Referitor la subiectul filmului de mai sus... se întâmplă exact cum a scris Sven Hassel in Legiunea blestematilor despre naziști si ce au făcut ei, in primul rand nemților: cei care au trăit nu vor sa își amintească iar cei care nu au trăit vremurile alea te iau la mișto: "hai mă, ca nu era chiar așa de rău!"...
"Aproape tot ce se petrecea la Lengries este de nedescris, e revoltător, monoton. În ciuda fertilității sale macabre, imaginația aplicată a sadismului este remarcabil de mărginită, în timp ce sensibilitatea victimelor se tocește cu repeziciune. Să vezi cum suferă și mor oameni devine cu timpul la fel de monoton, chiar dacă suferă și mor în nenumărate feluri care, în vremuri obișnuite, ar fi fost de neconceput. Călăii noștri aveau mână liberă să și descarce asupra noastră pofta de putere și cruzime folosindu-se din plin de acest prilej. Trăiau cu o intensitate pe care n-o trăiseră nicicând; sufletele lor duhneau mai rău decât trupurile bolnave, schingiuite, ale deținuților.
Nu îi condamn pe gardienii noștri în nici un fel. Și ei erau victimele unor împrejurări pe care nu ei le creaseră și, într un anume plan, au ieșit mai rău decât victimele lor, anume cu sufletele putrede.
Am crezut cândva că va fi de ajuns să povestesc despre Lengries pentru a putea transmite oamenilor propriul meu dezgust și a le insufla o voință de nezdruncinat de a reface lumea, o existență din care tortura va fi exclusă. Dar nu este cu putință să îi faci să înțeleagă asemenea lucruri decât pe cei care le au împărtășit, însă tocmai acestora este inutil a le reaminti. Toți ceilalți, care nu și-au pierdut niciodată libertatea, mă privesc ca și cum ar fi tentați să mă creadă mincinos, cu toate că, în sinea lor, ei știu — după ce au sorbit cu lăcomie rapoartele mascaradei de la Nürnberg — că nu exagerez, ci dimpotrivă. Dar refuză să privească lucrurile în față, preferând să bată scândura pe scândură peste putregaiul temeliei, să tămâieze și să parfumeze tot mai mult..."
Eu nu am copii... dar mi-e teama pentru ai voștri. Pentru ca un lucru e sigur: Istoria se repeta pentru cei care nu învață din ea... Si privind la lume ...