Multumesc pentru link
@shpeedy.
Interesant tovarasul Tarkovsky. Nu stiam de el si nici consoarta (desi ar fi trebuit, zic eu, mai ales ca seamana leit cu socrul meu
. Cand au aparut pozele regizorului pe Google... am zis c-am gresit cautarea).
La o cautare a filmelor, se pare ca toate cele 5 filme din linkul pe care l-ai postat sunt capodopere ale cinematografiei. Pe IMDB au scoruri foarte mari si sunt plasate intre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, iar recenziile sunt de-a dreptul glorioase.
Asadar, m-am grabit sa le vizionez, cu "oarecari" strangeri de inima, pentru ca in general nu ma atrag filmele mai vechi decat mine.
Am incept asadar cu Solaris, pentru ca e SF; SF de arta, nu de actiune. Eram foarte curios sa vad minunea, pentru ca suna destul de dubios cand auzi de un SF de arta, sovietic, de la inceputul anilor 70, ... care-i si unul din cele mai bune filme din istoria cinematografiei. Filmul a fost bun, iar daca-l privesti cu ochiul unui critic de film e probabil foarte bun, daca nu exceptional. Pentru mine insa, nu a trecut testul timpului. Am apreciat tot ce era de apreciat, insa nu m-a miscat atat de tare per total. E totusi un film facut acum 50 de ani si chiar daca temele fundamentale sunt atemporale... multe din ele au fost de-atunci fumate si ras-fumate, iar eu le-am fumat la randul meu din diverse surse. Chiar daca filmul asta o fi fost sursa "ZERO", n-am avut sansa sa-l vad la timpul lui, deci acum... e mai greu. In sfarsit, una-peste alta cred ca merita scorul de pe IMDB si elogiile recenzorilor. Asta e insa d.p.d.v. al SF-ului.
D.p.d.v. al cinematografiei, intr-adevar, filmul e poezie. M-am uitat si pe la bucati din alte filme ale lui. Si toate ma duc cu gandul la Studio Ghibli. Acelasi gen de senzatii trezesc. Parca sunt surarealiste cumva; sau ireale din alta perspectiva. Intereasant. Chiar merita sa investesc ceva timp, poate reusesc sa vad mai mult dinopera lui.
Din pacate, restul filmelor din link nu (mai) merg. Unul este privat si nu am drept de vizionare; celelalte e posibil sa fie blocate in Australia, dar sa mearga prin alte parti.
Azi am insistat cu ceva cautari pe youtube pentru Stalker. Am gasit urmatoarele, pentru cei interesati:
(1) Film intreg cu subtitrare in ruseste si cu o voce care comenteaza peste film (banuiesc ca e pentru nevazatori). Se poate obtine subtirrarea (traducere in timp real) in engleza din setarile Youtube. Traducerea e relativ OK, insa traducerea comentatorului se combina cu traducerea filmului in sine. Rezultatul e destul de greu de urmarit.
(2) Jumatatea a doua a filmului, cu subtitrate buna in engleza. Din pacate, se pare ca prima jumatate nu e nicaieri. Se poate insa privy prima jumatate cu linkul de la (1), cm chinuit dar asa e. Apoi a doua jumatate in bune conditii cu linkul de mai jos.