e data la o turatie de peste 3000(citeste din cartea ei). Nu cauta sa mergi subturat, chiar daca este un motor "elastic" si suporta aVa la 60km/h, schimba vitezele cel putin la 2500-3000 de turatii. Iar la mers pe DN/A schimbi la 3-4000 turatii. Ptr. viitorul ei este important cum o rodezi 3-4000km : nu "sari" peste 130km/h, dar nici nu merge cu "frica" (subturat). Calc-o fara sa "stai cu ochii" pe consum. N-o supra-ncarca cu bagaje si pasageri si nu tracta rulota in aceasta perioada. Daca ce ti-am spus le stiai f. bine... :pardon:
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline valmar67

« Răspuns #2 : 27.Mai.2016, 11:17:34 p.m. »
Asta o stiu si eu cu turatia, mai ales ca am condus numai motoare pe benzina care aveau cuplul maxim pe la 4500 rpm. Dar consumul o sa creasca exponential in modul asta. Findca nu cred ca au pus de tampiti japonezii indicatorul de schimbare a treptelor de viteza. Si eu as conduce numai in modul sport dar probabil de aceea au unii consumul 9.Oricum indicatorul de treapta a 5-a e pus de-aiurea....Probabil ca intra ceva in rezonanta cu ansamblul cutie-cardan pe la o anumita turatie in treapta a treia.Si in carte zice sa nu mergi constant sau turat in prima mie de kilometrii.
Si da stiam, si mai ales ca lucrez in domeniu motoarelor, dar nu din astea mici, ci de sute de ori mai mari  :D
Oricum , daca crapa ceva , este in garantie ...Numai ca eu am oroare de "meseriasii" din service-urile de reprezentanta, care mai mult strica ,decat repara.La revizia de 1000 km le-am spus eu cum sa regleze usa pasager fata ce nu se inchidea prea bine....
  • Vitara passion 1,6 benzina,MT, Allgrip, Horizon Orange Metallic / Cosmic Black Pearl Metallic

Offline Lerua07

« Răspuns #3 : 28.Mai.2016, 12:27:30 a.m. »
enicky esti la vreun concurs de liniute de schimbi I si II la 3000 de ture ?  :-O
Eu refuz sa cred ca inginerii japonezi au fost asa de tampiti (cum "ii faceti" voi cei care recomandati - asa dupa ureche sau legende- mentinerea motorului numai la turatii ridicate de peste 3000 ture) cand au setat modul de afisare a recomandarii de schimbare a treptei la cutia de viteze .  :-?
Intradevar puterea maxima se obtine la turatii de minim 3000 rotatii dar.... ca sa circuli prin oras nu ai nevoie de toti cei 120 de cp !
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !

The following users thanked this post: darkdawn, doracapi

Offline enicky

« Răspuns #4 : 28.Mai.2016, 02:47:28 a.m. »
enicky esti la vreun concurs de liniute de schimbi I si II la 3000 de ture ?  :-O
              Bun, sunt de accord ca plecarea de pe loc(treapta I) poate ajunge pana la 1500rot/min, dar celelalte daca le schimbi tot la fel, si nu ajungi nici macar la 2500 iti bati joc de motor.
              Dar daca singurul meu deziderat este sa fac economie de carburant, voi schimba vitezele intre 1000 si 2000 rot/min, si banii economisiti ii voi baga mai tarziu in alte ....reparatii. Si nici in situatia asta nu cred ca la mers numai in Bucuresti voi avea un consum mai mic de 8 - posibil in alte orase cu traffic mai redus.
              Este evident ca nu poti merge in oras cu treapta 4/5 cu 3000rot/min, dar treptele inferioare le duci cat mai sus. Iar pe inginerii japonezi nu-I cred deloc tampiti din moment ce chiar ei spun ca cei 120 cp se obtin la 6000rot/min., deci puterea maxima nu se obtine la "minim 3000" ci la dublul acestei valori.
              Iar afisarea (recomandarii) treptei de viteza posibil de accesat este pur informativa. Si daca urci o panta cu treapta  aIIa sau  aIIIa cu 2500-3000rot/min iti va afisa sa schimbi in viteza aIVa,  dar daca o vei face iti va "muri" motorul !
              Zgomotul sesizat de colegul nostru l-am auzit si eu la masina mea cand altcineva era la volan(si eu in dreapta) si mergea cu motorul subturat.
              N-am priceput de ce te-ai inversunat, dar poate dupa explicatia asta revenim la calm. :)

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline valmar67

« Răspuns #5 : 28.Mai.2016, 06:02:46 a.m. »
Nu va mai certati, e clar ca zgomotul asta nu este un defect, ci cum am spus, o armonica a unei vibratii torsionale a motorului la o anumita turatie(toate motoarele au asa ceva), de vreme ce a auzit-o si colegul...
Si chestia cu stricatul motorului la turatii mici nu se aplica la motoarele aspirate, cele cu turbina vor avea probleme , din cauza depunerii de calamina pe pale..
In cel mai rau caz, la mers asa turat, va consuma ceva ulei , prin aspiratia lui prin ghidurile de supape...
Iar indicatia de trepte de viteze se modifica in functie de sarcina motorului.
Ca o concluzie, "Asa face la toate"  :)
« Ultima Modificare: 28.Mai.2016, 06:05:09 a.m. de valmar67 »

The following users thanked this post: SuViPa

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #6 : 28.Mai.2016, 09:02:58 a.m. »

Iar indicatia de trepte de viteze se modifica in functie de sarcina motorului.

Cand ai timp si conditii, mai fa cateva teste.  ;)

Offline Lerua07

« Răspuns #7 : 28.Mai.2016, 11:59:13 a.m. »
Nu m-am inversunat !  :-t
Dar se insista prea mult pe ideea ca motoarele pe benzina aspirate trebuiesc tinute la turatii ridicate. Eu am vorbit cu un inginer specializat pe motoare de la Centrul de cercetari Renault de la Titu si am retinut un lucru : motorul trebuie "simtit" de sofer si tinut (in functie de treapta si viteza) la o turatie la care sa functioneze "rotund", adica sa nu tremure si sa nu tinda sa se opreasca si totul va fi OK.
De exemplu la masinile noastre a merge cu 50-55 km/ora intr a IV-a cu motorul turat la 2000-2200 rot/min nu este deloc gresit si nu va duce la o uzura prematura a motorului.  :good:

The following users thanked this post: SuViPa

Offline ff_2004_06

« Răspuns #8 : 28.Mai.2016, 12:45:03 p.m. »
Dar se insista prea mult pe ideea ca motoarele pe benzina aspirate trebuiesc tinute la turatii ridicate.
Nu trebuie, e doar bine pentru ele. :) Dar depinde de ce intelege fiecare prin "turatii ridicate".

...motorul trebuie "simtit" de sofer si tinut (in functie de treapta si viteza) la o turatie la care sa functioneze "rotund", adica sa nu tremure si sa nu tinda sa se opreasca si totul va fi OK..
Adica in zona in care cuplul este suficient. La benzinare aspirate e destul de "sus" asta.

De exemplu la masinile noastre a merge cu 50-55 km/ora intr a IV-a cu motorul turat la 2000-2200 rot/min nu este deloc gresit si nu va duce la o uzura prematura a motorului.  :good:
De acord, dar daca vrei sa accelerezi brusc, e recomandat sa retrogradezi. :)
  • Suzuki Swift Sport 2008 - vandut in 2019

Offline Lerua07

« Răspuns #9 : 28.Mai.2016, 01:30:17 p.m. »
Corect, asa este, daca vrei sa accelerezi brusc, mai cu seama cand faci o depasire, trebuie sa retrogradezi in a III-a ca sa ai cuplu suficient, si automat si motorul va urca undeva la 3000-3500 de ture !   :good: