Din experienta recenta cu amortizorul de hayon defect, pot spune urmatoarele: bucurati-va daca hayon-ul se inchide greu! Daca se inchide greu, inseamna ca amortizoarele functioneaza bine.
La mine, recent, s-a stricat un amortizor si hayon-ul nu mai statea ridicat. Dupa ce le-am inlocuit pe amandoua hayon-ul se dechide f. usor si repede dar se si inchide f. greu, ca la inceput, cand masina era noua. Acum, dupa experienta asta, am constientizat ca, cam cu vreo 2 luni inainte sa cedeze amortizorul, hayon-ul se inchidea bine, din prima, fara sa fie trantit, se deschidea un pic mai greu (mai ales cand batea vantul mai tare din fata masinii spre spate). Inainte sa se strice amortizorul, m-am gandit ca s-a mai "lasat" masina si ca in sfarsit se inchide hayon-ul mai lejer. De unde?!
De fapt, incepea sa cedeze un amortizor iar eu am observat asta abia cand nu mai tinea deloc.
Eu cred ca e o problema de proiectare a masinii. Probabil, pozitia amortizoarelor nu este cea mai buna si de aceea, atunci cand acestea au inca forta (deci functioneaza bine), hayon-ul nu se inchide din prima. Asa ca, repet, bucurati-va cand hayon-ul nu se inchide din prima!
Pt ca atunci cand va incepe sa se inchida mai lejer, inseamna ca trebuie sa va pregatiti de amortizoare noi.