Zilele trecute am vazut "Dupa dealuri" (Beyond the hills), filmul lui Mungiu care a fost mega-premiat la Cannes anul asta.
Am apreciat efortul (creator ??!! al) regizorului si al echipei si calitatea jocului actoricesc, insa eu un film neplacut. Acest Mungiu, in ciuda valorii lui regizorale pe care o respect ... si-a cladit si continua, din pacate, o cariera frumoasa prezentand lumii largi Romania cea socanta, mizera, alienata, indobitocita, soioasa, slinoasa ... si nu-mi mai vin acum altele (dar sunt sigur ca ne poate da el mult mai multe, ca sigur are in proiect si alte filme care sa completeze tot ce n-a reusit sa arate pana acum).
Romania asta exista, fara doar si poate, insa il astept pe domnul Mungiu sa scoata valoare si din lucrurile normale ale Romaniei sau poate chiar din cele excelente (ca exista destule). Altfel ... audienta se gaseste usor pentru tot ce e socant, incredibil, terifiant, josnic etc. Dar e audienta careia ii vor ramane implantate in memorie aceste lucruri despre noi romanii, nu altele.
A propos de asta, filmul l-am vazut in cadrul "CIFF2012 - Canberra International Film Festival" si cu siguranta ... daca din cele cateva sute/mii de spectatori au fost cativa care se gandeau acolo ... cu un colt al mintii ... ca vor merge vre-odata, candva in viata lor sa viziteze Romania, acum cu siguranta nu mai e nici unul. Pot sa spun asta cu siguranta, dupa privirile dezgustate si comentariile din timpul si de dupa cele 2.5 ore de "vizionare" (vorbesc despre cei care n-au plecat din sala inainte de final).
Poate ar trebuie ca domnul Mungiu sa-si eticheteze filmele inainte ... sa zica "interzis publicului larg, doar pentru criticii acreditati". Sau poate institutiile de tip CNA sa introduca o noua categorie "interzis la export"