Autor Subiect: Audio  (Citit de 60520 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Vali D

Re: Audio
« Răspuns #160 : 21.Ian.2017, 11:15:23 p.m. »
aavii - din pacate esti intr-o mica eroare in ceea ce priveste sensibilitatea  vs putere.Un difuzor cu sensibilitate mai mare si putere mai mica este posibil sa se auda mai tare decat un difuzor cu sensibilitate mai mica si putere mai mare. Uneori 3 dB se percep ca o dublare de putere (mai ales in sistemele de sonorizare profesionala). Iar sensibilitatea se masoara standard - ca o referinta pentru toate difuzoarele. Curba de raspuns si comportamentul difuzoarelor sunt date de materialele folosite la constructia conului, a tipului de magnet folosit si caracteristicile acestora, a modului in care sunt facute bobinele, a tipului de suspensie folosit la difuzor, a amplasamentului difuzorului in sistemul acustic si exemplele pot continua. Pe mine ceea ce ma deranjeaza este faptul ca Suzuki imi prezinta un rahat de difuzor ca cel mai bun de pe planeta (ca un upgrade) pe bani multi ca unul de firma BUN. Si din pacate nu toti utilizatorii de sisteme acustice in masina sunt ingineri electronisti sau ingineri de sunet , iar acestia platesc pentru niste gunoaie. Am spus tot aici ceea ce prezinta Suzuki ca si kit upgrade in Japonia - la ei acasa. Este vorba despre respect, pentru ca acolo daca te faci de bacanie esti un om terminat. Ceea ce se pare ca nu este valabil si pentru Europa.

P.S. nu am nimic personal cu ei , insa ma deranjeaza cand se profita de buna credinta.

Offline hugbear

« Răspuns #161 : 22.Ian.2017, 12:21:52 a.m. »
aaviiUn difuzor cu sensibilitate mai mare si putere mai mica este posibil sa se auda mai tare decat un difuzor cu sensibilitate mai mica si putere mai mare...
... la putere egală absorbită din final (adică la același nivel de amplificare, presupunând că impedanțele sînt identice).
Din ce-mi mai aduc eu aminte de prin facultate, nu e obligatoriu ca un difuzor cu SPL mai mare să aibă o liniaritate mai bună. E doar mai eficient în conversia energiei electrice în energie acustică. La fel cum nu e obligatoriu ca un SPL mic să însemne automat liniaritate bună. Parcă pe vremea mea cei doi parametri erau ortogonali...
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Vali D

« Răspuns #162 : 22.Ian.2017, 01:57:30 a.m. »
hugbear - multumesc pentru completare.

P.S. sa ramanem totusi la notiuni generale - sa nu ametim cititorii....parerea mea.

Offline bekxy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1344
  • Gen: Bărbat
  • SX4 S-Cross '16 Spirit 1.4 4WD 6MT
    • Bucuresti
« Răspuns #163 : 22.Ian.2017, 09:24:33 a.m. »
Mulţumesc tuturor pentru informaţiile share-uite.
E ceva ce n-am înţeles clar cu privire la insonorizarea uşilor. Înţeleg că se aplică insonorizant în interiorul uşii, pe dosul feţei exterioare, precum şi pe dosul panoului interior de uşă (cel tapiţat, cu mâner, buzunar, butoane etc.). Dar nu mi-e clar ce se întâmplă cu panoul interior de tablă (cel cu goluri tehnologice, acoperit cu folia lipită cu mastic, de care se prind difuzoarele). Trebuie şi ăsta "împachetat" în vreun fel?
  • Suzuki SX4 S-Cross 2016 Spirit 1.4 Boosterjet 4WD 6MT

Offline Lerua07

« Răspuns #164 : 22.Ian.2017, 02:06:08 p.m. »
Al 2-lea rand de material insonorizant nu se pune pe fata din plastic a usii ci pe panoul din tabla cu decupari !  ;)
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !

Offline hugbear

« Răspuns #165 : 22.Ian.2017, 02:20:44 p.m. »
Tehnic vorbind, rol de insonorizare (izolare față de zgomotele din afară) are doar stratul de pe tabla exterioară. Pe de altă parte, toate elementele din componența „incintei” pot fi acoperite, pentru că:
1. transferă vibrații neliniar în bandă (mai pregnant în jurul frecvenței proprii de rezonanță);
2. prezintă suprafețe dure ce reflectă sunetul, formând cavități cu propriile frecvențe de rezonanță (altele decât cele ale elementelor constitutive).
Deci o acoperire suplimentară cu rol de damping (atenuare, amortizare) n-are ce să strice, dacă nu interferează funcțional cu elementele mobile din ușă.

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline aavii

« Răspuns #166 : 22.Ian.2017, 11:02:03 p.m. »
Citat
Tehnic vorbind, rol de insonorizare (izolare față de zgomotele din afară) are doar stratul de pe tabla exterioară. Pe de altă parte, toate elementele din componența „incintei” pot fi acoperite, pentru că:
1. transferă vibrații neliniar în bandă (mai pregnant în jurul frecvenței proprii de rezonanță);
2. prezintă suprafețe dure ce reflectă sunetul, formând cavități cu propriile frecvențe de rezonanță (altele decât cele ale elementelor constitutive).
Deci o acoperire suplimentară cu rol de damping (atenuare, amortizare) n-are ce să strice, dacă nu interferează funcțional cu elementele mobile din ușă.
Exista doua tipuri de materiale folosite la insonorizari: 1. Antivibrant, 2. Insonorizant. Cel mai importan la usi este antivibrantul pentru ca zgomotul perceput din usi provine de la vibratia tablei usilor. Deci ajuta la insonorizare antivibrantul pe ambele fete de tabla pentru ca reduce sursa unor sunete.
Pe partea de plastic (fata de usa din interior ) se aplica materialul insonorizant, care reduce zgomotele produse de alti factori si se pot amplifica in interiorul usii.

Citat
Un difuzor cu sensibilitate mai mare si putere mai mica este posibil sa se auda mai tare decat un difuzor cu sensibilitate mai mica si putere mai mare. Uneori 3 dB se percep ca o dublare de putere (mai ales in sistemele de sonorizare profesionala).
Sunt perfect deacord cu tine. Doar ca eu vorbesc despre perceptia calitatii sunetului, nu de puterea lui si vorbeam despre un criteriu pur teoretic in setarea asteptarilor de la niste difuzoare fara a incerca sa intru in detalii tehnice, fara a avea vreo justificare tehnica sau palpabila. Este ceva ce am cam observat din cate perechi de difuzoare am ascultat (si sunt ceva)
Acum... sunt unii carora le place puterea sunetului, sunt altii care apreciaza claritatea sunetului. Cine isi imagineaza ca le poate avea perfect pe amandoua este la inceput de drum in domeniul audio (de aia exista concursuri audio de SQ si SPL).
La urma urmei, nimeni nu a descoperit retea perfecta pentru incinte acustice pentru ca nu exista un receptor standard (urechea umana) pentru ele. Fiecare apreciaza ce ii place si ce ii place depinde 90% de cu totul alti factori in afara de difozr in sine.
Ce zici acolo cu 3db nu este cum se percepe, este cum ai nevoie de amplificator. Ceea ce e din nou adevarat. Ca sa obtii 3db mai mult ai nevoie cam de o putere dubla de amplificare. Dar astea sunt discutii (prea) tehnice pentru subiectul actual :)

Concluzia ar trebui sa fie clara :) Insonorizarea face bine, si ar trebui facuta. Indiferent daca urmarim sau nu imbunatatirea calitatii sunetului.
  • Suzuki Vitara S grade

Offline enicky

« Răspuns #167 : 23.Ian.2017, 12:00:18 a.m. »
        Din experienta insonorizarii a doua masini pot spune ca cele doua tipuri de material " 1. Antivibrant, 2. Insonorizant", la prima vedere par a fi la fel. Componenta difera :
   1. Cauciuc butil
   2. Polimer de cauciuc+carbon negru.(asa spune producatorul)
  Si pot spune ca atunci cand mi s-a terminat primul si l-am folosit pe cel de-al doilea la usa, n-am sesizat o difernta fata de cealalta "usa"(adica difuzor).
   Fata metalica de usa, cea cu decupaje, eu am izolat-o partial(in special in zona difuzorului) intru-cat are suprafata mult mai mica(decat fata de usa ext.) si din ambutisare are mai multe forme si suprafata mult mai mica, care reduc din vibratii si ii confera rezistenta. Teoretic asta ar trebui izolata pe ambele parti, dar se pare ca nu se justifica. In pus lasandu-i spatiile libere, difuzorul lucreaza ca intr-un fel de incinta cu bass-reflex. In schimb fata interioara din plastic este mai "periculoasa", difuzorul transmitand sunetele prin perforatiile ei, automat si ea transmite ...vibratii(distorsiuni).
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline hugbear

« Răspuns #168 : 23.Ian.2017, 03:26:56 a.m. »
Concluzia ar trebui sa fie clara :) Insonorizarea face bine, si ar trebui facuta. Indiferent daca urmarim sau nu imbunatatirea calitatii sunetului.
Dacă vrei un pic de liniște în plus în mașină, da, probabil că merită. Deși nu văd care ar fi marele avantaj al reducerii zgomotelor exterioare cu câțiva decibeli decât pentru suferinzii de nevroze.

În schimb pentru calitatea sunetului... mai ales pe Suzuki(*)... Până la urmă tot într-o coajă minusculă de tablă și plastic ai să fii, înconjurat de tot felul de zgomote (de motor, de rulare, de trafic, de nevastă/copil etc) - unele ceva mai atenuate, e adevărat, dar încă prezente. Și (pentru că tot e la modă) „elefantul” e poziționarea total improprie față de sursele audio. Adică mi se pare un fel de homeopatie, ca să zic așa: antifonarea nu face rău însă beneficiul e dat mai mult de autosugestia că acel „un pic mai bine” e de fapt „MULT mai bine”, într-o situație în care „MULT mai binele” nu prea are condiții să se producă.

„Dăcât” umila mea părere...

(*) Mașini de altfel EXCELENTE prin prisma raportului cost/beneficii în sensul scopului esențial al utilizării unei mașini, și anume să te ducă din A în B în siguranță și în (aproape) orice condiții.

Offline dacbuc

« Răspuns #169 : 14.Apr.2018, 11:26:16 a.m. »
Domnilor, "urechea mea muzicala" este de parere ca sunetul produs de difuzoarele originale este mai mult decat decent!
Au o buna liniaritate in spectru pana spre 12 kHz, cu reproducere clara a instrumentelor / vocilor, nu distorsioneaza, fara reverberatii deranjante.
Cu o sursa de calitate (chiar mp3), EQ flat, bass 0, si doar treble +1 (ca deh, Passion nu are tweetere), auditia este surprinzator de buna.
  • Vitara Passion Mild-Hybrid AllGrip