Evident ca inlocuirea dipolului (monopolului) original cu altceva se face cu pierdere de semnal. Calitatea semnalului la cea aftermarket, depinde de cat de bine fabricantul implementeaza dipolul echivalent.
La poza pe care am pus-o mai sus nu se vede inauntru (era doar un exemplu pentru a ilustra modul simplu de prindere), insa nu e chiar goala. Ele au in general niste "tentative" de circuit echivalent pasiv, asa cum se vede in poza de mai jos. Acestea insa pot fi mai bune sau mai proaste ...
In teorie s-ar putea gasi si cu circuit echivalent activ, insa astea ar necesita alimentare, deci instalare mai dificila. Banuiesc ca variantele astea sunt cele instalate din fabrica, cu traseu de alimentare, gauri corespunzatoare in plafon ... etc.
Eu la SX4 de exemplu (SX4 din Aus. are antena cu bat detasabil, spre deosebire de cel din Ro), am luat un bat de 4cm (de 5 dolari) in loc de cel din fabrica (~12.5cm), deci un monopol mai scurt fara nici un circuit echivalent pentru compensare. Semnalul e multumitor; mai slab decat cel original, dar nu cu mult. Se simte doar la iesirea din oras, unde pierd semnalul cu cativa km mai rapid, lucru care nu ma deranjeaza date fiind conditiile din Aus.
Ma gandesc ca si cele sharkfin ... care au un mic circuit de compensare ... sunt suficient de bune. Depinde insa de fiecare, cum balanseaza dorinta de semnal bun cu cea de ... good looking
.