@coby: Nu imi aduc aminte sa fie inca o persoana care sa sustina, in acest topic, ca nu are efect acel carton pus in fata radiatorului, in afara de tine.
Referitor la recomandarile producatorului, exista masini (mai vechi, ce-i drept) care aveau in dotare inclusiv un carton ce se recomanda a fi folosit pe timp geros (cand temperatura scadea sub 0 grade. (am avut aceasta masina si am folosit cartonul respectiv!). Ai dreptate cand spui ca masinile actuale performeaza mult diferit decat cele mai vechi, dar principiile de functionare, ecuatiile de transfer termic, marea majoritate a materialelor folosite la realizarea motorului, etc., au ramas cam aceleasi. Deci si necesitatea cartonului este la fel de reala.
In alta ordine de idei, un carton pus la motor nu te incalzeste, cum nici o haina pusa pe tine nu iti da caldura. Doar te protejeaza! E o diferenta majora. Sper ca vei intelege pana la final....
@gabineg: exista masini cu sistem de jaluzele (din fabrica) sau carton dedicat pentru a fi pus la motor. Masini ce au fost vandute prin Romania.
Apoi, spun din experienta proprie, am fost in situatia in care trebuia sa limitez viteza de deplasare (la 30 km/h pe DN) fiindca devenea deranjanta racirea prin efect de convectie termica (nu doar la radiator, ci la toata masina).