Autor Subiect: Poluarea cauzata de automobile  (Citit de 6495 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Dan Chiritescu

Poluarea cauzata de automobile
« : 24.Dec.2015, 10:39:53 p.m. »
Am comandat vitara benzina pe doua criterii:

1. Km/an . Fac in medie 11.000
2. poluarea. Scuze ca revin cu asta legat de poluare

"Diesels produce 15% less CO2 than petrol, but emit four times more nitrogen dioxide pollution (NO2) and 22 times more particulates - the tiny particles that penetrate the lungs, brain and heart."

Producatorii dau doar CO2 unde dieselul sta mai bine, dar nu acolo e punctul nevralgic. CO2 emitem si noi pe gura. Problema o reprezinta particulele in suspensie, de cativa microni (PM10 sau PM2.5), invizibile de aproape. Dar smogul vizibil din varful muntelui, din alea e format. Cica aia din Canada care au inceput in gluma sa imbutelieze aer curat, nu mai fac fata cererilor din China.

Gluma se ingroasa
http://www.gandul.info/auto/circulatia-masinilor-interzisa-in-milano-din-cauza-poluarii-excesive-14930122
http://www.healthandsafetyinshanghai.com/air-pollution-in-china.html

De vreun an parchez intr-o parcare subterana, si atunci ma intereseaza si mai mult sa nu-mi dau si singur in nas gaze intr-un spatiu inchis, fie si numai pentru 3-5 minute pe zi

Totodata abia astept sa-mi vina Suzi in martie :)

Craciun fericit!
  • renault megane scenic II 1.5 diesel (2004)

The following users thanked this post: PAR

Offline PAR

Re: Poluarea cauzata de automobile
« Răspuns #1 : 27.Dec.2015, 09:00:24 p.m. »
@Dan Chiritescu , bine punctat, tot din motiv de poluare am comandat si eu benzinar, printre altele.
  • Suzuki Vitara Spirit 2WD 1.6 VVT AT

Offline tau

« Răspuns #2 : 28.Dec.2015, 10:31:27 a.m. »
Domnilor, chiar ma bucur sa vad ca (mai) sunt si oameni carora le pasa de mediu - si o spun la modul cel mai serios!

Insa, din ce am constatat, exista o perceptie gresita vis-a-vis de poluarea produsa de masini.

Ca atare, trebuie avut in vedere ca tocmai emisiile de dioxid de carbon sunt cele responsabile pentru poluare, intrucat ele sunt care genereaza asa numitul "efect de sera" -

Drept urmare, daca ne raportam strict la noul Vitara, vom observa ca un motor pe benzina produce mult mai multe "noxe" decat unul pe motorina - mai precis, un Siprit allgrip pe benzina emite 130gCO2 / km, in vreme ce la varianta pe motorina vorbim de 111g CO2/km.

Altfel spus - din pacate - benzinarul emite cu 17.11 % mai mult C02, decat un diesel.
Am spus din pacate, intrucat fiind mai ieftine, numarul masinilor pe benzina este mult mai mare decat al celor diesel.

Voi de ce credeti ca taxa de poluare are la baza calculului ei, emisiile de CO2...?

Intrucat consider ca este o discutie interesanta, propun sa o mutam pe un topic separat - doar pe aceasta tema.

« Ultima Modificare: 28.Dec.2015, 10:33:15 a.m. de tau »
  • Jimny, Vitara S, New Jimny

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14538
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 28.Dec.2015, 10:46:20 a.m. »
Domnilor, chiar ma bucur sa vad ca (mai) sunt si oameni carora le pasa de mediu - si o spun la modul cel mai serios!

Insa, din ce am constatat, exista o perceptie gresita vis-a-vis de poluarea produsa de masini.

Ca atare, trebuie avut in vedere ca tocmai emisiile de dioxid de carbon sunt cele responsabile pentru poluare, intrucat ele sunt care genereaza asa numitul "efect de sera" -

Exista doua tipuri de poluare: poluarea directa si poluarea indirecta.
1. Poluarea cu CO2 este de tipul indirect, adica nu te ataca CO2-ul, ci efectul prezentei lui, adica blocarea iesirii radiatiilor solare reflectate de scoarta catre stratosfera adica mai popular efectul de sera. In natura au loc reactii chimice care genereaza CO2 si metan (de 23 ori mai reactiv decat CO2 dpdv al efectului de sera, mai ales in oceanul planetar). Actiunea antropica este mult mai mica, dar trebuie luata in seama. CO2-ul trebuie fixat in vegetatie (plantarea de paduri si spatii verzi), iar metanul trebuie captat cat se poate (gropi de gunoi etanse cu retea de captare metan). 
2. Poluarea directa, cu particule (aerosoli) sau alti compusi chimici (dioxine, furani, oxozi de zot si de sulf) rezultate din activitati industriale (incinerare sau producerea energiei in centrale termoelectrice) sau din motoarele masinilor Diesel, asa zis-ul smog. Asta e suparatoare in aglomeratiile urbane, mai ales in absenta curentilor de aer care s-o disperseze in atmosfera.

In opinia mea ambele sunt periculoase: una e invizibila, alta e vizibila, are gust si miros.

P.S. Eu mai am o a treia sursa de poluare ambientala, respectiv nevasta, care-i fumatoare. X-(
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline shpeedy

« Răspuns #4 : 28.Dec.2015, 12:14:10 p.m. »
Drept urmare, daca ne raportam strict la noul Vitara, vom observa ca un motor pe benzina produce mult mai multe "noxe" decat unul pe motorina - mai precis, un Siprit allgrip pe benzina emite 130gCO2 / km, in vreme ce la varianta pe motorina vorbim de 111g CO2/km.

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa...
Din ce stiu, diesel-ul polueaza la greu pana se incalzeste, pana ajunge la temperatura normala de functionare. Daca este condus in sezonul rece, in oras, s-ar putea ca nici sa nu se incalzeasca pana la destinatie. Pe cand un benzinar, in maxim 10 minute e cam incalzit...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline tau

« Răspuns #5 : 28.Dec.2015, 01:24:47 p.m. »
Pai atunci de ce - si nu doar in Romania - taxa de poluare este mai mare la motoarele pe benzina?
  • Jimny, Vitara S, New Jimny

Offline shpeedy

« Răspuns #6 : 28.Dec.2015, 01:46:35 p.m. »
De unde aceasta informatie?

Am facut cateva simulari de taxa pe site-ul ANAF si mi-a iesit aceiasi taxa pentru un motor 1.6 cu 130g/km, Euro5/Euro6. La Euro4 cu aceiasi valoare de noxe - aleasa aleator - mi-a iesit taxa mai mare pentru diesel...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline PAR

« Răspuns #7 : 28.Dec.2015, 03:09:13 p.m. »
Am gasit un clip scurt, dintr-un documentar, cum benzina arde complet in comparatie cu diesel-ul.
In versiunea completa a documentarului pe care nu o gasesc deocamdata, sunt facute teste si explicatii cum diesel-ul este mult mai daunator pentru mediu si  oameni.

• Suzuki Vitara Spirit 2WD 1.6 VVT AT

Offline VladS

« Răspuns #8 : 28.Dec.2015, 03:40:01 p.m. »
  • Dacia Logan

Offline Laurentiu

« Răspuns #9 : 28.Dec.2015, 03:43:15 p.m. »
Nici "benzinarele" noi nu's prea curate
Nu-s curate in momentul cind au o defectiune pe aprindere ori in alimentare.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!