Autor Subiect: Iluminat, Semnalizare, Becuri  (Citit de 115345 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Iluminat, Semnalizare, Becuri
« Răspuns #290 : 15.Oct.2016, 01:42:02 p.m. »
..... daca stai seara la semafor cu piciorul pe frana, nu e deranjant pentru cei din spate?
             Daca ma apropii de cel care sta la semafor cu piciorul pe frana si lumina lui mi se pare deranjanta pastrez o distanta ceva mai mare(aprox.2m). Dar intotdeauna mi s-a parut mai deraanjanta lampa de ceata(vezi cielo) decat cele cu led.
 Am gasit aici un alt pasionat care a masurat puterea consumata de becurile cu led.
 Este de retinut ca acest consum redus eate util mai ales iarna cand avem multi consumatori  in functiune.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline jupanul1

« Răspuns #291 : 15.Oct.2016, 01:57:43 p.m. »
Ca fapt divers, la becurile cu led, puterea este irelevantă de cele mai multe ori. Nu-i vorbă, la fel e și la cele cu filament, doar că s-a învățat lumea așa. Desigur, sunt destule situații când este util să știm puterea disipată.

Dar parametrul după care putem discerne mai bine ”puterea” (scuzați exprimarea) unui bec este mai degrabă fluxul luminos, treaba aia ce se măsoară-n lumeni.

În concluzie, un bec auto cu led, dacă este marcat cu același număr de lumeni ca unul cu filament, în general, va produce același efect asupra retinei șoferului care stă în spatele meu și se uită-n stopuri. Evident, pentru a obține același număr de lumeni, un bec cu led va consuma mult mai puțini wați față de un bec cu filament, adică este mai eficient. Restul e cancan și mai nou eu m-am apucat să caut becuri cu led ca ale lui @enicky  :good:.
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline Laurentiu

« Răspuns #292 : 16.Oct.2016, 10:35:35 a.m. »
...a masurat puterea consumata de becurile cu led.
Eu stiam ca puterea se calculeaza (P =U x I); tensiunea (in paralel) si curentul (in serie) se masoara.
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline yeti

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1520
  • Gen: Bărbat
    • Bucuresti, Sector 3
« Răspuns #293 : 16.Oct.2016, 12:01:03 p.m. »
Am gasit ... un alt pasionat care a masurat puterea consumata de becurile cu led.
Acela este un pasionat cititor al revistelor (de) Cancan. Ceea ce vrea el sa ne convinga prin film este ca suntem pacaliti de comercianti, acestia vanzandu-ne mai putini watt-i decat scrie pe produs. In rest, desi cu cateva mici scapari tehnice, ceea ce a masurat si prezentat este ok.
Repetand in alte cuvinte ce a spus @jupanul1 doua postari inainte, Watt-ii marcati pe becurile cu led sunt niste valori virtuale care ajuta pe cumparator sa aleaga led-ul echivalent becului cu incandescenta pe care vrea sa-l inlocuiasca. Altfel ar trebui facuta echivalenta in Lumeni (masura pentru fluxul luminos). Chestie care deja ne complica viata la cumpararea becurilor "ecologice" (fluorescente, sau led). Legat de asta am gasit un articol interesant aici http://www.testatinromania.ro/cum-masuram-cantitatea-de-lumina/

Eu stiam ca puterea se calculeaza (P =U x I); tensiunea (in paralel) si curentul (in serie) se masoara.
Faptul ca s-a masurat tensiunea si curentul, apoi ca s-a calculat piterea, tot masuratoare se cheama. Este un mod de exprimare cinventional. Sa nu intram in detalii irelevante, caci altfel o sa aflam ca de fapt cand te urci pe cantar, iti masori masa si nu greutatea, ca viteza masinii nu se masoara ci se numara rotatiile arborelui principal al cutiei de viteze si apoi se calculeaza, ca puterea electrica se poate masura cu wattmetrul, etc.
  • Opel Mokka Cosmo 1.4 benzina turbo 140CP 6MT 4x4 Red Velvet BFGoodrich G-grip allseason2 (fost Suzuki Vitara Cool 1.6 benzina 120CP 2WD 5MT Superior White Michelin CrossClimate)
Vitara 
Mokka

Offline Vali D

« Răspuns #294 : 16.Oct.2016, 01:10:31 p.m. »
Si ce mare inginerie a facut daca a masurat niste leduri ?????? Conventional se accepta ca un bec CFL adica neon este mai economic fata de un bec cu filament cu 85 % iar un led cu 90%. Deci un led de 1 W va genera aceasi cantitate de lumina ca un bec obisnuit clasic de 10 W si un bec halogen auto va genera aceasi cantitate de lumina la 5 W fata de bec clasic. Iar de leduri , vorbim de cele de firma cu specificatii clare, nu no name-uri China ce sunt o loterie.

Offline jupanul1

« Răspuns #295 : 16.Oct.2016, 01:12:32 p.m. »
Deci!

Un bec cu filament pentru poziții+frână (adică pt. spate) are aproximativ 440/40 lumeni.

Un bec cu led, echivalent, are un consum de 5/0,9W (atât am primit de la vânzător). La o "eficiență" medie spre optimistă de 100lm/W pentru led (vă rog să fiu corectat dacă greșesc), rezultă 500/90 lumeni. Becul led dă lumină roșie și costă 90lei/buc. Ca fapt divers, marketingul zice 50W, led CREE.

Ținând cont că becurile led sunt aproximativ echivalente ca și flux (un pic mai puternice pe poziții), întrebarea este:  :happy: "se merită"?
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline enicky

« Răspuns #296 : 16.Oct.2016, 02:29:43 p.m. »
     Aici deja avem o discutie de principiu :
   Prin filmuletul expus eu am vrut sa arat care este consumul real al becului-led, adica 3w. Nu m-a interesat partea de marketing(pe bec scrie 16w dar consuma 3w) de care se face vorbire, ci consumul lui efectiv, asta in contextul in care iarna avem consumatori utilizati la maxim : start/stop, faruri, pozitii, incalzire, dezaburire, scaune incalzite, stergatoare, etc. Stiu ca bateria este incarcata in timpul functionarii motorului, dar eu cred ca un consum mai mic o ajuta, prelungindu-i viata.
   Protagonistul filmuletului, "pasionatul de cancan", are pe acest blog http://bec-led-auto.blogspot.ro/ 22 de tutoriale prezentate, iar pe acest site http://www.tutorialelogan.ro/ peste 200 de tutoriale .
   Deci nu este chiar un atehnic ! I-a facut fericiti pe logan-isti.

Ținând cont că becurile led sunt aproximativ echivalente ca și flux (un pic mai puternice pe poziții), întrebarea este:  :happy: "se merită"?
       Daca ne uitam in articolul mentionat de @yeti, pot spune ca ai facut un calcul modest( "intre 50 şi 200 lumeni/watt pentru un LED") ! Un alt aspect al becului led rosu este ca afara de fluxul luminos mai puternic este si alta nuanta de rosu mai "puternica" , sau mai inchisa, oricum mult mai vizibila ca pe filament. Ar mai fi castigul de timp la aprindere(sub o sec.), consum mic, fiabilitate.
       Cel mai bine ar fi o comparatie una langa cealalta(masinile) pe intuneric. Eu cred ca merita.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline Relisis

« Răspuns #297 : 03.Dec.2016, 01:14:31 p.m. »
Salut, a schimbat cineva bec de bord pe garantie(o intra in garantie)? S-a ars un bec martor pentru proiectoare ceata din bord..

Multumesc
  • Suzuki Vitara 1.6 benzina allgrip passion

Offline Laurentiu

« Răspuns #298 : 03.Dec.2016, 04:29:27 p.m. »
... intra in garantie)? S-a ars un bec martor
Esti ferm convins ca e ars? In perioada de garantie sa nu spui niciodata ca s-a ars un bec. Spui doar ca ai observat nefunctionarea becului din bord.
ANTENA 3 e aici. MEREU va fi (SI) aici.
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

The following users thanked this post: yeti

Offline Relisis

« Răspuns #299 : 03.Dec.2016, 06:06:47 p.m. »
Tare! Multumesc! :)

Poate chiar nu este ars..am folosit proiectoarele de ceata f rar sa observ ca becul martor nu functioneaza; in Februarie face un an si la revizie le spun ca nu functioneaza!
  • Suzuki Vitara 1.6 benzina allgrip passion

The following users thanked this post: cydul79