Autor Subiect: Iluminat, Semnalizare, Becuri  (Citit de 115316 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Iluminat, Semnalizare, Becuri
« Răspuns #100 : 20.Ian.2016, 01:11:20 p.m. »
         Ca sa fii linistit, ei un passion cu lupe si halogen si iti pui un "blue vision", sau un xenon sau chiar  led
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline marcone

« Răspuns #101 : 20.Ian.2016, 01:23:12 p.m. »
         Ca sa fii linistit, ei un passion cu lupe si halogen si iti pui un "blue vision", sau un xenon sau chiar  led
Clar :)

Offline Ty

« Răspuns #102 : 20.Ian.2016, 04:46:44 p.m. »
Modificarea instalatiei de iluminat cu variantele propuse mai sus (aftermarket) necesita omologare la RAR ?

Offline BXXENL

« Răspuns #103 : 20.Ian.2016, 04:52:35 p.m. »
Da, adica este ilegala si imposibil de omologat, sa pui xenon sau led pe optica de halogen. Becuri blue vision poti sa pui cat timp nu emit lumina albastra (nu alb-rece-albastrui, ci albastru ca de girofar).

Farul halogen a fost construit pt a forma un anumit fascicol luminos, led/xenon emit lumina intr-un mod diferit, sub alte unghiuri si din alte puncte, deci optica din far nu va fi optimizata sa focalizeze acea lumina. Nu vei vedea nici tu bine si ii vei deranja si pe ceilalti.

Sursa: am avut xenoane si in far cu lupa si in proiector cu oglinda. Cu halogen e mai bine.
  • SX4 1.5
Alex

Offline marcone

« Răspuns #104 : 20.Ian.2016, 05:06:31 p.m. »
Oricum, cum nu am masina in momentul de fata nu ma pot pronunta daca lumina emisa de becurile cu halogen nu ar fi de ajuns.
La motocicleta am nu am avut niciodata sentimentul ca e nevoie de mai multa lumina noaptea, Poate odata cu inaintarea in varsta....

Offline shpeedy

« Răspuns #105 : 20.Ian.2016, 05:50:43 p.m. »
In ultimii ani au aparut instalatii xenon de 25w/2000lumeni ce nu necesita sistem de self-leveling, si nici de spalare a farului. E de cercetat...

Exemplu: Skoda si Mini.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline BXXENL

« Răspuns #106 : 20.Ian.2016, 06:11:16 p.m. »
Foarte intersant intr-adevar, dar cum scrie la mini, trebuie schimbate si lupele.

Trebuie lupe calibrate pt xenon, nu poti folosi lupe de halogene.

Asta am zis eu mai sus, si de asta e ilegal sa-ti pui xenon in far halogen. Pur si simplu farul nu este construit pt alt tip de bec. Chiar si un bec halogen mai scurt sau mai lung ar afecta focalizarea...

Si daca au doar 2000 de lumeni nu mai e asa mare tentatia sa le schimbi. Doar daca ai faruri foarte slabe, poate mini avea... La SX4 n-as visa sa umblu in faruri, lumineaza FOARTE bine.
« Ultima Modificare: 20.Ian.2016, 06:15:57 p.m. de BXXENL »
  • SX4 1.5
Alex

Offline shpeedy

« Răspuns #107 : 20.Ian.2016, 06:16:43 p.m. »
Din ce stiu, exista si faruri halogen cu lupa, nu doar cu oglinda. Montarea xenoanelor in farurile cu oglinda, pe langa faptul ca e criminala pentru cei din fata masinii (masini sau pietoni), nu e buna nici pentru soferul masinii respective - fascicolul de lumina e mare/larg, cand ar trebui sa fie mic/concentrat intr-o raza specifica de lumina -> esti (foarte) vizibil, dar nu vezi neaparat mai bine decat cu halogen.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline BXXENL

« Răspuns #108 : 20.Ian.2016, 06:26:19 p.m. »
Da da, am pe smart lupe pe faza scurta, si probabil si mini avea. F multe masini au lupe fara sa aibe xenon.  Am avut xenon de 4300k si de 5000 in ele, nu vedeam cu mult mai bine, sa zic ca era ceva mai mult contrast dar pata de lumina nu era uniforma, si in fata masinii nu lumina cu aceeasi intensitate, nu puteam regla farurile sa vad bine in fata.

Si lupa aia, si tot ansamblul in care se baga becul, sunt calibrate pt un bec halogen (H7 de ex pt mine) care are o anumita lungime, si emite lumina intr-o anumita maniera.

Un bec xenon are alta lumina, alt punct focal, alta dispersie a luminii. La fel si un led. Niciodata nu vor fi ideale si nu vor da randament.

In proiectoare am oglinzi...acolo e xenon 3200k (galben). Lumineaza fabulos dar le-am aprins de extrem de putine ori pt ca orbesc fabulos... mi-am luat flashuri inclusiv de la tren pe A2... Sunt inutilizabile pe sosea.  La suzuki am pus folie galbena pe proiectoare, a fost mai ieftin si le-am folosit fara probleme pana i-am facut facelift.

De aia mini ofera pe langa becuri si lupe, trebuie optica speciala pt xenon, nu focalizeaza aia de halogen. Cat de bine sau cat de rau difera de la masina la masina, unele se impaca mai bine cu xenon, altele mai putin.
  • SX4 1.5
Alex

Offline hugbear

« Răspuns #109 : 20.Ian.2016, 08:01:56 p.m. »
Si daca se schimba pe garantie cu ce te incalzeste daca ti se arde LED-ul sambata noaptea pe autostrada?
+1! Legal, ar trebui sa ai un "far de schimb" in trusa?  :-))
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon