Poti incepe cu un pachet si apoi sa suplimentezi cu cat crezi ca vrei sa insonorizezi! Se gaseste mereu cate un loc pe unde sa pui
Insa, as vrea sa va relatez o poveste aici:
In urma cu vreo trei ani mi-am facut si eu insonorizarea usilor din fata si schimbarea difuzoarelor la un service specializat pe asa ceva. Toate oarecum bune si frumoase pana de curand cand, uitandu-ma la cateva filmulete pe youtube si luminandu-ma (deh.. "omul cat traieste invata" - Costel, 45 ani, clasa a III-a) am inceput sa am temerea ca de fapt eu nu prea am mid base! De ce? Pentru ca usa suzuki-ului Vitara este de fapt... nu este!
Am pus mana si am desfacut insonorizantul ce il aveam aplicat peste... gauri si cam asa arata usa! Vezi imaginea IMG_0537 ca nu stiu cum fac sa o adaug direct in text
Oricine are catusi de putina ideea despre incinte acustice isi poate da seama ca aceasta nu are sub nici o forma cum sa joace rolul unei incinte corecte pentru difuzor! Drept urmare m-am apucat de studiat, de cumparat scule, instrumente si de facut zeci de incercari si idei cum sa le acoperi! Ideea a venit cum era de asteptat tot de pe youtube si anume am acoperit aceste gauri cu plexiglass peste care am aplicat insonorizantul.
IMG_0538 este procesul de modelare a matritei ce am copiat-o pe plastic
Prindere plexiglasului de usi am facut-o cu niste suruburi de 4 infiletate in niste prinderi de suruburi (am sa revin cu poze detaliate cu prinderile)
In acest moment avand o usa acoperita, "inchisa" si una cu insonorizantul de acum trei ani, am dorit sa masor diferenta. Cum am masurat? Cu un microfon profesional de egalizare pe care am dat o groaza de bani, pozitionat central aproximativ langa tetiera scaunului soferului si redand un pink sound (acel sunet care are aceeasi intensitate sonora pe toata gama de frecvente). Rezultatul masurat este: IMG_0571 usa stanga, cea inchisa si IMG_0572 usa dreapta, cea cu insonorizantul original.
Diferentele la cum se aude sunt sesizabile, acum mid-base-ul fiind prezent, puternic si fara interferente de gen gajaituri sau brum-uri!
Se poate observa din spectru masurat ca am castigat aproximativ 1 db (ceea ce nu e putin avand in vedere ca a fost vorba de acelasi difuzor, acelasi sistem, aceeasi sursa) si, cel mai important zic eu, o liniaritate mult mai buna! A se vedea ca usa din stanga raspunsul in frecventa este mult mai liniar!
Acestea fiind spuse, daca cineva doreste sa isi "placheze" usile acoperind acele gauri, mi-am pastrat sabloane si il poat ajuta cu confectionarea "capacelor". Recomand cu caldura aceasta placare inaintea insonorizarii!