Autor Subiect: Diagnoza / Computer bord Jimny '99  (Citit de 9358 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Chip

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 15
Diagnoza / Computer bord Jimny '99
« : 29.Iul.2014, 11:41:32 p.m. »
Stiu ca e cam vechi, dar intreb si eu - Un jimny benzina 1.3 din '99 are interfata de diagnoza? M-ar interesa daca as putea obtine ceva gen calculator de bord conectand o interfara de diagnoza (asta in caz ca ar sti standarde gen obd2).
Multumesc!

Offline VAXXi

Re: Diagnoza / Computer bord Jimny '99
« Răspuns #1 : 30.Iul.2014, 10:40:18 a.m. »
Are interfata de diagnoza, dar nu stie OBD-I/OBD-II (fiind un vehicul existent pe piata n-a trebuit sa se conformeze normelor cand au fost introduse).

Se poate citi cu scanner Suzuki de fabrica (nu cred ca te ajuta) sau diagnostica prin "metoda agrafei" pentru coduri de eroare: http://vaxxi.net/log/diagnoza-obd-pe-jimny/

Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

Offline Chip

• Newbie
  • *
« Răspuns #2 : 30.Iul.2014, 10:47:36 a.m. »
Mulțumesc! Pe linkul tau e menționată și diagnoza pe obd2, cu adaptor Bluetooth, insa bănuiesc că nu se aplică la un Jimny din '99?

Offline Chip

• Newbie
  • *
« Răspuns #3 : 30.Iul.2014, 11:57:13 a.m. »
De asemenea, am dat de acel Scangauge, ar merge montat pe Jimilca al meu? (in nebunia mea, ma roade sa stiu un consum mediu, si alte date de la motor, gen temperatura, fara un anume sens, doar imi place sa stiu).

Offline VAXXi

« Răspuns #4 : 30.Iul.2014, 02:06:00 p.m. »
Nu merge ScanGauge la modelul din '99, din pacate.

Mai ai aici o discutie relevanta.

Nu e foarte clar de cand s-a introdus OBD-2, ochiometric pare sa fie prin 2001-2002 (depinde si de fabrica, unii zic ca alea spaniole ar fi fost echipate mai devreme).

Offline Chip

• Newbie
  • *
« Răspuns #5 : 30.Iul.2014, 02:12:43 p.m. »
Din cate am citit, depinde de legislatia tarii unde a fost vanduta prima data, unele tari au cerut obd2 obligatoriu de ceva vreme. Masina mea a fost inmatriculata prima data in Germania. Ramane sa caut mufa si sa incerc cu un adaptor bluetooth. Va tin la curent cu rezultatele.

Offline VAXXi

« Răspuns #6 : 30.Iul.2014, 03:27:05 p.m. »
Nu tre' sa dai banii pe mufa, vezi ca-n discutia de mai sus se poate identifica si dupa numarul de pini (existenti) din conector.

Offline unde

« Răspuns #7 : 12.Aug.2014, 04:15:36 p.m. »
 Cauta prin manualul de service la sectiunea Engine si gasesti o procedura rudimentara de diagnoza. In principiu e vorba de o mufa in spatele torpedoului, la care se pun in scurt doua dintre contacte, moment in care martorul check engine incepe sa clipeasca dupa anumite coduri (lung/scurt) si in felul asta e transmisa informatia referitoare la codul de eroare.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline c_alin

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
« Răspuns #8 : 24.Aug.2014, 04:40:06 p.m. »
De asemenea, am dat de acel Scangauge, ar merge montat pe Jimilca al meu? (in nebunia mea, ma roade sa stiu un consum mediu, si alte date de la motor, gen temperatura, fara un anume sens, doar imi place sa stiu).
Salut!
Ai reusit sa citesti codurile?
Am si eu un jimny din 99 si se aprinde din cand in cand martorul check engine, apoi se stinge din senin. As fi curios si eu sa citesc cod-ul setat pentru problema asta.
Merci!

Offline c_alin

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
« Răspuns #9 : 24.Aug.2014, 06:57:22 p.m. »
Am gasit mufa sub compartitmetul de depozitare din bord. Are 6 pini dar doar 4 sunt conectati. Am facut scurt intre pinul B si D(mi-a fost mai usor in spatele mufei) si in momentul in care am pus contactul martorul "check engine" a inceput sa mearga intermitent. Codul pe care l-am putut identifica (folosind indicatiile de aici: http://vaxxi.net/log/diagnoza-obd-pe-jimny/) este 13 - ceva legat de senzorul de temperatura a aerului.
Am mai facut si urmatorul test:
Am deconectat acest senzor (se afla in compartimentul filtrului de aer), am pus contactul si am citit codul din nou. Am abservat ca este transmis de 2 ori codul 13 si de 2 ori codul 23 (care chiar asta semnifica-senzor temperatura aer deconect).
Am scos borna minus de la baterie pentru 5 min, am reconectat-o, dupa care am citit din nou codurile.
Se transmitea codul 12, ceea ce inteleg ca inseamna ca e totul ok, nu mai sunt erori in memorie. Mi se pare totusi ciudat ca s-au sters doar prin scoterea bornei, eu stiam ca trebuie transmisa o comanda de stergere a lor, cel putin la masinile mai noi.
Acum caut sa vad cat ar costa un astfel de senzor. Merita unul nou sau e ok si second?
« Ultima Modificare: 24.Aug.2014, 07:14:32 p.m. de c_alin »